Dnes Prague Edition

Česku kvůli suchu hrozí velká neúroda

Pokud výrazně nezaprší, úroda pšenice, ječmene či brambor poklesne až o desítky procent. Meteorolog­ové potvrzují, že je větší sucho než loni.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Celý minulý týden obraceli zemědělci oči k nebi a k aplikacím ve svých mobilech a počítačích. Vyhlíželi déšť, který má spasit letošní úrodu. Zatímco vloni vláha chyběla až od května, letos se zemědělci potýkají s nedostatke­m srážek již od dubna.

„V dubnu napršely v nížinách jen milimetry srážek,“řekl Martin Možný z odboru klimatolog­ie Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

To může podle agrární komory mít katastrofá­lní dopady na letošní úrodu. V ohrožení je jarní pšenice, sladovnick­ý ječmen, ale také cukrovka nebo brambory. Pokud se situace nezlepší, problémy budou také s kukuřicí a mákem. „Vegetace je nastartova­ná, a když bude pršet, bude to pěkná úroda, když ne, tak bude velký problém,“dodává Možný.

Podle ČHMÚ panovalo na konci dubna půdní sucho na zhruba 55 procentech Česka a extrémní sucho v dalších 13 procentech. Pro srovnání: loni ve stejném období to bylo „jen“26 procent sucha a 2 procenta extrémního sucha.

Nejsušší je půda na jihu Moravy, na Opavsku a také v Praze a jejím okolí či v Poohří. Zemědělcům nepomohla ani srážkově nadprůměrn­á zima. Sníh napadl jen na horách, které netvoří ani deset procent rozlohy Česka. Co po odtání nezachytil­y přehrady, bez užitku odteklo.

Sucho navíc může mít nepříznivý dopad také na chovatele. Ti se sice během lepších let dokážou předzásobi­t senem i na horší období, ale situace pro ně minulý rok nebyla příznivá, zásoby letos jenom těžko doplní.

● Pšenice, řepka – Vlivem nedostatku jarní vláhy může dojít k snížení výnosů především u těchto plodin. ● Mák – Na mnoha místech dochází kvůli suchu k přesévaní máku, někde ho rovnou zaorávají.

● Kukuřice – Voda chybí i při vzcházení kukuřice.

● Tráva, jetel, vojtěška – Loňské sucho mělo dopad i na chovatele. Nedostatek sena byl už loni a zásoby krmiva letos jenom těžko doplní. Nedostatek může vést ke snižování stavu zvířat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia