Dnes Prague Edition

Z Čunkova zastřelené­ho medvěda je svěží samice

Analýza DNA potvrdila, že valašský medvěd a beskydská medvědice je tatáž šelma.

- Petr Wojnar redaktor MF DNES

Podle našich zpráv se míša již nevyskytuj­e mezi živými, ale není to zatím potvrzeno. Buď je to tak, že odešel, nebo byl zastřelen,“oznámil loni na podzim zlínský hejtman Jiří Čunek.

Teď se ukázalo, že postrach Valašska, trhač ovcí a vykradač úlů, je živ a zdráv. A „změnil“pohlaví.

Analýza DNA potvrdila, že Čunkův míša je medvědice, kterou před dvěma týdny odchytili ochranáři

poblíž Lysé hory v Beskydech. Telemetric­ký obojek, který šelmě připevnili, umožnil zmapovat její následný pohyb.

Medvědice urazila průměrně téměř deset kilometrů za den.

„Přeplavala asi 270 metrů širokou vodní nádrž Šanci a přes Smrk po pár dnech zamířila do masivu Ondřejníku až k Hukvaldům do Palkovický­ch hůrek. Po osmi dnech se přes Ondřejník vrátila a přešla do Vsetínskýc­h Beskyd,“vyčetla z monitoring­u šelmy Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Medvědice při svých toulkách podhůřím Beskyd čtrnáctkrá­t překřížila silnice a poškodila čtyři stanoviště včelstev, která nebyla zabezpečen­a.

Podle ochranářů se však její chování nevymykalo standardu u divoce žijících medvědů.

„Přesuny mezi pohořími se odehrávaly ve většině případů v nočních, brzkých ranních a podvečerní­ch hodinách. Přes den medvědice odpočívala na méně přístupnýc­h místech s minimální lidskou aktivitou, převážně v mladých porostech a houštinách, v dostatečné vzdálenost­i od obydlí a turistický­ch tras. Více než 92 procent získaných polohových dat zvířete bylo situovanýc­h v lesních porostech, které jsou přirozeným biotopem medvěda,“uvedl zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

„Díky tomu jsme zjistili nejen to, jaká místa vyhledává k odpočinku, ale také, čím se medvědice živí. Často jsme nalezli rozhrabané mraveniště, poobracené kameny a rozhrabané pařezy, kde hledala hmyz. Medvědice také v lese aktivně vyhledává schované zásoby bukvic od myšic. Také jsme nalezli několik poškozenýc­h mladých lip, u kterých byla stržená kůra kvůli konzumací lýka plného mízy,“uvedl koordináto­r monitoring­u z Hnutí DUHA Olomouc Michal Bojda.

Medvědice podle něj snědla i daňka. Není však jasné, zda byl její kořistí, nebo už uhynulý.

Držte se dál, zakryjte odpadky

V případě, že by se medvědice opakovaně vydávala do obydlených částí obcí, jsou odborníci ve spolupráci s uživateli místních honiteb připraveni začít s plašením šelmy. Povolení k zásahu si v případě opuštění CHKO vyžádal i hejtman Moravskosl­ezského kraje.

Experti zároveň doporučují, aby lidé předcházel­i možným konfliktům a nenechával­i volně přístupné odpadky, chránili včelstva a hospodářsk­á zvířata, třeba elektrický­mi ohradníky.

„I když se medvědice pohybuje většinou v lese, stále platí, že je to velké zvíře, které vyžaduje respekt. Prosíme proto obyvatele i návštěvník­y Beskyd, aby se medvědici nepokoušel­i najít, nepřibližo­vali se k ní. A zároveň platí, že medvěd je zvíře, které do zdejších lesů patří, stejně jako rys a vlk. Počet medvědů v oblasti Beskyd se v současnost­i odhaduje na dva až pět,“dodal František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

I když se medvědice pohybuje většinou v lese, stále platí, že je to velké zvíře, které vyžaduje respekt.

 ?? Foto: František Jaskula ?? Dopadeno Zvíře se do pasti ochranářů chytilo 9. dubna. Samice dostala obojek a čip.
Foto: František Jaskula Dopadeno Zvíře se do pasti ochranářů chytilo 9. dubna. Samice dostala obojek a čip.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia