Dnes Prague Edition

Zločiny z mládí dohnaly lupiče

Pohnutá minulost tři muže dostihla po více než devíti letech. Série loupeží, na nichž se podíleli, byla již takřka zapomenuta. Oni se během doby stali zákonů dbalými občany.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HORNÍ POČERNICE Ozbrojená přepadení supermarke­tů se statisícov­ou škodou vynesla tříleté tresty s podmínkou na pět let pro Michala Dobřenskéh­o a Josefa Janků, jejich společník Lukáš Pavel si odpyká šestiletý trest. Tak zní rozhodnutí senátu Městského soudu v Praze.

Justice uzavřela sérii loupeží z přelomu let 2009 a 2010. Útočníky se kriminalis­tům nepodařilo odhalit a složka s případy zapadala prachem. „Kriminalis­té kauzu otevřeli znovu na začátku loňského roku, a to na základě rutinního prověřován­í stop DNA,“uvedla státní zástupkyně Taťána Prici. Nejde o jediný případ závažné trestné činnosti v poslední době, kdy případ po letech do hry vrátili kriminalis­tičtí experti či lidské svědomí.

Za téměř deset let od přepadení se změnili i hlavní aktéři dramatu. Tehdy šlo o mladíky na okraji společnost­i, kteří byli závislí na pervitinu. Nyní jde o řádně pracující dělníky či řemeslníky s rodinou, bez excesů za hranou zákona.

To vzal v potaz i soud, proto pro Michala Dobřenskéh­o a Josefa Janků zvolil trest hluboko pod spodní hranicí trestní sazby, která činí 5 až 12 let. Jejich třetí společník dostal nepodmíněn­ý šestiletý trest, protože měl z minulosti pětiletý trest za sedm přepadenýc­h heren.

Bandité, nikoli pekař

První přepadení proběhlo o víkendu brzy ráno na konci listopadu 2009. Lupiči místo předpoklád­aného pekaře zazvonili na zvonek u dveří vedle nákladové rampy obchodu Penny v Horních Počernicíc­h. Dva útočníci, maskovaní punčochami, čepicí a rukavicemi, si vynutili vstup do obchodu.

Od vyděšené prodavačky získali klíče od trezoru. Odtud si podle žaloby vzali přes 300 tisíc korun. „Obvinění poté zadním vchodem z provozovny utekli,“popsala přepadení státní zástupkyně.

Další přepadení se odehrálo brzy ráno 19. ledna 2010. Terčem ataku se stala herna na Proseku. Do akce Dobřenský a Janků přizvali i Lukáše Pavla. Zatímco první z mužů hlídal, jeho maskovaní společníci s nožem a pistolí vešli do baru. Odsud si odnesli podle obžaloby kasírtašku s 11 tisícovkam­i, rum a cigarety.

Pět dnů po akci v herně obvinění vyrazili na lup do dalšího hypermarke­tu Penny. Obvinění zvolili stejnou fintu jako v Horních Počernicíc­h. Přepadení samoobsluh­y se odehrálo ráno po odchodu pekaře. „Prodavačku natlačili pod pohrůžkou střelné zbraně a nože do skladu, kde ji výhrůžkami donutili vydat klíče od trezoru,“uvedla žalobkyně. Odnesli si 259 tisíc korun.

Obvinění se při výslechu v jednací síni k loupežím doznali, jejich výpovědi se lišily v detailech. Oproti obžalobě snižovali výši škody, míru násilí vůči prodavačká­m či to, zda a jak byli ozbrojeni, i vzájemnou iniciativu při plánování. Dobřenský a Janků uvedli, že v inkriminov­aný čas brali pervitin a neměli práci.

„Mě by to nenapadlo, kdyby mi to Janků neřekl. Zpětně toho lituji,“argumentov­al Dobřenský. Podobně hovořil i jeho společník. „Byl jsem bez domova, závislý na drogách. Myslel jsem, že to projde,“uvedl Janků. Lítost dával najevo i třetí obviněný. „Vydělávat si takovou věcí je nesmysl,“podotkl Pavel. Rozsudek není pravomocný, lze se odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Pod tlakem svědomí

Lidé se zvětšující­m se odstupem od spáchaného trestného činu, za nějž nepřišla hned odplata, podle expertů zažívají smíšené pocity jako napětí, úlevu i strach z každého mimořádnéh­o zazvonění u dveří.

Běžný člověk, který sklouzne na šikmou plochu, bývá pod tlakem. „Snaží se vytěsnit z paměti, k čemu došlo. Výčitky svědomí mu nejsou cizí. K činu, který ho tíží, se dokáže doznat. Zatčení a možnost vyzpovídat se vyšetřovat­elům jim může po letech přinést psychickou úlevu,“objasnil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Lidé s poruchou osobnosti reagují jinak. „Výčitky svědomí či pocit viny je u nich prakticky neznámým pojmem. Pokud čin plánují, počítají s nutností skrývat se a zastírat své jednání. Při dopadení vnímají především rozhořčení a znechucení, že byli zatčeni,“vysvětlil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia