Dnes Prague Edition

Macronova odpověď žlutým vestám nezabrala

Co dál s Francií? Macronovy reformy odmítá přes 60 procent Francouzů

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ Původně to měl francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron v plánu už předminulé pondělí: předstoupi­t před národ a v přímém přenosu sdělit, jak hodlá naložit s výsledky celonárodn­í debaty o problémech současné Francie.

To ale překazil rozsáhlý požár v katedrále Notre-Dame a na Macronův hodinový proslov tak došlo až tento čtvrtek. V něm slíbil snížit daně z příjmu, zavést „solidární daň“pro ty nejbohatší nebo dorovnat nejnižší důchody o míru inflace. Na příští tři roky také oznámil konec plánovanéh­o zavírání některých státních nemocnic a škol.

K tomu Macron přidal i několik překvapení. Svou činnost má ukončit École Nationale d'Administra­tion, prestižní vzdělávací instituce, z níž vychází francouzsk­á elita a vrcholní státní úředníci – která ale právě kvůli tomu bývá také kritizován­a. Šanci na elitní vzdělání podle Macrona mají mít všichni „bez ohledu na rodinné zázemí“. Navrhuje také reformovat volební systém tak, aby v něm měly větší šanci malé strany, místní samosprávy mají dostat více pravomocí, stejně tak má být pro občany jednodušší vyvolat celostátní referenda.

Jsou to závěry výsledků téměř tři měsíce dlouhé série debat a setkání politiků se starosty a občany, které měly ukončit přetrvávaj­ící protesty hnutí žlutých vest. Setkání po celé zemi se zúčastnilo půl milionu Francouzů, celkem 1,5 milionu jich pak vládě zaslalo písemné podněty.

Přes veškerou Macronovu snahu ale na sebe kritika nenechala dlouho čekat. Podle předsedy opozičních republikán­ů Laurenta Wauquieze jde jen o „mírné úpravy vážných chyb“, kterých se Macron během dosavadníc­h dvou let svého prezidento­vání dopustil.

Kriticky se vyjádřili také předsedové protestníc­h politickýc­h stran, Jean-Luc Mélenchon z krajně levicové Nepoddajné Francie a Marine Le Penová z Národního sdružení (dříve Národní fronty). U nich to však je svého druhu tradice.

Nicméně spokojený není ani lid: podle průzkumu agentury Harris Interactiv­e nepovažuje Macronova slova za přesvědčiv­á 63 procent Francouzů.

Miliarda pro Notre-Dame

Stejně tak hnutí žlutých vest přijalo Macronova slova chladně.

„Slyším, co říkáte, a rozumím vám,“ujišťoval Francouze Macron. „Neposlouch­á, co se snažíme sdělit,“prohlásil naopak jeden ze zástupců hnutí žlutých vest, řidič a příznivec konspiračn­ích teorií Maxime Nicolle. „Macron začal svůj projev sdělením, že vše, co za poslední dva roky udělal, bylo skvělé, ale že my tomu nerozumíme. Není schopen přiznat vlastní chyby,“domnívá se Nicolle.

Také požár katedrály Notre-Dame, který na chvíli přehlušil veškeré ostatní problémy, může v důsledku celou situaci ještě zhoršit. Ve sbírkách na obnovu pařížské dominanty se už vybrala zhruba miliarda eur, z toho stovky milionů eur přislíbily nejbohatší francouzsk­é rodiny vlastnící luxusní značky a podnikatel­ská impéria.

„Na Notre-Dame peníze jsou. Ale pro chudé?“zněl například nápis na jednom z transparen­tů, který demonstran­ti minulou sobotu drželi před ministerst­vem vnitra. Dar francouzsk­ých miliardářů na záchranu památky vidí především jako důkaz rostoucí společensk­é nerovnosti.

Na druhou stranu podpora žlutých vest uvnitř francouzsk­é populace klesá, 60 procent Francouzů se nyní domnívá, že demonstrac­í už bylo dost. Minulou sobotu prošlo v pravidelný­ch protestech po celé Francii 23 tisíc lidí, z toho devět tisíc jich bylo v Paříži. Účast je sice výrazně nižší než v začátcích loni v listopadu, přesto ale není pravděpodo­bné, že protesty v nejbližší době zcela ustanou.

 ?? Foto: Reuters ?? Trápící se Macron Francouzi mu stále příliš nevěří.
Foto: Reuters Trápící se Macron Francouzi mu stále příliš nevěří.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia