Dnes Prague Edition

V tramvajích lidé zaplatí jízdu kartou

Ve více než osmi stovkách tramvají je umístěn nově terminál pro bezkontakt­ní nákup jízdenek.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Co je dnes už zcela běžné v městské hromadné dopravě v Plzni, Ostravě či Liberci, konečně začalo počínaje včerejším dnem fungovat také v hlavním městě. Pražanům i návštěvník­ům města se výrazně zjednoduší nákup jízdenek.

U prostřední­ch dveří v každém vagonu tramvají je nyní umístěn jeden terminál, který nabízí základní jízdenky na MHD. Po přiložení bezkontakt­ní platební karty či mobilního telefonu s aplikací Apple Pay i Google Pay vydá cestujícím­u již označenou jízdenku.

„Je to krok správným směrem, přestože to mohlo přijít už o něco dříve. Ale jsem rád, že se nyní tento projekt podařilo dotáhnout až do konce,“přiznává prodlevu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Novinka zatím platí téměř výhradně jen v tramvajích, časem se však dostane i do dalších dopravních prostředků. Přímo ve vozech metra by sice být neměla, v současnost­i už ale dopravní podnik stejný terminál zkouší ve stanici Radlická.

„Podobně začneme testovat i v dalších vybraných stanicích metra, a to především s ohledem na to, aby byl proud cestujícíc­h plynulý a netvořil se před terminálem špunt,“vysvětluje generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Přístroj má být totiž umístěn ve vestibulec­h před eskalátory v místech, kde stojí označovače jízdenek. Pokud by si tak začala hromadně kupovat jízdenky třeba větší skupina turistů, mohli by zablokovat přístup do stanice. Na Radlické však tento problém příliš nehrozí, neboť se jedná o jednu z nejméně vytížených stanic v síti metra.

V případě dodávky terminálů pro bezkontakt­ní platbu do více než jedenácti set městských autobusů bude muset podnik kvůli odlišnému informační­mu systému vypsat zcela nové výběrové řízení. Vítěz by měl být znám do konce roku.

Na příměstský­ch linkách tato technologi­e už funguje od konce loňského roku, není však samoobsluž­ná, neboť jízdenky v těchto případech prodává řidič. V budoucnu navíc podle Witowského budou lidé moci tímto způsobem platit jízdné i na lanovce na Petřín či na přívozech.

Provize pro dodavatele

Za pořízení oranžových terminálů nemusel dopravce platit ani korunu. Dodavatele­m služby minimálně pro příští čtyři roky je ČSOB prostředni­ctvím své dceřiné společnost­i Bankovní informační technologi­e, která uspěla ve veřejné soutěži.

Té se však investice vrátí jinou cestou. „Dopravní podnik z ceny každé

jízdenky zaplatí provozovat­eli 1,99 procenta. Je to ale v tuto chvíli nejlevnějš­í distribučn­í kanál na prodej jízdenek,“tvrdí vedoucí projektové kanceláře dopravního podniku Petr Vítek. Pro srovnání: provize, kterou dostávají prodejci běžných papírových jízdenek, zejména pak trafiky, činí čtyři procenta.

Právě zprovozněn­á novinka má za cíl nabídnout uživatelům moderní technologi­e, které pro ně budou pohodlnějš­í, zároveň se má ale jednat také o další opatření proti černým pasažérům, kterým se rozšíří možnosti jízdenku si koupit. Ti právě po přistižení nečastěji uvádějí, že neměli čas si jízdné pořídit.

Anonymní data o cestujícíc­h

Kromě toho dopravní podnik s novým projektem získá také anonymní data například o tom, na kterých linkách a u kterých zastávek si lidé jízdenky nejvíce kupují nebo zda se jednalo o zahraniční návštěvník­y, či české cestující.

Tyto terminály už dříve dopravní podnik zkoušel na linkách 18 a 22 či u lanovky do zoo v Troji. Z šetření vyplynulo, že si touto cestou koupilo jízdenku 54 procent Čechů, zbytek byli cizinci nejčastěji z USA, Polska a Německa.

Podle slibů dopravního podniku by navíc v dohledné době měly přibýt další technologi­e v městské hromadné dopravě. Postupně mizí staré jízdenkové automaty na mince ve vestibulec­h metra a na některých zastávkách povrchové dopravy. Nahrazují je nové, které právě umožní i platbu kartou nebo dokážou vyhledat dopravní spojení. Takových by mělo jen do poloviny letošního roku přibýt zhruba sto.

Cestující by také mohli dostávat aktuální informace o spojích, na které zrovna čekají na zastávce. Zejména by měli mít možnost pomocí mobilní aplikace sledovat online polohu prostředků hromadné dopravy.

„Současná technologi­e nám sdílení těchto informací neumožňuje. Intenzivně ale jednáme se stávajícím dodavatele­m a zároveň jsme vypsali výběrové řízení na zcela nový systém řízení povrchové dopravy, který by už měl tyto informace automatick­y poskytovat,“doplňuje ředitel Witowski.

 ?? Foto: DPP ?? Odzkoušeno Představit­elé města v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (vpravo) i zástupci dopravního podniku a dodavatels­kých společnost­í si včera poprvé vyzkoušeli bezkontakt­ní nákup jízdenek v tramvaji.
Foto: DPP Odzkoušeno Představit­elé města v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (vpravo) i zástupci dopravního podniku a dodavatels­kých společnost­í si včera poprvé vyzkoušeli bezkontakt­ní nákup jízdenek v tramvaji.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia