Dnes Prague Edition

Poslední vystoupení ve Fed Cupu

Loučení Lucie Šafářové

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Sama o kariéře říká, že z ní vyždímala maximum, možná i o něco více. A patrně nepřehání: Lucie Šafářová si zahrála finále Roland Garros, pětkrát ovládla grandslamo­vou čtyřhru, má olympijský bronz a k tomu čtyři triumfy ve Fed Cupu. Povedlo se to.

A stejně tak se – konečně – začíná dařit rovněž její odcházení.

Po odložené rozlučce v Austrálii, kam ji nepustily další z až příliš dlouhého seznamu zdravotníc­h potíží, si své tenisové sbohem naplánoval­a na etapy.

První část vyšla na jedničku. Dost možná i podtrženou. „Byly to úžasné roky,“slzela, když jí v Prostějově tleskali fanoušci při fedcupové baráži s Kanadou. Tolik podařených detailů! Nebýt vývoje,

tedy tří jasných výher mladé dvojice Vondroušov­á, Muchová, možná by se na kurt vůbec nedostala. Takto naskočila do symbolické čtyřhry za rozhodnuté­ho stavu. A završila ji proměněným mečbolem...

„S Bárou (Krejčíkovo­u) jsme podle mě hrály velmi dobře. Na konci to bylo obrovsky emotivní, slzy jsem opět neudržela. Ale nebylo to tak špatné,“hodnotila svůj první ostrý duel po sedmi měsících.

A další symbolika: kousek od Národního tenisového centra v Prostějově se jako dívka učila velkému tenisu. Se samými kluky tu sdílela domek se společnou koupelnou. I po letech poznávala zeď, o kterou si tu pinkala. Vyloženě domácí rozlučka – a opentlená jedním bonusem.

Šafářová ve Fed Cupu nikdy neslavila ve čtyřhře, až na samém konci. Loni a předloni v deblu prohrála za rozhodnuté­ho stavu, totéž zažila v roce 2015 v semifinále s Francií i při tak dávné premiéře před patnácti lety v Estonsku, tehdy po boku Michaely Paštikové: „Pokaždé to bylo po oslavě. Člověk si dá nějaké šampaňské v šatně a ne že by to nebral vážně, ale je tam tolik emocí z oslav, že je hrozně těžké přijít na kurt a zkoncentro­vat se. Teď jsem opravdu chtěla vyhrát.“

(Půl)kulaté výhry na dohled

V konkurenci Petry Kvitové a Karolíny Plíškové platila 32letá Šafářová za tu „třetí vzadu“, což je ale poněkud klamné označení. Nepozvedla trofej ve Wimbledonu ani na dalším ze tří posvátných centrkurtů, nevyšplhal­a do role tenisové bohyně zvané světová jednička.

Ale svůj potenciál využila. Třeba rok 2015 byl vyloženě úžasný! Deblový triumf na Australian Open a následně v Paříži o závěrečném víkendu nebývalý dvojboj: v sobotu ji přetlačila ve finále singlu dominátork­a Serena Williamsov­á, ale v neděli si spravila chuť titulem ve čtyřhře. „Mám ty nejsladší pocity. Teprve mi to dochází,“líčila poté, co na Roland Garros zvládla 13 duelů za 15 dní; kéž by jí tohle její tělo dovolovalo neustále.

Dění v Paříži ji vystřelilo mezi hvězdy, což oblíbené parťačce i oblíbené soupeřce (to je v tenisu unikátní) sedělo méně než útok z ústraní. I tak na okruhu WTA zkompletov­ala úctyhodné cifry – a tady je čas vrátit se k jejím rozlučkám.

Ve Stuttgartu ji čeká debl po boku Rusky Pavljučenk­ové, aktuálně je na 198 vítězstvíc­h; kulatá meta je velmi blízko. Poté druhé a definitivn­í adieu ve vlasti na akci J&T Banka Prague Open, kde by se zase mohla dostat na 450. vítězství v singlu

To, co ve Fed Cupu, člověk jinde v tenisu nezažije. I to mě pro další kariéru zocelilo.

(nyní jich má 448). A tou úplně poslední tečkou má být vstup na oranžové území pojmenovan­é dle pilota Rolanda Garrose. Možná dostane divokou kartu, což by pro bývalou finalistku nebylo neobvyklé, v deblu by ráda naskočila s životní parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou: „Doufám, že už bude zdravá.“

Nejspíš to neskončí dalším mečbolem, o Velikonocí­ch na Hané se vše sešlo přece jen až hollywoods­ky povedeně. „Takže první rozlučka se povedla krásně,“souhlasila spokojeně. „Tak uvidíme, jaká bude ta česká singlová – a ta zahraniční.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Premiéra na závěr Lucie Šafářová si fedcupovou rozlučkou odbyla další reprezenta­ční metu: poprvé vyhrála za Česko čtyřhru.
Foto: ČTK Premiéra na závěr Lucie Šafářová si fedcupovou rozlučkou odbyla další reprezenta­ční metu: poprvé vyhrála za Česko čtyřhru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia