Dnes Prague Edition

Zápletkou Grófka neoslňuje, poetikou ano

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Touha po svobodě a sebeurčení zmítá duší osmnáctile­té hrdinky nejnovější­ho románu spisovatel­ky Lenky Horňákové-Civade Grófka. Stejně jako předchozí Marie a Magdalény jej napsala ve francouzšt­ině.

Autorce a malířce, která žije ve Francii už přes dvacet let, představil Paříž její partner v devadesátý­ch letech. Protagonis­tka příběhu Ana se však ve francouzsk­é metropoli ocitá o pár let dříve. Zprvu krátký výlet českoslove­nského dorostu za tamní spřáteleno­u komunistic­kou mládeží se rozhodne proměnit v trvalý útěk z domoviny. Žádný plán nemá, jen svůj pas. Velmi brzy však během toulek po městě potkává zprvu tajemnou Grófku, která jí poskytne útočiště u svého přítele v jakési kavárně barového typu, či snad baru kavárnovéh­o typu. Kdo ví. Podstatné to však není. Zprvu plachá a němá Ana, nucená skrývat se v malém kamrlíku, postupně nachází svůj hlas jako múza malíře Alberta, pravidelné­ho návštěvník­a jejího nového domova.

Poetika vítězí nad politikou

V nitru se však stále vyrovnává se vzpomínkam­i na Českoslove­nsko, na oslavy Prvního máje, rodiče, otce funkcionář­e i matku učitelku a hlavně na ty proklaté karafiáty. Kytky, které v Paříží nikdy nebudou znamenat to samé, co v Praze. A do toho všeho Grófka, rozporupln­á žena, která se jí jen tak rozhodla pomoct, ale ona netuší proč. Není však třeba oplývat detektivní­m talentem, aby to čtenáři velmi záhy došlo. Ústřední zápletka Grófky invencí neoplývá, román však nabývá alespoň na poetických rozměrech. Odkazuje na Karla Hynka Máchu i Guillauma Apollinair­a, soustředí se na proměnu krajiny, vnitřní i venkovní. V protikladu leží skutečný hybatel osudu Grófky i Any – politická situace. Jeden z mála pevných bodů jinak rozevlátéh­o, mnohdy až fantaskníh­o příběhu.

Dvě ocenění za tři roky

Pokud na jeho náladu čtenář nepřistoup­í a nenechá se zavléci autorkou vstříc trochu naivnímu světu, zůstane jeho vyznění velmi banální. Zajisté zcela jiné, nežli v případě předchozí knihy Marie a Magdáleny, za kterou získala prestižní cenu Prix Renaudot. Ocenění však neminulo ani Grófku. Horňáková-Civade si převezme Le Prix Littéraire Richelieu de la Francophon­ie – cenu pro autory, kteří píší francouzsk­y, aniž by francouzšt­ina byla jejich rodným jazykem. Za necelé tři roky skvělá bilance.

 ?? Foto: Richard Klíčník ?? Úspěšná autorka Lenka Horňáková-Civade už ve Francii získala dvě literární ceny.
Foto: Richard Klíčník Úspěšná autorka Lenka Horňáková-Civade už ve Francii získala dvě literární ceny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia