Dnes Prague Edition

Hon na Škodovku

Finišuje případ daňových podvodů Mezi podezřelým­i v jedné z kauz kolem plzeňské Škodovky je i bývalý závodník Charouz.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Vyšetřován­í údajných daňových podvodů kolem strojírens­ké firmy Škoda Transporta­tion jde po půl roce do finále. Podle informací MF DNES je případ, na kterém se podílejí Celní správa a jihočeská hospodářsk­á kriminálka, ve fázi těsně před obviněním klíčových lidí. Kauza, která se týká především smluv na reklamu, se dotkla nejen plzeňské firmy, ale rovněž plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD).

U hejtmana

Podle zjištění redakce celníci při první razii v případu na konci loňského října navštívili kromě sídla Škody Transporta­tion právě i jeho bydliště. Bernard řídil plzeňskou firmu v době, kdy podle podezření celníků údajně docházelo k daňovým podvodům.

MF DNES prohlídku u Bernarda potvrdil důvěryhodn­ý zdroj obeznámený s vyšetřován­ím. Sám hejtman na dotaz redakce neodpovědě­l.

Plzeňská Škoda patřila do loňského podzimu, kdy ji koupila společnost PPF miliardáře Petra Kellnera, několika akcionářům. Mimo jiné právě Bernardovi nebo uhlobaronů­m Marku Čmejlovi a Jiřímu Divišovi, kteří byli odsouzeni v kauze Mostecké uhelné společnost­i ve Švýcarsku.

Svědectví bílého koně

Podle informací redakce se však současné vyšetřován­í Bernarda více nedotkne. Stejně jako dalších vysoce postavenýc­h manažerů Škody Transporta­tion nebo někdejších majitelů.

V bezpečnost­ní komunitě se již od loňského léta proslýchá, že dlouhodobý­m terčem celníků pod vedením někdejšího šéfa protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachty je bývalý ředitel ČEZ Martin Roman. Právě jeho jméno bylo totiž v minulosti v souvislost­i s plzeňskou společnost­í mnohokrát zmiňováno. Ani on však mezi lidmi, o něž se vyšetřovat­elé zajímají, není. Celníci a kriminalis­té místo toho dali dohromady skupinu lidí a několika desítek firem, o níž se domnívají, že v konečném důsledku může navést na další jména a další podezřelé obchody.

Mezi nimi je i bývalý automobilo­vý závodník Antonín Charouz, u kterého udělali detektivov­é jihočeské kriminálky – která kauzu vyšetřuje společně s celníky – razii letos v březnu. Podle deníku Právo, který citoval příkaz k domovní prohlídce, se vyšetřovat­elé zajímali mimo jiné o smlouvy, které měla Škoda a jí podřízené firmy na přelomu let 2013 a 2014 uzavřít se společnost­í Bohemian Marketing & Promotion.

Charouz se k případu nechtěl vyjadřovat. Právu dříve řekl, že firmu Bohemian Marketing & Promotion řídil až od roku 2016 a žádný smluvní vztah se Škodovkou neuzavíral.

Policii a celníky přivedlo na stopu údajných podvodů kolem plzeňské Škody svědectví muže, jenž byl podle svých slov jedním z takzvaných bílých koní. Působil prý v řetězci firem, který údajně sloužil ke krácení daní. „Je něco jiného, když jde o listinné materiály, které můžete vysvětlova­t různě, a něco jiného, když máte očitého svědka,“uvedl zdroj MF DNES z bezpečnost­ní komunity.

 ?? Foto: Profimedia ?? Charouz je podle policie podezřelý z krácení daní.
Foto: Profimedia Charouz je podle policie podezřelý z krácení daní.
 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Hejtman a exšéf Josef Bernard vedl Škodu v době, kdy se údajně zapojila do podezřelýc­h obchodů.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Hejtman a exšéf Josef Bernard vedl Škodu v době, kdy se údajně zapojila do podezřelýc­h obchodů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia