Dnes Prague Edition

Dva duely od titulu. Třinec uspěl doma

Hokejový Třinec vyhrál doma a ve finále vede nad Libercem 2:1.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Často to zní jako klišé, že zápasy teď rozhodují hlavně přesilovky. U urputné finálové bitvy mezi Třincem a Libercem, která zatím postrádá výjimečnou hokejovou krásu, to pravda je. Třinec dal v početní výhodě už čtyři góly ze sedmi a právě ten čtvrtý z hole Martina Růžičky včera zařídil vítězství 4:1, po kterém Oceláři vedou v sérii 2:1 na zápasy (čtvrtý duel se hraje dnes od 17.00). „Víme, že mají Růžičku. Víme o něm a stejně si ho nepohlídám­e,“zlobil se liberecký útočník Jaroslav Vlach.

Ano, Růžička roky platí v extralize za elitního snajpra. Loni to dotáhl až na olympiádu a pověst kanonýra plní i v letošním play off. Vždyť jedna z ikon je vůbec nejprodukt­ivnějším hráčem vyřazovací­ch bojů (7+9). A byť jsou jeho přesilovko­vé rány z mezikruží postrachem, stejně se k jedné takové včera na konci druhé třetiny dostal.

A po puku se liberecký brankář Roman Will jen marně ohlížel.

Ano, i on je oporou. Patří k úzké brankářské špičce, jenže právě jeho minela včera nastartova­la třinecký obrat. Liberec totiž vedl po chytrém a taktickém kousku Kvapila. Ten se v obranném pásmu schoval za jednoho z třineckých hráčů, a když viděl, že domácí Gernát se až příliš okatě chystá přihrát po

modré, vystartova­l, puk sebral a řítil se sám na Hrubce.

Tentokrát však neplatilo, že kdo dá první gól, finále vyhraje. Cienciala se protáhl po pravém křídle, dostal se až před Willa, kterého z úhlu bekhendem překonal. Nebyla to rána, nebyla to vyložená šance, spíš brankářem špatně pokrytá přední tyčka. A zápas najednou dostal jiný ráz. Za tři minuty otočil Růžička, za další prchnul Adamský a své sólo proměnil v gól! „Pak už jsme zápas kontrolova­li,“popisoval kouč Třince Václav Varaďa.

Liberec se z direktu nezvedl. A jestli po prvním zápase, který doma rovněž prohrál, se hráči na dlouhé minuty zavřeli v kabině a Ladislav Šmíd, jeden z nejzkušeně­jších, později vyprávěl, že se „každý musí sám podívat do zrcadla“, po včerejšku do něj musí pohlédnout znovu. Tygři byli bezzubí, bez šťávy, daleko od touhy dotknout se blyštivého poháru.

„Nezaslouži­li jsme si vyhrát. Nezaslouži­li jsme si ani vést 1:0, dali jsme z jedné šance gól,“říkal v televizním rozhovoru kriticky liberecký kouč Filip Pešán. „Byli jsme ustrašení, byli jsme všude pozdě, takhle se zápas play off nedá vyhrát. I přesilovka, kterou jsme měli, byla z naší strany trapná.“

Jaký bude Liberec dnes?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia