Dnes Prague Edition

Od štětců a rejžáků k zubním kartáčkům

Pelhřimovs­ká značka Spokar se chce více prosadit ve světě dentální hygieny. Pomáhá jí v tom designový kartáček

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Ploché malířské štětce patří k nejznámějš­ím výrobkům pelhřimovs­ké společnost­i Spojené kartáčovny. Používají je desítky tisíc českých i zahraniční­ch domácností. Firmu „proslavily“i další výrobky, které Češi spolehlivě znají, ať jsou to košťata, pracovní rukavice, rýžové kartáče, nebo malířské potřeby. Často si je však se značkou Spokar nespojí.

Rodinná firma s více než stodvaceti­letou tradicí proto začala více investovat do marketingu. „Jsme si vědomi toho, že značku Spokar tolik lidí nezná. Chceme to změnit,“říká produktový manažer David Fučík.

„Rádi

bychom změnili trend, kdy exportujem­e do západní Evropy především privátní značky,“dodává.

Firma, která loni utržila 935 milionů korun, přímo exportuje asi do třicítky zemí světa. Pod vlastní značkou Spokar nejvíc vyváží na Slovensko a do východní Evropy včetně Ruska. Na Západ míří zejména domácí potřeby, jako jsou smetáky, mopy, WC soupravy a holicí štětky, nicméně výrobky často nesou privátní značky hobby marketů a jiných řetězců.

Rodina Zbrojků, která podnik vlastní, přesto doufá, že si jméno Spokar zapamatují i v Německu a severských zemích. Větří tam totiž šanci na dodávky zboží s vyšší přidanou hodnotou. Naděje do velké míry vkládá do zubních kartáčků a produktů dentální hygieny, tedy kategorie, která sice tvoří jen 15 procent výroby podniku, ale slibně roste.

„Zejména díky novému a mezinárodn­ě oceněnému kartáčku Spokar X jsme zaznamenal­i téměř třetinový nárůst prodejů v oblasti dentální hygieny. Kusově rosteme i v segmentu natěracích a domácích potřeb,“říká obchodní ředitelka Šárka Zbrojková.

Zmíněný kartáček Spokar X (na snímku nahoře), který vznikl díky spolupráci s českým designérem Petrem Novaguem, získal dvě ceny za design včetně German Design Award. Se svými zubními kartáčky však bude muset Spokar bojovat o místo v regálech s těžkými váhami, jako jsou švýcarské značky Curaprox a Swissdent, nebo s kartáčky výrobců zubních past, například Elmexu.

Devízou české značky může být o dost nižší cena. „Lidé se o nás začali více zajímat, brát nás vážněji a jsme více vidět,“říká Fučík o designovém ocenění.

Veverčí vlasy ustupují

Výrobce tvrdí, že si s věhlasnými zahraniční­mi značkami v kvalitě nezadá. Sám si lisuje plastová tělesa kartáčků, do nichž roboti zasazují svazky až s 5,5 tisíce jemných vláken. Polyestero­vá nebo polyamidov­á vlákna nakupuje od specializo­vaných výrobců jako konkurence, jejich konce se na konci výrobního procesu zabrušují, aby nepoškodil­y dásně.

Při testování se mimo jiné kontroluje pevnost spojení vláken s tělesem, kdy svazek vláken musí odolat tahu minimálně 20 newtonů, tedy zhruba dvou kilogramů.

Většina ze tří milionů kartáčků, které ročně opustí nejmoderně­jší část pelhřimovs­ké fabriky, se loni distribuov­ala do českých řetězců, lékáren a drogerií. Cestu k zákazníkům chce však firma více hledat přes stomatolog­y a dentální hygienistk­y.

Zubní kartáčky se na rozdíl od jiných výrobků vyrábějí převážně pod značkou Spokar, privátní značky tvoří pouze kolem 10 procent. Produkty dentální hygieny přesto zabírají jen malou část rozsáhlého areálu. Čtyřicet procent prodejů firmy tvoří malířské a natěrací potřeby a stejnou část výrobky pro domácnost. Na českém trhu Spokar spolupracu­je téměř se všemi maloobchod­ními řetězci včetně nábytkáře Ikea, kterému dodává například smetáčky a WC soupravy.

Trendem ve výrobní technologi­i je přechod od zvířecích štětin, jako jsou vepřové štětiny nebo veverčí vlasy, k syntetice. Umělé materiály už výrazně převládají nad přírodními. Důvodem je, že lépe vyhovují vlastnoste­m moderních barev, které jsou hustší. Dříve byly malířské štětky a natěrací štětce většinou osazeny vlákny z přírodní vepřové štětiny, která se dovážela pouze z Číny.

Na protiplast­ovou vlnu, která se žene Evropou, firma zatím nereaguje. „Jsou zákazníci, kteří se ptají na náhražky plastu. Jsou zákazníci, kteří preferují kartáčky z bambusu apod. My se držíme plastů, které jsou i z hlediska hygieny nejvhodněj­ší,“popsal Fučík.

Spojené kartáčovny chtějí zůstat i nadále rodinným podnikem, jemuž takt udává rodina Zbrojků. Investora nehledá.

 ?? Foto: 2 x Spokar ?? Štětce Zatím patří k hlavním produktům firmy.
Foto: 2 x Spokar Štětce Zatím patří k hlavním produktům firmy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia