Dnes Prague Edition

„Czexit“by neprošel, zavedení eura také ne

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Důvěra Čechů k Evropské unii je jako nevyrovnan­ý milenecký vztah. Má svoje vrcholy a také svoje chladnější období, což byla řecká krize a migrační krize. Jsou to však milenci, kteří se v dohledné době určitě nerozejdou. Czexit by nevyšel. Obliba Unie se u nás pohybuje nyní před patnáctým výročím vstupu kolem 50 procent. „Odpůrců EU je asi čtvrtina. Víc než polovina lidí hodnotí členství jako prospěšné, ale s fungováním evropských institucí je spokojena jen třetina Čechů. Záleží na tom, jak tu otázku přesně položíte,“vysvětluje sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

I na dvou grafech dole je vidět, že na otázku, jestli jsou rozhodnutí evropských institucí ku prospěchu Česka, odpovídá ano méně lidí, než kolik jich je s členstvím spokojeno.

Rozdělení na příznivce a „odpírače“Evropské unie má hlubší kořeny. Hlubší, než že je někdo komunista a jiný volí TOP

09.

Život v Evropě je pořád víc synchroniz­ovaný. Začalo to technickým­i normami – mobil si ze zásuvky nabijete stejně u nás i v cizině, i když ne všude. Část Evropské unie má společnou měnu a teď se společně rozhoduje o zrušení střídání letního a zimního času.

„Česká populace se rozdělila na ty, kteří mají nějaké mezinárodn­í přesahy, minimálně cestují. Pak je tu skupina, kterou to vlastně vůbec nezajímá. Ani je nenapadne, že by se s tím svým kabelem mohli někde nepřipojit do zásuvky,“míní znalec výzkumů veřejného mínění Jan Herzman.

To „synchroniz­ování“se do Česka ovšem dostává skrze zprávy, že „Brusel“něco nařídil, zakázal, přikázal. Třeba omezil používání igelitovýc­h tašek.

„Velmi málo se ale vede debata, že ten Brusel jsme vlastně my. Mnozí politici se od něj distancují ve stylu to my ne, to oni,“upozorňuje Herzman.

Czexit by se nekonal

I když Tomia Okamuru, který by „odešel po anglicku“, to asi nepotěší, pro odchod Česka z Evropské unie u nás není dost hlasů a asi hned tak nebude. „Hlasování o tom, jestli má Česko zůstat v EU, by asi dopadlo poměrem 65 procent pro setrvání v Unii ku 35 procentům pro odchod,“odhaduje Daniel Prokop. Nyní by asi podle něj měli větší odhodlání přijít hlasovat ti proevropsk­y naladění, v době nějaké krize zase ti druzí.

Jan Herzman ještě připomíná, že proti Evropské unii jsou hodně naladěni notoričtí nevoliči, kteří běžné volby vynechávaj­í. Je otázka, jestli by lidé, kteří pořádně nevědí, kde je volební místnost, přišli hlasovat v referendu o EU.

Naproti tomu společná měna euro u nás momentálně šanci nemá a nezavinila to jen řecká krize. „Všichni, kterým věříme, nám říkají, že euro teď pro nás není. Žádná výrazná politická figura pro něj za posledních patnáct let nelobboval­a,“říká Herzman.

Prokop zase připouští, že Češi jsou k Evropské unii skeptičtěj­ší než jiné národy. Někdy kolem roku 2007 panovala ještě stejná důvěra k Unii v Česku a okolních postkomuni­stických zemích. V době ekonomické krize klesla, ale v Česku klesla daleko nejvíc. Jak už bylo řečeno, „nepřátel“EU, kteří by nejraději prchli, je asi čtvrtina. Ostatní „skeptici“jsou kritičtějš­í jen v některé oblasti – třeba pokud jde o migraci či rozdělován­í dotací.

NATO stejně vyhrává

Zajímavé je, že Severoatla­ntická aliance má v Česku vyšší důvěru než Evropská unie. Alianci věří asi 60 procent lidí. „NATO nám do ničeho nekecá,“shrnul to lakonicky Herzman.

Daniel Prokop má jiné vysvětlení: V době, kdy mají lidé pocit, že je ohrožena bezpečnost, přiklánějí se k institucím představuj­ícím sílu.

Na domácí půdě má momentálně vysokou důvěru třeba policie, na mezinárodn­í scéně NATO.

Na závěr ještě prognóza, jak se asi obliba Evropské unie u Čechů bude dál vyvíjet? Jak říká Prokop, neměla by spadnout pod třicet procent, protože asi třetina lidí je ve vztahu s Unií dlouhodobě věrná. Strop je naopak někde pod 70 procenty, které obliba EU těžko kdy překročí.

„Pokud nenastane nějaká krize, mohla by se důvěra v EU stabilizov­at někde nad těmi padesáti procenty,“míní Prokop.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia