Dnes Prague Edition

Déšť zachránil tradiční pálení čarodějnic

- Ondřej Krutilek

PRAHA Ještě minulý týden to s pálením čarodějnic vypadalo bledě. Kvůli suchu. To letos Českou republiku začalo trápit netradičně brzo, už od dubna. Český hydrometeo­rologický ústav kvůli tomu vydal výstrahu před vznikem požárů v šesti krajích – platila pro Královéhra­decký, Zlínský, Olomoucký, Moravskosl­ezský, Jihomoravs­ký kraj a pro Kraj Vysočina. Jenže víkendový déšť, který vydržel do začátku týdne, tradiční pálení ohňů zachránil.

Snížil nebezpečí požárů na první, tedy nejnižší stupeň, a to na téměř celém území s výjimkou úplného jihu Moravy od Znojma po Hodonín. I tam byl ale přijatelný stupeň číslo dva. „Výstraha je odvolaná a žádná další v dohledné době nebude, určitě ne během úterý,“říká Martin Tomáš z ČHMÚ.

Zákaz rozděláván­í ohňů spadá do kompetence jednotlivý­ch krajů. Ty potvrdily, že žádná omezení pro třicátý duben nechystají. „Podle informací HZS Středočesk­ého kraje je zákaz rozděláván­í ohňů zrušen,“uvedla například tisková mluvčí Středočesk­ého kraje Barbora Tluchořová. Zákaz rozdělávat oheň zde vyhlásili 20. dubna s tím, že se nesmělo na rizikových místech ani kouřit.

Hasiči přesto varují, že není dobré situaci podcenit. Při nedodržení bezpečnost­ních pravidel totiž riziko požáru hrozí vždy.

Hasiči doporučují nahlásit rozdělání většího ohně na speciální internetov­é stránky paleni.izscr.cz. Ve webovém formuláři ohlašovate­l uvede především telefonní číslo, na kterém ho mohou hasiči kontaktova­t, pokud by byl v okolí nahlášen požár. To aby se ujistili, že jeho akce probíhá bez komplikací. U komerčních akcí je dokonce povinnost oheň předem nahlásit.

Podle tiskové mluvčí hasičů Nicole Zaoralové organizáto­ři svoji povinnost znají a oslavy pořádají

 ??  ?? i ve spolupráci s dobrovolný­mi hasiči. Horší je to s rodinnými akcemi. Pro soukromé osoby sice povinnost oznamovat oslavu neplatí, přesto jsou hasiči rádi, když o akci vědí. Dokážou díky tomu předejít zbytečným výjezdům jednotky.
Minulý rok zákaz rozděláván­í ohňů na rizikových místech nepříjemně ovlivnil oslavy především v hlavním městě. Po celé republice hasiči vyjeli ke 136 požárům a zažili tak nejnáročně­jší třicátý duben od roku 2013.
i ve spolupráci s dobrovolný­mi hasiči. Horší je to s rodinnými akcemi. Pro soukromé osoby sice povinnost oznamovat oslavu neplatí, přesto jsou hasiči rádi, když o akci vědí. Dokážou díky tomu předejít zbytečným výjezdům jednotky. Minulý rok zákaz rozděláván­í ohňů na rizikových místech nepříjemně ovlivnil oslavy především v hlavním městě. Po celé republice hasiči vyjeli ke 136 požárům a zažili tak nejnáročně­jší třicátý duben od roku 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia