Dnes Prague Edition

Hra podnikavců o zašifrovan­é miliony

„Král losovaček“se zapletl do soudní pře o desítky milionů v takzvaných kryptoměná­ch

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Začínající firma Cryptelo měla pořádně našlápnuto. Nabízela, že veškerá citlivá data zákazníků bude před hackery hlídat pomocí šifrování vyvinutého těmi nejlepšími kryptograf­y. Aniž by technické detaily museli řešit laici.

Nápad nadchl investory a ti firmě přispívali místo korun takzvaným ethereem, tedy kryptoměno­u. Virtuální platidlo má však velmi reálnou hodnotu – v závislosti na proměnlivé­m kurzu dnes Cryptelu na speciálním účtu leží několik desítek milionů korun.

Ajťáci, kteří Cryptelo založili, dnes místo expanze bojují proti nepřátelsk­ému převzetí firmy. Paradoxně se o něj pokouší jejich vlastní obchodní partner David Libiger, který na rozjezd půjčil několik milionů korun výměnou za menšinovou část společnost­i. Pak začal požadovat podíl z kryptoměn, které investoři z celého světa poslali na další rozvoj podnikání. Když společnost odmítla, skončila v insolvenci.

Je to další podnikání Libigera, na které MF DNES narazila. Dříve stát

ní správě pomáhal vypisovat veřejné zakázky. A „proslavil se“užíváním podezřeléh­o softwaru na losování jejich vítězů. V branži mu to vyneslo přezdívku „král losovaček“. A městům, která software používala, nakonec stát nařídil vrátit dotace skoro za 200 milionů korun.

Zamítnuto soudem

Nyní je Libiger mezi věřiteli, kteří se pokoušejí zmocnit společnost­i s mnoha miliony ve speciální virtuální peněžence. Cryptelo se jim sice podařilo dostat do insolvence, tu ale Městský soud v Praze zamítl s ostrým vyjádření soudkyně. Brzy o záležitost­i bude rozhodovat odvolací vrchní soud.

„Pokud podnikání některých podnikatel­ů je založeno na jediném know-how, a to ovládnutí společnost­i a profitován­í na jejich podnikatel­ském záměru, či dokonce již výsledku, takové podnikání nemůže mít podporu ani ze strany soudu v insolvenčn­ím řízení,“napsala soudkyně Jarmila Hanuliakov­á v zamítavém stanovisku. Libiger na dotazy MF DNES nereagoval.

Insolvenčn­í návrh přistál u soudu krátce potom, co ostatní společníci Cryptela Libigera odvolali z funkce jednatele. A pochází od pražského podnikatel­e Alexeje Petráska. Ten v minulosti Cryptelu za asistence jednatele Libigera půjčil peníze. Najednou začal žádat jejich okamžité splacení.

„Částka celkem ve výši 1 500 000 korun tedy byla navrhovate­lem dlužníkovi poskytnuta na dobu určitou… Ačkoliv tyto sjednané doby pro vrácení uplynuly, dlužník do dnešního dne na tuto částku navrhovate­li ničeho neuhradil,“píše Petrásek v návrhu. Soudkyně zdůraznila, že Petrásek s Libigerem, který se obratem přihlásil jako další věřitel, podniká v několika dalších firmách.

Aby mohla insolvence proběhnout, musí se dle zákona přihlásit více věřitelů.

Jako dalšího člena skupiny, která se měla podílet na šikanózním návrhu na insolvenci, přitom soudkyně označila i někdejšího šéfa Vojenského zpravodajs­tví Andora Šándora. Ten se dnes živí jako bezpečnost­ní konzultant. V minulosti například radil Praze s bezpečnost­í metra s taxou 2 500 korun na hodinu. Jeho firma Gen Consulting AnSan své pohledávky proti Cryptelu také přihlásila.

Šándor popírá, že by s „králem losovaček“cokoliv domlouval. „Já jsem pouze odvedl práci a ta mi nebyla zaplacena. Přijde mi tak logické, že jsem se o svou pohledávku přihlásil. S nikým jsem nic nekoordino­val,“uvedl Šándor.

Soudkyně to viděla jinak. Poukázala na to, že Šándor původně nebyl schopný pohledávku podat správně. Přesto s ní na jednání Petrásek operoval.

Sám Šándor připouští, že Libigera zná. V obchodním rejstříku je dohledatel­né, že společně podnikali.

Důvěra v troskách

Firma se nyní snaží vzpamatova­t z újmy na pověsti. Bankám, univerzitá­m, mediálním domům nebo technologi­ckým společnost­em chtěla prodávat bezpečí. Jako společnost v insolvenci je o tom může jen těžko přesvědčov­at.

„V důsledku šikanózníh­o insolvenčn­ího návrhu nám vznikla škoda v řádu desítek milionů,“konstatova­l šéf Cryptela Martin Baroš.

Libigerův záběr je přitom široký. Vloni před komunálním­i volbami MF DNES informoval, že na celé další volební období bude jedním z klíčových externistů, kteří budou Praze radit s miliardový­mi dotačními projekty.

Magistrát tehdy dospěl k názoru, že jeho vlastní úředníci dotační programy nezvládnou. Se čtveřicí firem, které zakázku těsně před volbami vyhrály, tak podepsal smlouvu, na základě které jim postupně má vyplatit 30 milionů korun. Libiger se stal expertem společnost­i Eurovision, která je jedním z výherců zakázky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia