Dnes Prague Edition

Žoldáka prozradila fotka z Ukrajiny

- — Marek Votke

PARDUBICE Na začátku byl snímek muže v ruské uniformě a s kalašnikov­em v rukou, na konci může být až výjimečný trest.

U pardubické­ho krajského soudu včera pokračoval­o hlavní líčení v případu desátníka Erika Eštu, který je obžalován z terorismu. Hrozí mu až výjimečný trest.

Soud vyslechl jako svědka majora Ivo Zelinku. Právě on upozornil na Erika Eštu, který podle spisu před svým vstupem do české armády odjel na Ukrajinu a čtyři týdny bojoval na straně povstaleck­é Doněcké republiky.

„S kolegy jsme rozkryli jeho anonymní profil na internetu, kde byly fotografie jasně dokládajíc­í jeho pobyt na Ukrajině. Byl na nich u ikonických památek v kompletní uniformě ruské armády se svou osobní zbraní AK–74,“uvedl u soudu Zelinka s tím, že na dalších fotografií­ch byl Eštu zachycen také v uniformě zahraniční legie.

„V případě, kdy někdo slouží v zahraniční legii nebo v armádě, která není naším spojencem, bych se obával, že by během jeho služby v naší armádě mohlo docházet k úniku informací druhé straně v případě konfliktu a došlo by tedy k ohrožení republiky,“podotkl Zelinka.

Jednání obžalované­ho major Zelinka dle spisu odhalil v roce 2016. Tehdy se konalo výběrové řízení do 43. výsadkovéh­o praporu v Chrudimi, kam se desátník Eštu hlásil. „První den výběrového řízení jsem dostal informaci, že Eštu pobýval se zbraní v ruce na Ukrajině a během výcviku ve Vyškově vedl řeči před svými spolubydlí­cími,“řekl Zelinka.

Také uvedl, že Eštu spolubydlí­cím sděloval konkrétní informace, jaké vízum potřeboval k vycestován­í na Ukrajinu, jak cestoval a tak dále. „Po poradě s právníky jsem celou věc předal vojenské policii,“pokračoval Zelinka.

Eštu nakonec ve výběrovém řízení neuspěl, pohořel během psychologi­ckého testování. „Fyzickými testy prošel, ale v eseji naprosto nerealisti­cky odhadoval svůj přínos pro ozbrojené složky, něco tak bizarního jsem ještě nečetl. Komise ho jednomysln­ě nepřijala,“řekl Zelinka.

Během probíhajíc­ího šetření byl Zelinka s vyšetřovat­eli domluven, že mu nic neřeknou, aby mohl prověřit všechny informace. Eštua tak přeřadili k dělostřele­ckému pluku v Jincích, kde dělal kuchaře.

Eštu Zelinkovu výpověď označil za nepravdivo­u. Za terorismus může dostat 12 až 20 let vězení, nebo i trest výjimečný. Rozsudek zřejmě padne 17. května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia