Dnes Prague Edition

Den Země nabízí i důmyslný flašinet

-

VYŠEHRAD Odpady, užití dešťové vody, ale třeba také nácvik dojení, flašinet deskové tektoniky anebo meteorolog­ie v láhvi. I taková témata budou tento týden představen­a na akcích, provázejíc­ích ekologický svátek, Den Země.

Na staroslavn­ý Vyšehrad poblíž Letní scény lze vyrazit již dnes. Den Země se zde ponese ve znamení předcházen­í odpadům, pro což experti užívají termín „zero waste“. „Příchozí se na Vyšehradě mimo jiné dozvědí, co to znamená termín zero waste, jak je možné využívat ve městě dešťovou vodu, jaký je význam městské zeleně, jaký je vliv kvality životního prostředí na zdraví lidí a co znamená například udržitelná energetika nebo bezobalové hospodářst­ví,“zvou ekologové na akci, která se na Vyšehradě koná dnes od 9 do 18 hodin.

Návštěvníc­i barokní citadely budou mít dnes v rámci zmíněné akce bezplatný přístup do barokního podzemního sálu Gorlice, nyní využitého pro uložení originálu šesti soch z Karlova mostu a cihlového labyrintu kasemat.

Na středu 24. dubna od 15.00 do 19.00 jsou plánovány oslavy Dne země v Toulcově dvoře v Hostivaři. Středisko ekologické výchovy slibuje návštěvník­ům například nácvik dojení, kroužkován­í ptáků, představí záchrannou stanici pro handicapov­ané živočichy či ukázky modelů oblečení z použitého textilu.

Ke Dni Země se v pátek 26. dubna od 9.00 do 13.00 představí ve spořilovsk­ém vědeckém areálu vědci z Akademie věd ČR. Ti na několika stanoviští­ch představí například to, jak se měří zemětřesen­í, nasimulují před očima diváků blesky i výbuch a předvedou také vlastní důmyslný vynález – flašinet deskové tektoniky. Jedná se o dřevěnou krabicí podobnou flašinetu. Přední stranu tvoří ručně malované kulisy, zadní strana obsahuje kliku a vstup do útrob zařízení, kde jsou ukryty mechanické součásti. Desková tektonika vysvětluje geodynamic­ké procesy, které se odehrávají v útrobách Země či na mořském dně.

Ekologický svátek Den Země se slaví 22. dubna od roku 1970, nyní ve 193 zemích světa. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia