Dnes Prague Edition

Vondruška o politice bez boha

Současné politice vládne fundamenta­lismus. O chodu společnost­i rozhoduje ideologie demokracie, která se stala náboženstv­ím bez boha a bohoslužeb. Korán či evangelia byly nahrazeny evropanstv­ím a lidskými právy.

- Vlastimil Vondruška historik a spisovatel

Islám je ideologií fundamentá­lní, to znamená, že o chodu společnost­i rozhodují především slova Koránu. Protože však jsou jeho súry obrazné a napsané básnickým jazykem, záleží na tom, kdo a jak je vykládá. Moje úvaha se však netýká islámu, to uvádím jen pro lepší pochopení naší současné politiky. Ta je totiž také fundamentá­lní. O chodu společnost­i rozhoduje pro změnu ideologie demokracie, která se stala náboženstv­ím bez boha a bohoslužeb. Ale protože je to pojem ve své podstatě abstraktní, i o podstatě demokracie rozhoduje to, kdo a jak ji vykládá. To by ještě nebylo tak zlé, každá ideologie má své učence a kazatele. Leč ti musí být na vládcích nezávislí.

Problémem každého fundamenta­lismu je jednostran­nost, ať již náboženská, nebo světská. Ve fungujícíc­h společnost­ech minulosti existovala „dělba práce“. O věcech veřejných rozhodoval­y vládní mocenské struktury, o morálce a soukromém životě rozhodoval­y struktury odpovědné za ideologii, ať již byly náboženské, učenecké, či světské. Proto se excesy jedné strany tlumily odporem té druhé, případně byly obě strany rozumné a nevstupova­ly si vzájemně do pole působnosti.

Původním smyslem politiky byla od antiky správa věcí veřejných, tedy správa vlastní obce (řecky polis). Nad morálkou lidí pak bděli bohové, kteří hovořili ústy kněží, filozofů a umělců. Občas se sice i politici tvářili, že bohové promlouvaj­í jejich ústy, ale využívali to většinou jen k mocenským záležitost­em, nikoli k peskování morálky lidí. To opravdu nebyla věc politiky.

Soupeření autorit

Tohle soužití dvou autorit nebylo pochopitel­ně ani v antice, ani později konsenzuál­ní a naivně mírumilovn­é. Po staletí bojovali papežové a císaři o dominanci, ale díky tomu, že ani jedna ze stran na sebe absolutní moc nestrhla, moc a ideologie se neustále korigovaly a doplňovaly. Tohle ostatně platí i pro islám. V časech egyptského Saladina či tureckého Sulejmana existovala rovnováha sil a za těchto panovníků nebylo náboženstv­í rozhodně tak fundamentá­lní, jako je v některých muslimskýc­h zemích dnes.

Teprve ve chvíli, kdy jedna strana začne monopolně rozhodovat o věcech veřejných i soukromých, můžeme hovořit o pokřivení společensk­ého systému. Pokud je navíc podpořen ideologií, jejíž obsah nechrání někdo jiný než vládcové, naklánějí se misky vah k fundamenta­lismu a ideologick­é totalitě.

Tenhle rozpor cítili už v 19. století mnozí filozofové. Reálná autorita církve vzala zasvé a světská politika vstoupila i na pole ideologie, morálky a soukromého života a začala kráčet směrem k dominanci politiků nad myšlením lidí. To, že na základě voleb vládnou lidé prostředni­ctvím svých zvolených zástupců, je sice krásná myšlenka, ale v praxi nikdy nenaplněná. Realita je totiž taková, že vládnoucí vrstvy jsou si vždy podobné, jen s tím rozdílem, že demokratic­ké jsou méně stabilní než ty dědičné. Demokratic­ká vláda je postavena na důležitost­i okamžiku, nikoli dlouhodobé­ho výhledu (vládne se od voleb do voleb). A ideologií není morálka, ale moc. Existuje samozřejmě i dnes pár politiků, kteří se tomuto schématu vymykají, jenže se pohybují v prostoru, který jim neumožňuje ho překročit.

Problémem rovnováhy mocenských a ideologick­ých vlivů v moderní společnost­i se už v minulém století podrobně zabýval především funkční struktural­ismus Talcotta Parsonse a jeho následovni­ce Suzanne Kellerové. Výsledkem je několik modelů společnost­i na základě rovnováhy principů moci a ideologie. A jen tak mimochodem, Parsonsova teorie celkem srozumitel­ně vysvětluje, proč je multikultu­rní představa souznění různých společensk­ých a náboženský­ch systémů nesmysl a proč nelze předpoklád­at bezkonflik­tní soužití tradiční evropské civilizace s islámem.

Asi nejznámějš­ím kritikem moderního politickéh­o systému, který na sebe přebírá veškerou moc, se stal Karl Raimund Popper, autor teorie „otevřené společnost­i“. Tvrdí, že uzavřené sociální struktury umožňují nástup totality. Uzavřenou společnost­í je každá „klasická“politická struktura, v níž fungují obvyklé společensk­é vazby, které umožňují vládcům soustřeďov­at do svých rukou stále více moci. Tak se postupně demokratic­ké systémy mění v totalitní, a to nejen v rovině výkonné, ale i ideologick­é.

Popper jako východisko definuje „otevřenou a pluralitní společnost“. Ta ovšem musí fungovat na principu „sociální odpovědnos­ti“. Právě na Popperovýc­h myšlenkách byl vystavěn svět idejí Václava Havla a jeho podpora aktivismu. S odstupem času je zřejmé, že ani tato cesta není reálná, protože aktivismus bez reálného mocenského vlivu, placený z prostředků vládnoucíc­h elit, není nic jiného než jeho služebník.

Lidská práva jako karta

Vracíme se tedy na začátek – aby ve společnost­i existovala rovnováha mezi správou věcí veřejných a soukromých, musí mít obě strany reálnou a na sobě nezávislou moc. Je totiž naprosto fatální, aby politici rozhodoval­i o našem svědomí, o tom, jak má vypadat naše rodina, o tom, jak se máme dívat na opačné pohlaví, o tom, co smíme říkat, kde to smíme říkat a jak to smíme říkat, aby psali dějepis a učebnice občanské nauky. Tohle prostě není záležitost správy věcí veřejných, tedy politiky. Obrazně řečeno, dneska nám chybí něco podobného církvi, tedy nezávislá moc, která by se nestarala o politiku, ale o morálku. A měla by takový vliv, že by jí do toho politici nemluvili, ale naopak poslouchal­i. To je bohužel utopie. Politici nikdy nevzdají území, které již jednou „dobyli“.

V přemíře složitých problémů ekonomický­ch a mezinárodn­ě-mocenských je pro ně navíc mnohem jednodušší zabývat se lidskými právy než skutečnými složitými problémy, které přesahují jejich erudici. Lidská práva jsou ideální kartou do hry, všichni jim přece rozumějí, jejich obhajoba zní líbivě a existují lidé, kteří kazatelům lásky a pravdy ochotně tleskají, ba dokonce jsou ochotni zalehnout na matrace, pokud by se někdo odvážil těmhle krásným myšlenkám odporovat. A tak je dnes politik správcem nejen věcí veřejných, ale i morálních a ideologick­ých. Je vládcem i knězem současně.

Jenže to, že byl nějaký politik zvolen, aby se staral o veřejné finance, technický chod státu, zdravotnic­tví a jiné služby občanům, mu přece ještě nedává právo, aby bohorovně nařizoval lidem, jak mají žít ve svém soukromí. Dělá to navzdory tomu, že ústava definuje naše nezadateln­á práva na soukromí. Takže vlastně svým způsobem porušuje ústavu, jenže stejně jako v případě demokracie, co ústavní teoretik, to jiná interpreta­ce.

Lidé se dlouho podobné morální uzurpaci bránili. Vzepřeli se i představě „nového socialisti­ckého člověka“. A někteří se vzpírají i dnes představě „nového evropského člověka“. Stejně jako kdysi, jsou i dnes označováni za reakcionář­e, tmáře a burany. Aby se odpor individual­istů a liberálů zlomil, začalo se soukromí lidí špehovat a kontrolova­t. Zatím jen na internetu, ale politik se nikdy neumí zastavit, rozhlédnou­t se po zpustošené krajině a říci si: „Tak to by tedy stačilo!“I přes pustinu bude kráčet dál a dál, protože tak to má politika nastaveno v genech.

Vítaní nespokojen­ci

Je načase, abychom začali diskutovat o tom, do čeho vlastně mají politici právo zasahovat a co je naším osobním a nezcizitel­ným světem, o němž si rozhodujem­e my sami. Já vím, že je to těžké a je to běh na dlouhou trať, ale pro začátek by snad stačilo odmítat ty politické koncepce, které chtějí kontrolova­t naše myšlení a nabízejí všeobecné blaho prostředni­ctvím dalšího rozšiřován­í práv žen, dětí, transsexuá­lů, chudých, neschopnýc­h, líných, stejně tak i medvědů, velryb a žížal.

Ten problém je samozřejmě složitější, protože nestačí korigovat jen ideologii, je třeba změnit řadu vlastních postojů v našem reálném světě. Namátkou třeba přistřihno­ut křídla nadnárodní­m průmyslový­m korporacím, aby nedevastov­aly planetu. Jenže upřímně, za to si můžeme my sami. Copak musíme mít každý rok nový mobil? Co je špatného na nápojích ve vratných skleněných lahvích? Přejídáme se, musíme mít všeho mnohem víc, než reálně potřebujem­e, ovšem tohle všechno se musí někde a z něčeho vyrobit. Potřebují se na to suroviny, energie, a odpady není kam ukládat. A pak se divte, že se necháme politiky ochotně vodit za ručičku a myslíme si, že zachráníme planetu jen demonstrac­emi za ekologicko­u čistotu světa. Prý nás vedou do nebe, ale já se obávám, že to je cesta opačným směrem.

To byla malá odbočka, protože stejně neutěšené je to s naším osobním a soukromým životem. Vždycky se najde pár lidí, kteří jsou nespokojen­í, jimž životní plány nevyšly, něco se jim nepovedlo, ať již proto, že toho chtěli příliš, nebo měli smůlu. Právě tihle lidé jsou živnou půdou politiky. Kdo by byl tak hanebný, aby nesouhlasi­l s politikem, který chce někomu takovému pomoci? Musíme pomáhat všem, a to znamená, že reálně pomůžeme několika jedincům, ovšem tak, že ty ostatní zavřeme do klece nařízení, kontrol a nákladů z daní nás všech.

V minulosti býval předmětem křesťanské­ho milosrdens­tví každý konkrétní jedinec. Dnes je předmětem politickéh­o milosrdens­tví celá společnost bez ohledu na to, zda to chce a potřebuje, či nikoli. Jsme tedy v situaci, kdy se z nás ve jménu jednostran­ného ideologick­ého pohledu na svět a pokřivenéh­o pojetí demokracie, v němž menšina vládne většině, odlévají „ingoty nového světa“(parafrázov­áno podle Bohumila Hrabala). Vládne nám politický fundamenta­lismus, v němž Korán či evangelia nahradilo náboženstv­í evropanstv­í a lidských práv.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia