Dnes Prague Edition

Potravin. Tvrději a dřív než EU.

Pokutovat dvojí kvalitu

- Filip Horáček redaktor MF DNES Dvojí kvalita, dva různé obaly

Ideálně už za rok by Češi neměli nakoupit v obchodě paštiku s nižším podílem masa nebo pizzu s náhražkou sýra, pokud výrobce kdekoliv v EU prodává potravinu, která naoko vypadá stejně, ale má jiné vlastnosti.

Takzvanou dvojí kvalitu by mohla Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce trestat pokutou do 50 milionů korun. Změnu chce ministerst­vo zemědělstv­í zapracovat do novely zákona o potravinác­h a tabákových výrobcích, kterou projednává Legislativ­ní rada vlády.

Bude zakázáno nabízet potravinu, která bude vypadat stejně jako její verze pro jiné evropské trhy, ale přitom se liší vlastnostm­i či složením.

Ministr zemědělstv­í Miroslav Toman odhadl, že zákon bude platit ideálně už za rok, ale nejpozději do dvou let, tedy ještě před unijní

směrnicí o nekalých obchodních praktikách, kterou v dubnu schválil Evropský parlament. Na rozdíl od Bruselu by bylo Česko v trestání dvojí kvality nekompromi­sní.

„Bylo by předčasné předjímat, jak se k tomu Evropská komise postaví, ale pokud selhalo celoevrops­ké řešení, tak je nasnadě, že se jednotlivé členské státy budou snažit dvojí kvalitu vyřešit na národní úrovni,“podotkla opatrně europoslan­kyně Olga Sehnalová (ČSSD). Česko v EU přehlasova­ly země jako Německo či Rakousko, které problém s dvojí kvalitou nepociťují.

Cílem podle českých legislativ­ců není, aby se na společném trhu prodávala jen jedna verze výrobku. Ale pokud potravinář­i vysvětlují odlišnosti v použitých surovinách, v jejich množství nebo kvalitě například tvrzením, že Češi mají jiné chutě, musely by být na tuzemském trhu

 ??  ?? Miroslav Toman
Miroslav Toman
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia