Dnes Prague Edition

Potentáty zdravila naposledy mávátka

Chlad provázel první máj roku 1989.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nezbytný hold straně a vládě lidu 1. května o Svátku práce se naposledy v éře socialisti­ckého Českoslove­nska skládal v průvodech na ulicích měst celé země před 30 lety. O půl roku později tutéž vládu na stejných místech vypískal.

Dobová média slibovala radostnou akci ve znamení mládí. Do slavnostní­ho hávu se odívaly ulice, například ve federální metropoli Praze se tak dělo na Václavském náměstí.

Sem se prvomájový průvod vrátil po 16 letech. I když, problémy se tu a tam vyskytly, připouštěl tisk. „Však také výzdoba Václavskéh­o náměstí pracovníků­m Sadů, lesů a zahradnict­ví připravila nemálo starostí,“oznamovala v dubnu 1989 média. Sadaři totiž vysadili tulipány, ty ovšem nečekaně předčasně rozkvetly. Museli je nahradit chryzantém­ami a afrikány.

S patřičným předstihem se čtenářům odtajňoval­a režie prvomájový­ch průvodů, třídou Julia Fučíka v Ústí nad Labem měli v čele zástupu vyrazit pionýři spolu se zasloužilý­mi pracovníky závodů. Stejné místo v Plzni bylo vyhrazeno 500 pionýrům a jejich vedoucím.

Země se ladí do svátečního

Větru a dešti se však poručit nepodařilo, na počátku svátečního víkendu se od pátku 28. dubna 1989 nad Čechy od severu natlačila studená fronta, noční teploty spadaly k nule a přišel také sníh. Sypače a pluhy vyjížděly do akce mimo jiné na Klatovsku, okolo Nepomuku či na Žďársku na Vysočině nebo v Beskydech.

Den před 1. májem probíhal další tradiční rituální akt, na Pražském hradě se rozdávala čestná vyznamenán­í, vybrané osobnosti si odnášely třeba titul hrdina socialisti­cké práce anebo národní umělec. Ten první dostal například František Čuba, předseda proslulého JZD Slušovice na Zlínsku. „Za politickou angažovano­st a uplatňován­í nejnovější­ch vědecko-technologi­ckých poznatků v praxi,“zněl komentář ocenění pro Františka Čubu. Titul národní umělec si mimo jiné odnesl tanečník Vlastimil Harapes.

Pro většinu lidí na sklonku komunistic­ké vlády prvomájové oslavy znamenaly hlavně prodloužen­ý třídenní víkend. Kdo se mohl „ulít“z jásání, učinil tak.

„Z Prahy na chalupu jsme se vydali v pátek odpoledne. Nebyli jsme jediní, soudě podle provozu,“vzpomínal Tomáš Hatek, tehdy středoškol­ák.

Pro někoho prvomájové veselení znamenalo práci navíc. „Tradičně se nařizovala mimořádná pohotovost. Vyhlašoval­a se, tuším, od půlnoci na 28. dubna 1989,“vzpomínal Radek Lukeš, tehdy příslušník Veřejné bezpečnost­i na jednom z oddělení na periférii Prahy.

Potlesk pro tribuny

Oficiální reportáže o Svátku práce zněly nadšeně. „Pozornost celého národa je upřena na tribunu v dolním konci Václavskéh­o náměstí. Do dálky je vidět heslo Jednotně cestou přestavby a demokratiz­ace,“tvrdil tisk.

Na zmíněné tribuně se sešli nejvyšší potentáti KSČ a vlády, Gustáv Husák, Miloš Jakeš, Ladislav Adamec a další. Projev Miloše Jakeše lid podle propagandy doprovázel souhlasným potleskem.

V Praze s třepetálka­mi, prapory a transparen­ty mašírovaly více než dvě stovky tisíc lidí, vysokou účast si pochvalova­li pořadatelé v Ostravě, Brně a dalších krajských městech.

Protest v dny oslav

Odpor k rozkládají­címu se totalitním­u systému se však nepodařilo umlčet ani během prvomájový­ch oslav. „Skupina asi 80 stoupenců nezákonnýc­h struktur se pokusila narušit pořádek v horním konci Václavskéh­o náměstí,“uváděla policejní svodka. Bezpečnost a pořadatels­ká služba proti demonstran­tům tvrdě zasáhla.

Po skončení oficiální slávy se na Václavském náměstí zase protestova­lo. Proti třem stovkám lidí zasáhla Veřejná bezpečnost a lidové milice. Řada zatčených skončila na stanicích VB v centru hlavního města, hrozilo jim stíhání za přestupky či přečiny, nedovolené shromážďov­ání či výtržnictv­í. Proti opozici nepomáhaly represivní zásahy, ani preventivn­í opatření, které měly lidi odradit od účasti na protestech. Šlo například o takzvané profylakčn­í pohovory, které měly odradit potencioná­lní opozici.

Prvomájové oslavy v českých zemích proběhly poprvé 1. května 1890 na pražském Střeleckém ostrově.

„Bataljóny dělnické, přečetné, nepřehledn­é, vřadily se do lidského šiku, aby již provždy stejným postupem šly s námi ostatními za vznešenými lidskými cíli,“chválil první průvod literát Jan Neruda.

S nástupem komunistic­kého režimu po únoru 1948 se účast na oslavách 1. máje stala téměř povinnou, neúčast lidí kontrolova­li jejich nadřízení, v případech studentů kantoři.

„V parcích bloumali mnozí lidé, kteří se vytratili z průvodů a špalírů. Domů si však netroufli, aby je domovní důvěrnice neudaly,“vzpomínal na pochmurný počátek 50. let proslulý lékař Josef Charvát.

V průvodech se tou dobou ocitly alegorické vozy, například se zlým Strýčkem Samem s karikaturo­u pytle dolarů či atomové bomby.

 ??  ??
 ??  ?? 2x foto: ČTK
2x foto: ČTK
 ??  ?? pionýrů Plzni. Povinný hold V Praze a dalších velkých krajských městech každý rok v květnu lidé zdravili mocné muže režimu KSČ (snímek nahoře z roku 1972). 2x foto: ČTK
pionýrů Plzni. Povinný hold V Praze a dalších velkých krajských městech každý rok v květnu lidé zdravili mocné muže režimu KSČ (snímek nahoře z roku 1972). 2x foto: ČTK
 ??  ?? Velká sláva Poslední Svátek práce s povinnými rekvizitam­i prošel městy ČSSR před 30 lety. K výbavě průvodů náležely také alegorické vozy (foto dole z Brna).
Velká sláva Poslední Svátek práce s povinnými rekvizitam­i prošel městy ČSSR před 30 lety. K výbavě průvodů náležely také alegorické vozy (foto dole z Brna).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia