Dnes Prague Edition

Padesát milionů za dvojí kvalitu

Ministerst­vo zemědělstv­í chce

-

odlišně prezentová­ny. Například barvou, grafikou nebo dodatečným textem. Výrobky nebudou moci být ani „zdánlivě totožné“. Obal by se musel lišit výrazněji, nikoliv jen v detailech grafiky, znaků, barev nebo označení.

Na koho astronomic­ké pokuty míří, neodpovědě­la ani Olga Sehnalová, ani ministerst­vo zemědělstv­í, které odkázalo na potravinář­skou inspekci, tedy úřad, který by měl fakticky dodržování legislativ­y kontrolova­t.

„Praxe je taková, že za jakost a bezpečnost potraviny zodpovídá ten, kdo ji aktuálně uvádí do oběhu, to znamená, že ve fázi prodeje je to prodejce,“uvedl zatím jen v obecné rovině mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Pokud by měl být pokutován výrobce, nabízí se otázka vymahateln­osti pokut, protože ne všichni potravinář­i mají zastoupení v České republice.

„Všichni výrobci sídlo v ČR nemají, ale vždy mají nějakého distributo­ra. Pokaždé se najde někdo, kdo je zodpovědný za dovoz,“souhlasí v jádru s návrhem zákona Tomáš Prouza, prezident Svazu a obchodu a cestovního ruchu ČR, který zastupuje největší obchodní řetězce v Česku.

Musí dovážet nekvalitu

Jenomže zákon podle něj neřeší celý problém. Tím je prý cílená nedostupno­st zboží vyšší kvality pro české obchodníky.

„Především chybí konfrontac­e na pultech obchodu – západní potravinář­ské firmy zakazují obchodu, aby do ČR dovezl kvalitnějš­í verzi výrobku třeba z Německa, a často i pod pohrůžkou zastavení dodávek nutí obchod, aby nakoupil pouze horší verzi přes českého distributo­ra,“popsal praxi, která je prý velmi rozšířená. Svaz žádá, aby pravidla hospodářsk­é soutěže zakázala potravinář­ům nabízet jen variantu

pro český trh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia