Dnes Prague Edition

Márnice se spletly – obětí na Srí Lance je o sto míň

-

KOLOMBO Srílanské úřady nyní zničehonic zrevidoval­y počet obětí velikonočn­ích útoků na kostely a hotely v Kolombu, Negombu a městě Batticaloa, a to přibližně o stovku směrem dolů.

Zatímco ve středu bylo oficiálně 359 mrtvých, nyní se hovoří o 250 až 260. I tak jde o jednu z nejkrvavěj­ších akcí posledních deseti let. Jak je to možné?

Úřady hovoří o tom, že na chybě se podepsala mimořádná obtížnost při identifika­ci obětí. Některá těla byla totiž rozmetána na velké ploše a mnoho z nich nezbylo.

„Mohlo by to být 250 nebo 260 mrtvých. Nedokážu to říct přesně. Máme tu velkou spoustu částí těl a je těžké stanovit přesný počet obětí,“řekl agentuře Reuters Anil Džasinghe, generální ředitel srílanské zdravotní služby.

Také náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavarde­ne, jehož ministerst­vo je zodpovědné za srílanské policejní síly, uvedl, že bilance byla revidována na 253 mrtvých. Nepřesné údaje podle něj poskytly márnice.

Podle srílanskýc­h úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodo­bně všichni domácího původu.

Obavy z nových útoků

Na ostrově nadále panuje strach z nových útoků. Místní policie totiž v souvislost­i se sérií víkendovýc­h útoků stále pátrá po 140 lidech, kteří jsou podezřelí z vazeb na teroristic­kou organizaci Islámský stát. „S Islámským státem, který se k útokům přihlásil, byli v kontaktu někteří mladí Srílančané už od roku 2013,“prohlásil včera srílanský prezident Maithripal­a Sirisena. Prezident také obvinil premiéra Ranila Vikremasin­ghea, že oslabil systém tajných služeb, protože se soustředil na stíhání vojenských činitelů kvůli možným válečným zločinům během války se separatist­ickými Tamily.

Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistic­kou skupinu národní Tauhíd Džamáate. V jejím čele stál radikální místní duchovní Zahrán Haším, který podle úřadů zahynul při sebevražed­ném atentátu v hotelu Shangri-La. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia