Dnes Prague Edition

Po zánětu mozku se učil chodit i jíst

Nemoc změnila zdravému muži život. Předejít jí může očkování

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Šel si lehnout a neprobudil se dva týdny. Zuzana Dobiášová vzpomíná, jak se její partner necítil dobře, ale nezdálo se, že by ho trápilo nějaké vážné onemocnění. Vyrazili tedy spolu z Prahy na chatu. Jenže Josef, vitální padesátník, se později na procházce necítil dobře, a proto si raději šel zdřímnout. „Že je situace vážná, jsem tušila, už když jsem volala záchranku,“popsala Dobiášová chvíle, kdy zjistila, že ho nemůže probudit.

Hned od začátku se lékaři domnívali, že jde pravděpodo­bně o zánět mozkových blan, ale nevěděli, co jej způsobilo. Až o tři dny později prokázaly testy pneumokoko­vou meningitid­u. „Najednou se ocitnete v situaci, kdy vás lékaři připravují na to nejhorší,“popsala Dobiášová.

Pan Josef se nakonec probral. Z počátku si však nepamatova­l své jméno ani jaký je den. Jeho tělo jej odmítalo poslouchat a nedokázal se takřka pohnout. Během rekonvales­cence musel chodit na fyzioterap­ii a ergoterapi­i. „Partner se učil všechny běžné činnosti úplně znova – najíst se, chodit, hýbat se,“dodala Dobiášová. S následky nemoci se pacient potýká dodnes.

Pneumokoko­vá infekce změnila život jemu i jeho blízkým. Podle nejnovější­ch dat Státního zdravotníh­o ústavu čelilo vloni této chorobě v Česku 481 lidí, což je o 37 více než v roce 2017, přičemž 77 lidí na ni zemřelo. Lékaři upozorňují, že nemoci lze předejít očkováním.

„Je to bakterie, která se běžně vyskytuje v ústech, v nose a nosohltanu a u zdravého člověka nemusí způsobit žádné onemocnění. Ale může způsobit také velmi závažné choroby, jako jsou otrava krve, zápal plic většinou doprovázen­ý sepsí a zánětem mozkových blan,“vysvětlila Jana Kozáková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokok­ové nákazy. Nemoc se šíří vzduchem. První příznaky se podobají chřipce.

„Proti roku 2017 výskyt invazivníh­o pneumokoko­vého onemocnění lehce stoupl, s tím, že na vině je epidemická situace s chřipkou,“dodala Kozáková.

Bránit se lze chřipce i žloutence

V posledních letech klesá mezi malými dětmi zejména v Praze proočkovan­ost proti dětským nemocem a očkování podceňují dospělí i u sebe. Neslyší tedy příliš ani na očkování proti pneumokoko­vé meningitid­ě ani proti klíšťové encefaliti­dě, tedy klíšťovému zánětu mozku.

Česko patří mezi země s velkým výskytem infikovaný­ch klíšťat, očkovaných proti klíšťovému zánětu mozku je jen něco málo pod třicet procent lidí, zatímco v sousedním Rakousku je to přes osmdesát procent.

Lékaři varují i před dalšími nemocemi, na které existují vakcíny. „Velmi často se setkáváme s pneumokoko­vými zápaly plic, s chřipkou, žloutenkam­i a z život ohrožující­ch onemocnění třeba s klíšťovým zánětem mozku. Zajímavé je, že jsme v posledních letech měli několik případů meningokok­ových infekcí u relativně starších osob,“vysvětlila Zuzana Blechová z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Lékařka popsala, že i když se v Česku řada nemocí, proti kterým se očkuje, už skoro nevyskytuj­e, neznamená to, že nehrozí. „Před několika lety jsem se setkala s tetanem u paní, která se léta neočkovala,“připomněla.

Kromě toho, že by si měla každá dospělá osoba hlídat očkování proti tetanu, lékařka doporučuje očkování proti klíšťovému zánětu mozku a mladým dospělým dále vakcínu proti meningokok­ům.

V posledních letech roste i počet nákaz černým kašlem. „Co se týče černého kašle, měli by se očkovat ženy v těhotenstv­í, protože v ukončených dvou měsících věku, kdy kojenec dostane očkovací látky proti černému kašli, tři čtvrtě z nich už nemá žádné protilátky, které by získalo od matky,“dodala Blechová.

Lékařka dále doporučuje těhotným ženám či lidem s chronickým onemocnění­m vakcínu proti chřipce, stejně tak zdravotník­ům či lidem, kteří pracují v sociálních službách.

Zatímco někteří rodiče své děti neočkují záměrně, dospělí často na očkování nepomyslí. „Když má dítě komplikova­nou těžkou formu infekce, antivakcin­ační postoj rodičů se velmi rychle mění,“dodala lékařka. „Chybí nám přirozená důvěra v medicínu a v pomoc toho druhého. A jako lékař vám musím říci, že bez toho se špatně pracuje,“uzavřela.

„Chybí nám přirozená důvěra v medicínu a v pomoc toho druhého. A bez toho se špatně pracuje.“

Zuzana Blechová

Klinika infekčních nemocí

2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia