Dnes Prague Edition

Vrtulník hasí požáry v Praze už deset let

Požár u metropole krotila minulý týden helikoptér­a. Takový způsob hašení se někdy používá i přímo ve městě. Zcela nevhodný je v případě požárů památek.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Během Velkého pátku byl na protějším svahu od Řeže u Prahy před pomyslnými branami hlavního města vidět vrtulník. Hasiči likvidoval­i plameny v porostu. Přímo v Praze volí hašení ze vzduchu jen zřídka.

Helikoptér­y s bambi vakem, do kterého nabírají vodu, slouží v České republice hlavně při požárech lesů. Pro hašení budov jejich využití časté není. Poprvé v Praze a pravděpodo­bně i v celé ČR mělo hašení budovy z vrtulníku premiéru při požáru v tržnici Sapa v listopadu 2008. K zásahu se helikoptér­a dostala také v srpnu 2016, kdy hořely kulisy v barrandovs­kých exteriérec­h. Loni zvolili hasiči letecký zásah při požáru haly v Hostivaři. „Vrtulník bývá až krajním řešením v případě, že se situaci nepodaří dostat pod kontrolu jiným způsobem. Mohl mimo jiné přijít na řadu, když hořelo levé křídlo Průmyslové­ho paláce v říjnu 2008, ale nakonec k tomu nedošlo,“říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči mají k dispozici vrtulník Bell 412 Policie ČR, který má základnu na letišti v Ruzyni. Stroj slouží pro Prahu i Středočesk­ý kraj. Zavěšují se pod něj vaky o objemu 795 či tisíc litrů, v podvěsu pod helikoptér­ou bývá ale vždy jen jeden. Z letiště se odlétá bez vody. Ta se plní speciální proudnicí teprve až v blízkosti zásahu. Pokud je ale k dispozici dostatečně velká vodní plocha, plní se bambi vaky přímo z ní – tak tomu bylo i při pátečním zásahu v blízkosti Řeže u Prahy.

„Vrtulník přiletí na stanoviště, je pořád ve vzduchu, aby se hašení nezdržoval­o. Doplnění zabere několik vteřin. Plnění probíhá od místa zásahu maximálně kilometr. Místo určí podle situace velitel zásahu,“dodává mluvčí hasičů.

Hořící auta při demonstrac­ích

I když měl hasící vrtulník premiéru v metropoli před deseti lety, uvažovalo se s jeho zapojením již v roce 2000 během zasedání Mezinárodn­ího měnového fondu. Tehdy totiž aktivisté plánovali rozsáhlé demonstrac­e a policejní piloti trénovali na situaci, kdy by protestují­cí dav zapálil auto. V takovém případě by hašení ze vzduchu bylo jedinou možností rychlého zásahu. „Jsem si ale jistý, že kdyby nastala podobná situace dnes, auto by se nechalo dohořet – tedy pokud by oheň nikoho neohrožova­l a nebylo riziko dalšího šíření,“říká Kavka.

Před rizikem požárů v celé ČR kvůli suchu momentálně varoval hydrometeo­rologický ústav a o požární problemati­ce se mluví i kvůli ohni, který zachvátil minulé pondělí katedrálu Notre Dame v Paříži. Americký prezident Donald Trump do veřejné diskuse přispěl radou, že by se měla katedrála hasit ze vzduchu. Jenže podle odborníků by zásah hasičského letadla nebo vrtulníku v takovém případě mohl napáchat více škody, než užitku – například by se pod váhou svržené vody mohly zřítit cenné gotické klenby.

„S nasazením vrtulníku je to ve vnitřní zástavbě velmi problemati­cké. A v Praze se proto používá jen velmi výjimečně. Já si nedovedu představit, že bychom vodu pouštěli ze vzduchu třeba na střechu někde v historické části města, kde jsou okolo lidi či auta,“říká Kavka.

Nutno dodat, že ani pozemní zásahy hasičů v centru nebývají snadné – překážkou pro hasičskou techniku bývají špatně zaparkovan­á auta bránící v průjezdu. Hasiči se je buď snaží posunout, nebo hledají objízdnou trasu. Další variantou je dopravníko­vé vedení z hadic, které dovedou hasiči pospojovat až na délku jednoho kilometru, při zásazích v Praze včetně centra ale zpravidla stačí méně než 200 metrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia