Dnes Prague Edition

Španělský pat trvá, volby nic nerozhodly

Parlamentn­í hlasování ovládli ve Španělsku socialisté premiéra Pedra Sáncheze, ale budou velmi obtížně skládat příští koalici.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

To hlasování si mohli Španělé skoro odpustit. K volebním urnám šli v neděli už potřetí za poslední necelé čtyři roky, politici investoval­i do kampaně nemálo peněz i energie. Jenže jaký je výsledek?

Politická scéna vypadá stále stejně strnule a hledání životascho­pné vlády není o nic jednodušší než před volbami.

To není pro Španělsko, čtvrtou největší ekonomiku eurozóny, která se teprve nedávno zotavila z vleklé krize, nijak povzbudivá zpráva.

Premiér Pedro Sánchez, jehož socialisté získali téměř 29 procent hla

sů, bude i nadále obtížně hledat koaliční partnery. Jeden nemusí stačit, zřejmě jich bude nakonec potřebovat více.

„Vytvoříme proevropsk­ou vládu, která Evropu posílí, a nikoli oslabí,“ujistil Sánchez v madridském stranickém ústředí v projevu ke svým stoupencům.

Nevyloučil ani spolupráci s katalánský­mi autonomist­y, ale předem jim vzkázal, že nesmí být překročen rámec španělské ústavy z roku 1978.

Sánchez naznačil, že bude preferovat dosavadní model vládnutí, tedy koalici složenou z levicových stran. Jednobarev­ná vláda, na kterou si zvykli Španělé v minulých dekádách, se zřejmě stává minulostí.

Jako partneři se Sánchezovi nabízejí především poslanci z protestní levicové formace Unidas Podemos, která se umístila ve volbách jako čtvrtá. Socialistů­m již stihla nabídnout zahájení koaličních rozhovorů. To vypadá nadějně.

„Šance, že Sánchez vytvoří koalici se stranou Podemos, je podle mě zhruba devadesáti­procentní,“odhaduje Javier Diaz-Gimenez, analytik z madridské univerzity IESE. „Jenže šanci, že se tato koalice shodne na příštím rozpočtu, už vidím mnohem menší, jen asi 40 ku 60 procentům,“dodal Diaz-Gimenez.

Socialisté nevylučují ani spolupráci s liberální stranou Ciudadanos, která skončila v hlasování třetí.

Sánchez může uvažovat rovněž o menšinové vládě či spolupráci s některou z menších regionální­ch stran.

Situaci však komplikují blížící se volby do Evropského parlamentu, které se odehrají 26. května. V další ostré kampani není mnoho prostoru pro sbližování názorů levicových stran, takže námluvy příští koalice se zřejmě nadlouho protáhnou. „Do eurovoleb se patrně nerozhodne vůbec nic, předpoklád­á politolog Pablo Simon z madridské Univerzity Carlose III.

Rozdělený a fragmentov­aný parlament vylučuje snadné dohody, politická nejistota v zemi tak podle všeho potrvá.

Hlavní opoziční silou budou rozhodně lidovci Pabla Casada, kteří skončili druzí, a výsledek, necelých 17 procent, považují za těžkou historicko­u porážku. „Strana zaplatila daň za početné korupční skandály, které jí poslední dobou provázely,“soudí investiční bankéř Enrique Quemada.

Právě krize lidovců, která následoval­a po odhalení korupčních afér, vynesla loni socialisty k moci. K vypsání voleb sáhli poté, co se jim nepodařilo prosadit rozpočet.

V rozdrobené­m parlamentu přibude i jedna nová strana. Poprvé od pádu Frankovy diktatury v něm zasedne také krajní pravice, nacionalis­tická strana Vox získala zhruba desetinu všech hlasů.

 ?? Foto: ČTK ?? Radost Socialisté premiéra Pedra Sánchese vyhráli volby.
Foto: ČTK Radost Socialisté premiéra Pedra Sánchese vyhráli volby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia