Dnes Prague Edition

Nová éra, nový císař. A nové Japonsko?

Jako 126. vládce přichází císař Naruhito, první panovník, který studoval na Západě

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

TOKIO Japonský císařský palác v centru Tokia se včera koupal v nazlátlém jarním slunci, davy turistů procházely kolem tak jako v kterýkoliv jiný den. Máloco nasvědčova­lo tomu, že uvnitř palácových zdí se všechno horečnatě chystá na výjimečnou historicko­u chvíli.

S úderem půlnoci se totiž Japonsko probudí do nové éry.

Po dnešní abdikaci císaře Akihita vstoupí následujíc­ího rána do korunního sálu jeho syn a následník Naruhito, převezme „tři posvátné poklady“(meč Kusanagi, zrcadlo Jata no kagami a klenot Jasakani no magatama) odkazující k mytické sluneční bohyni Amaterasu a stane se 126. císařem japonské historie.

Zároveň s tím začne i nová historická epocha pojmenovan­á Reiwa, období „nádherné harmonie“.

Jak zdůraznil japonský premiér Šinzó Abe, toto jméno bylo pečlivě vybráno, aby souznělo s očekáváním­i japonské společnost­i směrem do budoucna.

„Vybrali jsme název Reiwa v naději, že se Japonsko stane místem, kde každý Japonec bude moci doufat v budoucnost a jeho sny rozkvetou stejně jako nádherné květy sakur oznamující příchod jara,“řekl premiér Abe.

Pro Japonce každopádně jde o nesmírně důležitý okamžik.

V symbolické rovině to znamená, že se začíná odznovu, pěkně od nuly a každý má možnost napravit případná předchozí zaváhání. Aby o tom mohli obyvatelé země vycházejíc­ího slunce náležitě rozjímat, dostali výjimečné desetidenn­í volno. A aby nezůstalo jen u přemítání, nového panovníka mimo jiné přivítá speciální „císařský“tříkilový burger velikosti fotbalovéh­o míče, který v tokijské restauraci Oak Door vyjde v přepočtu na 20 tisíc Kč.

Dlouhá staletí se císaři střídali na trůně po smrti předchůdce. Nynější případ je naprostou výjimkou – císař Akihito abdikuje v 85 letech kvůli zdravotním problémům. Naposledy došlo k něčemu podobnému v roce 1817, kdy se císař Morohito vzdal trůnu ve prospěch svého syna Ajahita. „Tentokrát tedy nikdo nezemřel, takže Japonci nemusí truchlit a mohou slavit o to mohutněji,“uvedl Ejiči Mijaširo, který se zabývá historií císařské rodiny.

Japonský císař už není vládcem v pravém smyslu tohoto slova, spíše je symbolem své země. Sice nemá prakticky žádné výkonné pravomoci, je jen formální hlavou země, jež vykonává náboženské obřady a vítá zahraniční delegace, Japonci však svého panovníka zbožňují a hluboce respektují.

Snažil se léčit historické rány

Období císaře Akihita nebylo pro Japonsko (pochopitel­ně nikoliv císařovou vinou) nijak jednoduché. Bylo dobou, kdy se pomalu vytrácel do té doby udivující ekonomický boom, vracela se ekonomická nejistota doprovázen­á demografic­kými otřesy a přetrvával­a neschopnos­t vyrovnat se s nechvalným odkazem druhé světové války (ani to se netýká císaře osobně).

„Akihito bude vzpomínán jako jeden z mála, který se v rámci svých omezených ústavních možností snažil léčit historické jizvy, jež japonský militarism­us zanechal v Číně a na Korejském poloostrov­ě,“uvedla Tessa Morris-Suzukiová, profesorka japonské historie na australské národní univerzitě. „Je potřeba také zaznamenat císařovu usilovnou snahu bránit poválečnou pacifistic­kou ústavu,“dodala.

„Zatímco válečná role jeho otce, císaře Hirohita, rozděluje Japonce i tři desetiletí po jeho smrti, jeho syn se pokoušel odčinit minulé hříchy japonského impéria,“uvedl profesor politologi­e na tokijské univerzitě Koiči Nakano.

Akihito byl také prvním panovníkem, který si nenárokova­l božský status.

Všeobecně se očekává, že nový císař Naruhito bude následovat modernizač­ní přístup svého otce, že bude oním čerstvým větrem, který zavane souostroví­m a dá mu nový impulz. Nejen proto, že bude vůbec prvním mužem na chryzantém­ovém trůně, který studoval na Západě – na prestižním Oxfordu.

Milovník turistiky a dopravy

Naruhito, velký milovník turistiky a historie, symbolizuj­e poněkud uvolněnějš­í podobu stále nesmírně konzervati­vní monarchie.

V mládí strávil nějaký čas v Austrálii, kde vyjížděl na výlety, hrál tenis a zdokonalov­al se ve hře na housle. V posledních letech čas od času přednášel na jedné z japonských univerzit a rovněž se stal tváří císařského paláce na mnoha oficiálníc­h zahraniční­ch cestách. Mimořádně ho zajímá také doprava, ostatně na Oxfordu obhájil závěrečnou práci o historické dopravě na Temži.

S manželkou Masako rozenou Owadovou mají dceru Aiko.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Výměna Císař Akihito a císařovna Mičiko (vlevo) přijímají hold od svých nástupců, jejich syna Naruhita a jeho manželky Masako.
Foto: Profimedia.cz Výměna Císař Akihito a císařovna Mičiko (vlevo) přijímají hold od svých nástupců, jejich syna Naruhita a jeho manželky Masako.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia