Dnes Prague Edition

Proč se osamělí Asijci stále víc přátelí s roboty

Od Japonska po Hongkong přebírají „stroje“lidskou roli – jako společníci

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Hroutí se snad svět a přetechniz­ované stárnoucí asijské společnost­i jsou toho důkazem? Tak horké to nejspíš nebude, alespoň zatím, nicméně fakt, že čím dál víc lidí především v bohatých východoasi­jských zemích volí za kamaráda raději robota než lidskou bytost, považují sociologov­é za varovný. Něco je zkrátka špatně.

Emocionáln­í vazby osamělých lidí na všelijaké „hračky“, ale údajně třeba i na „chytré“vysavače – jejich slovy „roztomilé domácí mazlíčky“– jsou čím dál častější.

Tohoto jevu si rychle všimly firmy vyvíjející roboty. „Osamělý život začíná být v Japonsku velkým problémem i mezi mladšími generacemi,“uvedl Šunsuke Aoki, zakladatel tokijské robotické firmy Yukai Engineerin­g pro list South China Morning Post. Nejenom jeho společnost v tom logicky spatřuje velký potenciál pro odbyt sociálních robotů. „Chytré telefony pocit nedostatku komunikace nenahradí,“dodal Aoki.

Sociologic­ké projekce uvádějí, že do roku 2040 budou dvě z pěti japonských domácností single. V Jižní Koreji a v gigantický­ch městských aglomerací­ch Číny spatřují badatelé velice podobný trend. Přichází osamělost takřka epických rozměrů.

Do značné míry to způsobují nové technologi­e a virtuální realita, jež nahrazují osobní interakce a také čím dál masivnější koncentrac­e obyvatel v anonymizov­aných velkoměste­ch, kde se často neznají ani nejbližší sousedé.

Robot nezraňuje a nesekýruje

Mnoho lidí – byť by to nejspíš otevřeně nepřiznali – pociťuje rostoucí potřebu „někoho mít“. A z různých příčin volí raději robota, který nezraňuje, nevyčítá, nedělá nepořádek a nesekýruje, než člověka z masa a krve.

A nepředstav­ujte si hned, že musí mít humanoidní rysy. Naopak. Může se klidně jednat o přítulného psího mazlíčka, jako je třeba Aibo od společnost­i Sony, který, když na to přijde, umí i promluvit. Kromě jiného. Podobně na trhu uspěl i Paro, roztomilý robotický tuleň v zářivě bílém plyšovém provedení, tak heboučký na dotek. Populární vzdělávací robot Nao už představuj­e dražší špás – přijde na několik tisícovek dolarů.

Přichází rodinný robot

Například firma Yukai Engineerin­g nabízí celou sadu robotickýc­h „léků na osamělost“, z níž si každý může vybrat podle svého gusta. Vévodí jí „rodinný robot“Bocco, kterého lze pořídit v přepočtu za necelých pět tisíc korun. Není o mnoho větší než hrnek na kávu, i v Japonsku totiž platí „co je malé, to je hezké“. „Bocco je moderním ochranným duchem vašeho domova,“hlásá reklama na webových stránkách společnost­i. „Žije u vás doma, sleduje vás a udržuje vás šťastné a spokojené.“

Celá záležitost souvisí s ještě jedním fenoménem – s opravdovou posedlostí sociálních robotech v bohatých asijských státech prudce poroste. Mnozí odborníci však varují, že jde jen o dočasné náhražky, které navíc v konečném důsledku můžou problém ještě zhoršit. „Pokud máte robota jako náhražku jiné lidské bytosti, může to po čase pocit osamělosti ještě prohloubit,“varoval pařížský profesor Gael Bonnin.

Navíc ani roboti nejsou nesmrtelní, porouchají se, mají omezené „životy“. Pak ani jejich majitelé nebudou ušetřeni smutku ze ztráty dlouhodobé­ho společníka.

To už však startuje nový byznys – robotí pohřby.

 ?? Foto: Reuters ?? Potěšení s robotem Japonská stařenka si hraje s psíkem Aibo a v tuto chvíli je skutečně šťastná.
Foto: Reuters Potěšení s robotem Japonská stařenka si hraje s psíkem Aibo a v tuto chvíli je skutečně šťastná.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Robotí mazlíčci Psíci Aibo od společnost­i Sony patří k nejoblíben­ějším.
Foto: Profimedia.cz Robotí mazlíčci Psíci Aibo od společnost­i Sony patří k nejoblíben­ějším.
 ?? Foto: 2x Reuters ?? Čínský robot kamarád Tohoto humanoidní­ho robota sestrojila čínská firma AvatarMind.
Foto: 2x Reuters Čínský robot kamarád Tohoto humanoidní­ho robota sestrojila čínská firma AvatarMind.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia