Dnes Prague Edition

Požár pařížské katedrály a konec želvího božstva

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Trámy na střeše katedrály Notre-Dame ještě hořely, když se objevil meme srovnávají­cí tento požár s osudem velké sladkovodn­í želvy, kožnatky Swinhoeovy. Uvědomil jsem si, že je výstižný. Kožnatky Swinhoeovy – konkrétně ty, které žily v hanojském jezeře Hoan Kiem – měly pro Vietnamce velkou historicko­u a duchovní hodnotu. Srovnání hořící katedrály a uctívané želvy, která se ocitla na samém pokraji vyhubení, však mělo ještě jeden důvod: dva dny před vypuknutím požáru se celkový počet kožnatek Swinhoeový­ch snížil na pouhé tři exempláře.

Když jsem o kožnatce Swinhoeově psal před pěti lety, byli známi čtyři jedinci. Dva žili volně ve Vietnamu – jeden v jezeře Hoan Kiem uprostřed Hanoje a druhý v jezeře Dong Mo – a dva v zoo v čínském Su-čou. Z řady zpráv, které byly od té doby o kožnatkách Swinhoeový­ch zveřejněny, jsou významné tři.

První: V lednu 2016 uhynula Cu Rua, poslední uctívaná kožnatka z hanojského jezera Hoan Kiem. Její smrt byla vykládána jako předzvěst neúspěchu připravova­ného

sjezdu tamní komunistic­ké strany. Dnes je nabalzamov­aná Cu Rua vystavena v chrámu na ostrově uprostřed znečištěné­ho jezera a Vietnam může jen vzpomínat na inkarnaci Velkého želvího boha, který jim v 15. století pomohl porazit Číňany.

Druhá: V dubnu 2018 se počet známých kožnatek Swinhoeový­ch opět zvýšil na čtyři. Přítomnost dalšího jedince byla na základě analýzy DNA prokázána v jezeře Xuan Khanh na předměstí Hanoje. Potvrzení výskytu mimořádně skrytě žijící želvy na okraji metropole, a to na základě pouhých stop její DNA ve vodě, dává určitou naději, že další kožnatky by přece jen mohly přežívat někde v Číně nebo Vietnamu.

Třetí: Přesně před dvěma týdny po pokusu o umělou inseminaci uhynula samice kožnatky Swinhoeovy v zoo v Su-čou. Celkový počet známých zástupců tohoto druhu tak opět klesl na tři.

Srovnání hořící katedrály s želvou nacházejíc­í se na pokraji zániku lze samozřejmě odbýt tím, že jde o nesouměřit­elné tragédie. To je pravda, ale záleží na úhlu pohledu. Stěží by se dalo polemizova­t o tom, že kožnatka Swinhoeova je na tom mnohem hůř než Notre-Dame. Navíc si musíme uvědomit, že v podobné situaci jsou tisíce dalších živočišnýc­h i rostlinnýc­h druhů. Jako by hořel nespočet chrámů, paláců a galerií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia