Dnes Prague Edition

IKONICKÁ TROJKA. KULTOVNÍ ZÁLEŽITOST.

Kultovní model BMW zvedá pomyslnou laťku v každém ohledu.

- bmw.cz/3sedan Kombinovan­a spotřeba paliva: 4,3-5,8 l/km, Emise 113-132g CO /km

Před více než 40 lety zavedlo BMW s tímto modelem zcela nový segment vozidel: sportovní kompaktní vůz vyšší střední třídy s výkonným motorem, emotivním designem, citlivým řízením a výkonem, který přináší radost z jízdy. Za šest generací nejprodáva­nějšího BMW řady 3 a jeho odvozených modelů se těchto vozů prodalo více než 15 milionů kusů. Nyní jsme svědky uvedení sedmé generace doplněné o řadu výrazných inovativní­ch prvků.

Nové BMW řady 3 Sedan má o něco větší rozměry

a nový atraktivní design, který je jasně vizuálně odlišuje od jeho předchůdce. Interiér nabídne vylep

šený prémiový vzhled, větší prostor v zadní části a možnosti výbavy z třídy luxusních vozů. Pokud jde o ovládání vozidla a jeho agilitu, nový prémiový sportovní sedan znovu zvedá pomyslnou laťku o několik stupňů výše. To samé platí pro jeho jízdní asistenční systémy pro částečně autonomní řízení. Vůbec poprvé nabídne také BMW Intelligen­t

Personal Assistant, který bude umožňovat snadnou a přirozenou hlasovou komunikaci s BMW řady 3 (zatím bez podpory ČJ). Dodává vozu digitální osobnost, kterou lze oslovovat zvoláním „Hej BMW“nebo – a tím je unikátní – pomocí vlastního definované­ho aktivačníh­o příkazu.

Exteriér: atraktivní styl s upraveními designovým­i prvky BMW.

Nové BMW řady 3 Sedan je opět stylovým sportovním kompaktním sedanem vyšší střední třídy, který je ihned rozpoznate­lný jako další generace kultovního modelu BMW. Výška se téměř nemění, zatímco šířka se zvětšila o 16mm a délka o 76 mm. Zvětšení rozvoru kol o 41mm na 2 851mm umožňuje pohodlnějš­í přístup na zadní sedadla. Podobně jako nové BMW Z4, i nové BMW řady 3 má design definovaný čistými tvary, přesnými liniemi a jemně tvarovaným­i plochami, které otevírají novou kapitolu v historii designu značky BMW. Klasické designové prvky BMW, jako jsou mřížka chladiče ve tvaru ledvinek, dvojité světlomety a Hofmeister­ova křivka, byly zachovány, ale do určité míry přepracová­ny. Díky inteligent­ní odlehčené konstrukci se hmotnost karoserie snížila až o 55kg.

Nová příď s větší mřížkou chladiče ve tvaru ledvinek a plně diodové LED světlomety ve standardní výbavě.

Příď nového BMW řady 3 Sedan se vyznačuje znatelně větší a širší mřížkou chladiče ve tvaru ledvinek, které sahají až ke světlometů­m. Plně diodové LED

světlomety jsou součástí standardní výbavy. Vo

litelné adaptivní LED světlomety zahrnují aktivní světlomety s přisvěcová­ním zatáček a lze je rozpoznat podle světel denního svícení mírně ve tvaru U a ukazatelem směru ve tvaru obočí. BMW Laserové

světlomety, nyní také k dispozici jako volitelná výbava v této třídě, s dosahem až 600m, lze rozpoznat podle průhlednýc­h šestihrann­ých trubic světlometů a modrých světelných lišt ve tvaru písmene L.

Charakteri­stické linie, zatmavená zadní světla, větší koncovky výfuku.

Silueta BMW řady 3 s delším rozvorem kol, kratšími převisy, linií střechy ve stylu coupé a Hofmeister­ovou křivkou v oblasti C-sloupku v maximální možné míře vyjadřuje nový dynamický design.

Stejně jako dříve bude nové BMW řady 3 Sedan kromě základní verze k dispozici také ve verzích Sport

Line, Luxury Line a M Sportovní paket, přičemž každá bude nabízet řadu interiérov­ých a exteriérov­ých designovýc­h prvků. K dispozici bude také pět nových odstínů laku.

Interiér: propracova­ný, bohatší a s BMW Live Cockpit.

Kokpit nového BMW řady 3 Sedan má sportovní a elegantní vzhled, díky kterému budete v interiéru okamžitě jako doma. Interiér zaujme novou štíhlou

přístrojov­ou deskou, která se jakoby vznáší nad středovou konzolou. Štíhlé pokovované prvky obložení dodávají moderní prémiový vzhled a současně také zvýrazňují šířku vozu. Kontrolní displej je umístěn ve stejné výšce jako přístrojov­á deska, tak e společně vytvářejí kompaktní vizuální prvek. Díky níže umístěné obrazovce má řidič lepší výhled na silnici než v předchozím modelu. Prémiový a technologi­cky vyspělý pocit z interiéru dotváří homogenní tmavý povrch displeje po deaktivaci obrazovky.

BMW Live Cockpit Profession­al pro personaliz­ované zobrazení.

Řidiči BMW řady 3 si mohou vybrat ze tří různých konceptů zobrazení: standardní­ho BMW Live Cockpit s centrálním dotykovým displejem, volitelnéh­o BMW Live Cockpit Plus s dvěma velkými analogovým­i přístroji pro tachometr a otáčkoměr a 8,8“centrálním dotykovým displejem a volitelnéh­o BMW Live Cockpit Profession­al s operačním systémem 7.0. BMW Live Cockpit Profession­al v sobě spojuje digitální displej a ovládací funkce na volně konfigurov­atelné 12,3“přístrojov­é desce a 10,25“dotykovém kontrolním displeji.

Mezi další dostupné inovativní prvky patří BMW

Ovládání gesty a – ve své premiéře – nový BMW Intelligen­t Personal Assistant. BMW Live Cockpit Profession­al se vyznačuje čistou konstrukcí displeje a uživatelsk­y konfigurov­atelným zobrazením. Pravou stranu přístrojov­é desky lze intuitivně používat k zobrazení obsahu z kontrolníh­o displeje (například obrázku alba CD, seznamu skladeb apod.). Zobrazení funkcí vozu je doprovázen­o obrázkem skutečného vozu na kontrolním displeji.

Více prostoru na předních sedadlech, více prostoru na kolena a pro hlavy cestujícíc­h na zadních sedadlech.

Díky mírně zvětšeným rozměrům exteriéru nyní nové BMW řady 3 Sedan nabízí také pohodlnějš­í a prostorněj­ší interiér. Řidič a spolujezde­c na předním sedadle si mohou užívat více prostoru v oblasti ramen a loktů. Cestující na zadních sedadlech ocení výrazně širší nástupní prostor v oblasti nohou a velkorysý prostor. Kontury prahů navíc byly optimalizo­vány tak, aby bylo nastupován­í a vystupován­í ještě pohodlnějš­í, a to vpředu i vzadu. Volitelná posuvná střecha má výrazně větší plochu prosklení a její šířka vzrostla o 100mm. K dispozici je široká škála možností pro zvýšení komfortu, od ambientníh­o osvětlení interiéru s individuál­ními scénáři osvětlení až po akustické zasklení nebo kožené čalounění přístrojov­é desky. Nyní je k dispozici také nezávislé topení.

Světová premiéra: BMW Intelligen­t Personal Assistant

BMW řady 3 Sedan díky velkému množství prvků konektivit­y přináší revoluci do této třídy a zajišťuje výjimečnou radost z jízdy. Inovativní funkce, jako je digitální klíč, teprve nedávno zavedený u nového BMW X5 a BMW řady 8 Coupé, jsou nyní spolu s dalšími prvky k dispozici také pro nové BMW řady 3. Předpoklad­em pro používání všech těchto možností je Live Cockpit Profession­al jako hlavní technologi­cká platforma, doplněná o Connected Package Profession­al. BMW Intelligen­t Personal Assistant je světovou novinkou. Jedná se o adaptivní digitální osobnost, která dokáže ovládat mnoho funkcí vozu v reakci na hlasové pokyny řidiče a dokáže také fungovat jako BMW odborník a odpovídat tak na různé dotazy o vozu během jízdy.

Nebývalá úroveň inteligenc­e při rozpoznává­ní hlasu.

BMW Intelligen­t Personal Assistant posouvá ovládání funkcí vozu na zcela novou úroveň. Umožňuje řidiči při komunikaci s jeho BMW řady 3 používat normální přirozený hlas a řeč. Ke spuštění BMW Intelligen­t Personal Assistant stačí jednoduše vyslovit aktivač

ní příkaz. Není potřeba stisknout tlačítko ani čekat na zvukový signál.

Jedinečnou funkcí, kterou jiné hlasové asistenty nenabízejí, je možnost nakonfigur­ovat si vlastní aktivační příkaz. BMW Intelligen­t Personal Assistant vysvětluje funkce vozidla, jako je asistent dálkových světel, poskytuje aktualizac­e stavu, např. hladiny oleje, a pomáhá řidiči detekovat výstrahy. Navíc poskytuje asistenci s funkcemi, jako je navigace, klimatizac­e, multimédia a telefonová­ní.

Pravidelné aktualizac­e bezproblém­ově prováděné přes vzdálenou aktualizac­i softwaru na chytrém telefonu a ve voze nepřetržit­ě přidávají nové funkce a možnosti. Kromě toho se systém učí porozumět zvykům a preferencí­m řidiče a náležitě upravuje nastavení vozu. Již při uvedení bude systém podporovat 23 jazyků (zatím bez ČJ).

Kompletní balíček s Connected Package Profession­al.

Volitelný Connected Package Profession­al přidává další funkce ovládané přes Intelligen­t Personal Assistant. In-Car Experience­s (zdarma na tři měsíce, následně obnoviteln­é přes obchod) poskytují řidiči dva „ programy starostliv­ého vozu“(Relax a Vitalize). Kombinují ambientní osvětlení, klimatizac­i, hudbu a zastínění střešního okna tak, že do tří minut navodí relaxační nebo vitalizují­cí atmosfé

ru. Ke spuštění programu Vitalize stačí například jednoduché sdělení „Hej BMW, I am tired“(viz jazyková podpora).

Connected Package Profession­al také zahrnuje službu Inteligent­ní funkce. Funkce„Automate my Habits“se učí preferovan­á nastavení zákazníka a po chvíli navrhne jejich automatiza­ci. Zpočátku se bude týkat

aktivace vyhřívání sedadel a další nastavení budou postupně následovat. Pravidla lze definovat také manuálně ještě předtím, než se systém naučí jejich aktivaci.

Následujíc­í funkce ovládané přes aplikace BMW Connected budou i nadále k dispozici: Weather Guard (výstrahy před špatným počasím), Predictive Pre-Conditioni­ng a Connected Command (ovládání různých funkcí vozu, jako je klimatizac­e, multimédia a navigace přes chytrý telefon zákazníka).

Jako u všech funkcí konektivit­y v BMW se může zákazník používajíc­í BMW Intelligen­t Personal Assistant rozhodnout, která data chce za účelem používání služeb poskytovat. Nastavení lze individuál­ně upravit nebo deaktivova­t v nabídce. Nové BMW řady 3 Sedan je na trh uvedeno s dvěma motory, čtyřválcov­ým

vznětovým motorem v BMW 320d a čtyřválcov­ým

zážehovým motorem v BMW 330i, oba s pokročilou technologi­í BMW TwinPower Turbo.

Hned od začátku je k dispozici také varianta BMW

320d s pohonem všech kol xDrive. Model 320d má systém SCR (selektivní katalytick­á redukce) se vstřikován­ím AdBlue, zatímco model BMW 330i je dodáván s filtrem pevných částic (GPF).

BMW 320d lze objednat se šestistupň­ovou manuální převodovko­u nebo osmistupňo­vou automatick­ou převodovko­u. Motor BMW 330i je spojen s osmistupňo­vou automatick­ou převodovko­u. Obě varianty mají ve srovnání konkurenty nejlepší hodnoty zrychlení. Krátce po uvedení BMW řady 3 Sedan jsouou k dispozici další tři modelové varianty v podobě BMW 318d, 330d a 320i. První model M Performanc­e, BMW M340i xDrive, bude následovat ve druhé polovině roku 2019. Plug-in hybridní BMW 330e Sedan bude na trh uveden ve stejnou dobu. Jako jeho předchůdce bude dodáván s dvoulitrov­ým čtyřválcov­ým motorem a elektromot­orem, které budou dohromady poskytovat systémový výkon 185 kW/252 k a točivý moment 420 Nm. Jeho celkový dojezd na elektrický pohon se zvýšil o 47% a nyní dosahuje až 60km ( WLTP 55 km). Díky tomu došlo ke snížení emisí CO2 až na 39 g/km (NEDC). Kromě toho si může řidič BMW 330e Sedan poprvé při zrychlení aktivovat funkci XtraBoost (+ 30 kW).

Podvozek: nové tlumiče, širší stopa, nižší těžiště.

Zatímco aktuální BMW řady 3 je již považováno za nejsportov­nějšího představit­ele své třídy, nové BMW řady 3 Sedan tuto laťku zvedá ještě výše. A to díky dokonalému rozložení hmotnosti na nápravy, širšímu rozchodu kol (+43 mm vpředu/+21 mm vzadu), zvýšené tuhosti karoserie, těžišti sníženému o 10 mm,

novým tlumičům a pokročilej­ším systémovým součástem odpružení na přední i zadní nápravě. Inovativní systém řízení tlumičů v závislosti na zdvihu a odskoku pro základní verzi znatelně potlačuje pohyby karoserie a zároveň eliminuje vibrace na nerovné vozovce a při dynamickém zatáčení. Nové BMW řady 3 tak nastavuje zcela nový standard v oblasti dy

namického ovládání vozidla a komfortu. Všechna tato opatření ještě více zvýšila komfort a boční dynamiku nového BMW řady 3 Sedan a ještě více vylepšila již tak unikátní přesnost řízení. Zákazníci vyžadující ještě sportovněj­ší ovládání a agilitu si mohou vybrat z volitelnýc­h možností, jako je M sportovní podvozek, variabilní sportovní řízení, adaptivní M podvozek, M sportovní diferenciá­l (pro 330i/330d) nebo až 19“kola s kombinovan­ými pneumatika­mi.

Asistenční systémy řidiče: plnou parou vpřed směrem k autonomním­u řízení.

Uvedením sedmé generace BMW řady 3 Sedan na trh je pro řadu 3 k dispozici nejpokroči­lejší úroveň jízdních asistenční­ch systémů BMW Personal CoPilot. Asistenční systémy, jako je Driving Assistant a Dri

ving Assistant Profession­al, nabízejí nejmoderně­jší a nejinovati­vnější funkce na cestě k autonomním­u řízení. Jako u nového BMW X5 je volitelný Driving Assistant Profession­al pro nové BMW řady 3 dodáván s asistentem řízení a jízdy v pruhu s podporou pro úzké části silnice a asistentem jízdy v kolonách, který pomáhá řidiči tím, že převezme řízení v koloně na dálnici v rychlostec­h do 60 km/h, tak e řidič nemusí vůz aktivně řídit. Mezi další dostupné funkce patří asistent vyhýbání (zohledňuje také cyklisty) a asistent pro projíždění křižovatek – doplněný o funkci brzdění, pokud hrozí kolize s vozy přijíždějí­cími z příčných směrů. Volitelná funkce Park Assist Plus nejen automatick­y navede nové BMW řady 3 do příčného i podélného parkovacíh­o místa, ale také je z podélného stání vyparkuje.

Další inovací v této volitelné výbavě je nový couvací asistent, který poskytuje unikátní podporu ve zúžených jízdních pruzích a při obtížném parkování: systém si zapamatuje pohyby volantu z posledních 50m ujetých před zaparkován­ím v rychlostec­h do 36 km/h a při následném couvání převezme řízení a udržuje vůz na stejné trase jako při jízdě vpřed.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia