Dnes Prague Edition

Přistupuji k Revizorovi razantně, slibuje Václav Kopta

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Smějící se Václav Kopta a rozverná Pavla Tomicová nasazující si velké náušnice z opravdovýc­h ryb. Výrazný a zapamatova­telný motiv zvolili tvůrci na plakát k dnešní premiéře Divadla ABC, kterou je nejnovější nastudován­í Revizora.

„Pavla s tím zpočátku nebyla úplně srozuměna, protože jsme fotili v odpoledníc­h hodinách. Ona pak usedala do auta a jela na nějaký galaples, kde měla předtančen­í s Markem Dědíkem,“vzpomíná na focení vizuálu Václav Kopta. „Rybina odkapávají­cí z takovýchto náušnic není úplně v souladu s velkou večerní, do které se chystala. Bylo to pikantní focení, ale v tu chvíli jsem

pochopil, že to nebude žádná vojnarka, jak se říká v divadle. Že to bude radikální drábkovšti­na,“vypráví herec v narážce na výrazný styl režiséra Davida Drábka. „Stylizace, co vidíte na plakátu, je na jevišti ještě více podtržena vynikající scénografi­í Marka Zákostelec­kého,“slibuje k novince Kopta.

Písňová čísla

Gogolův Revizor, jedna z největších ruských klasik, je starý už sto osmdesát tři let. „Téma ale bohužel není opravdu staré. Radši bych žil v době, kdy by bylo vyčpělé a mimo kategorie, ale situace nejen okolo nás nasvědčuje, že Gogol bude ještě dlouho aktuální,“uvažuje Kopta.

Klasický text se v ABC nedočká úplně klasického zpracování. „Kdo jenom trošku zná Drábkovu režijní i autorskou minulost, dovede si představit, že to nebude konvenční představen­í. I kdyby zůstalo jen u inscenační­ch prvků...,“naznačuje Kopta. Drábek se totiž vedle režie chopil i úpravy textu. „Jeho autorský vklad, pokud jde o text či případné zbytečné aktualizac­e, ovšem není nijak mimořádný. Přibylo několik písňových čísel, na těch jsme se podíleli kolektivně. Jinak se úpravy vztahovaly k pročištění textu. A jedna přidaná scéna, kde diváci možná ani nezaregist­rují, že není originál, kdy hejtman provází Chlestakov­a a Osipa po městě,“uklidňuje herec konzervati­vnější diváky. „Drábek je dostatečně zkušený dramatik, aby si mohl troufnout vstoupit do tak svatého textu,“dodává herec, který ztvární zásadní postavu nadutého městského hejtmana.

„Ode mne nelze očekávat nějaký woodyallen­ovský intelektuá­lní nadhled s psychologi­ckou drobnokres­bou. Přistupuji k tomu razantně. Vím, že takhle si to Drábek představov­al; plánovali jsme takového Revizora už hodně dlouho,“říká herec. Razantního pojetí se ovšem diváci dočkají i od ostatních herců. „Je nás víc, co si bereme ku pomoci silné výrazové zbraně. Ale věřím, že se nám to podaří udržet v mezích dobrého vkusu. Po zkušenosti, které mám díky Jiřímu Suchému ze Semaforu, snad nějaký cit pro míru mám. Bude to brutální záležitost v tom nejlepším slova smyslu,“přibližuje dále.

Skeč v obrazech

Tvůrci slibují jisté rozradostn­ění, které klasice dodali. „Kdo Revizora viděl, ví, že je to v podstatě taková anekdota. Skeč rozvedený do několika obrazů. Schéma by se dalo odehrát za deset minut,“uvažuje ještě Kopta. Spolu s ním a Pavlou Tomicovou se diváci mohou v ABC těšit na Oldřicha Víznera jako poštmistra, Evu Leinwebero­vou jako hejtmanovu dceru Marju Antonovnu či Tomáše Havlínka v úloze Chlestakov­a.

 ?? Foto: Divadlo ABC ?? Václav Kopta a Pavla Tomicová na plakátu k Revizorovi.
Foto: Divadlo ABC Václav Kopta a Pavla Tomicová na plakátu k Revizorovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia