Dnes Prague Edition

Zemřel John Havlicek, legenda Boston Celtics

Říkali mu Hondo

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Mozolnatí pánové pracující v dolech, zapadlá díra ve státě Ohio – a k tomu rok 1940. Velká krize vyvanula, ale svět se nořil do druhé světové války, brzy zasáhne i USA. Nic moc kulisy. Nic moc výchozí podmínky.

A přece se tu narodil velikán. Život a dílo Johna Havliceka je u konce: jeden z nejslavněj­ších sportovců s českoslove­nskými kořeny zemřel ve věku 79 let. Havlicek spoluvytvá­řel basketbalo­vý kánon Boston Celtics, nejúspěšně­jšího celku dějin NBA – osmkrát s nimi slavil titul.

A pokud člověk skutečně žije tak dlouho jako poslední vzpomínka na něj, dokráčel vstříc nesmrtelno­sti. Celtics totiž nikdy nezapomeno­u.

Sága rodu Havlíčků

Chlap s ostře řezanými rysy kráčí vstříc ranči ztracenému v pustině, v rukou jen sedlo a pušku. Poválečná Amerika hltala Johna Waynea v kovbojce Hondo – a podle nápadné fyzické podobnosti obou dostal Havlicek celoživotn­í přezdívku.

A co by ne. Jeho příběh připomíná dobový western a je antitezí osudů dnešních mládenců, kteří byli předurčeni ke sportu, zahrnováni péčí a osobními trenéry.

Z dostupných zdrojů nelze dohledat, proč se rodina Havlíčků vydala hledat štěstí za Atlantik, ale ve výpravě byl i dvanáctile­tý František. Frank Havlicek – vyučený řezník, který si našel chorvatsko­u manželku a na rozdíl od strýců a otce se nelopotil v důlním byznysu, nýbrž v „obydlené zatáčce“jménem Lansing provozoval obchod s potravinam­i. Pár set obyvatel, vůkol lesy, pole a U.S. Route 40 zvaná Hlavní třída Ameriky, přes tři a půl tisíce kilometrů dlouhá dálniční tepna spojující východní pobřeží a Utah. Právě tady všechno začalo. Havlicekov­i bydleli nad prodejnou a John v pamětech vzpomínal, jak churavé děcko byl: „Mými poznávacím­i znameními byly pláč a nemoci.“Rodiče se báli, a tak mu zatrhli jízdy na kole, aby rozjančený kluk nevletěl pod trucky brázdící krajinu, jenže ho tím vybudili k jinému pohybu. Aby stíhal kamarády, běhal. Trochu jako Forrest Gump – běhal všude a pořád.

„Možná že hlavně díky tomu se vyvinula moje vytrvalost,“napsal v knize Hondo: Muž v pohybu. Havlicekov­a trasa začínala sprintem do kopce v lesích a končila divokým během dolů přes spadané klády: „Proto mi změny směru v basketbalu nikdy nedělaly problém.“

Typicky havlicekov­skou legendou je, že měl „dvoje plíce“– byly skutečně tak velké, že na ně lékaři spotřebova­li pokaždé dva rentgenové snímky. Stejně divoce jako po Ohiu vířil i na palubovkác­h NBA. „Někde v zádech musel mít klíček,“líčil jeho slavný spoluhráč Bill Russell, jeden z nejlepších v dějinách svého sportu. „Jen jste ho natáhli – a cvak, cvak, cvak, bez zastavení tam lítal celých 48 minut.“Táta Frank byl muž zásad: v domácnosti se mluvilo jen česky a ze sportů nadevše miloval starý dobrý středoevro­pský fotbal; kvůli tomu i kvůli pracovní vytíženost­i málokdy sledoval synovy zápasy. Což je další rozměr Havlicekov­a příběhu: vynikal v baseballu a v americkém fotbalu ho draftovaly Cleveland Browns do NFL. Byl pedant na sport i na studia. V šatně si vždycky věšel ponožky na ramínko a na vysoké škole se mu protočily panenky, když jeho spolubydlí­cí Jerry Lucas flákal studia.

„Bál se, že nezvládnu zkoušky a že to oslabí náš tým,“culil se po letech Lucas, když už tak jako Havlicek náležel do Síně slávy NBA.

On vyhrál „jen“jeden titul, jeho kolejní parťák byl předurčen k ještě větším věcem. Lucas vzpomínal, že když měli běžecké tréninky na oválu, Havlicek to nejprve natřel spoluhráčů­m – a pak i přiděleným vodičům z atletickéh­o oddílu.

Ani specialist­é neměli šanci.

A on prostě nepolevil. Při předposled­ním, sedmém titulu ho vyhlásili nejužitečn­ějším hráčem finále. Pro chvíle, kdy ti méně odvážní radši přihrávali míč spoluhráčů­m, se vžil pojem Havlicekův moment, on se zodpovědno­sti nikdy nebál.

Snad jen jednu věc by zpětně udělal jinak: kdyby prý věděl, jak dobrý bude v dresu Celtics chlapec jménem Larry Bird, odložil by konec kariéry o jednu sezonu...

Z basketbalu následně vycouval, hrál golf a podnikal podobně úspěšně, jako když dával koše. Byl 196 centimetrů vysokým ztělesnění­m světa ctností, pořádku, disciplíny, zásad. „Kdybych měl takového syna, budu nejšťastně­jším mužem světa,“řekl mu při rozlučce tvůrce bostonské dynastie Red Auerbach.

Sám John Wayne by uznal, že takových chlapů běhá málo i ve westernech, natožpak v basketbalu.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Getty Images ?? John Havlicek (1940–2019) Pokud by jeho rodina zůstala v Evropě, mohl být Honzou Havlíčkem. Místo toho uchvátil NBA.
Foto: 2x Getty Images John Havlicek (1940–2019) Pokud by jeho rodina zůstala v Evropě, mohl být Honzou Havlíčkem. Místo toho uchvátil NBA.
 ??  ?? Legenda Muže s českoslove­nskými kořeny uctívali slavní Boston Celtics i v pokročilém věku. Pro některé fanoušky byl nejlepší v dějinách klubu.
Legenda Muže s českoslove­nskými kořeny uctívali slavní Boston Celtics i v pokročilém věku. Pro některé fanoušky byl nejlepší v dějinách klubu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia