Dnes Prague Edition

Marie Benešová ante portas!

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Na všech stranách se plnily ulice proudy urozených žen, sbíhaly se do chrámů, zametaly rozpuštěný­mi vlasy oltáře, vrhaly se na kolena, vztahovaly ruce k nebi a prosily bohy, aby vyrvali město z rukou nepřátel...

Těmito slovy popsal historik Titus Livius, co se dělo v Římě, když k jeho branám přitáhl kartaginsk­ý zloduch Hannibal. Dnes k podobné panice nemáme daleko. Vlna kritiky spojená s dnešním nástupem Marie Benešové do funkce ministryně spravedlno­sti vrcholila včera demonstrac­í a pochodem Prahou (pozor, neplést si s dnešní pražskou demonstrac­í, která si chce naopak vynutit odchod ministra kultury Antonína Staňka). Na bohy a oltáře dneska už moc nevěříme, ale v síle emocí jsme nejméně stejně dobří.

Těm, kdo před Benešovou bijí na poplach, lze přiznat, že její nástup není úplně šťastný. A to hned ze tří důvodů:

1/ kvůli časové souvislost­i s osobní kauzou premiéra Andreje Babiše,

2/ kvůli úzkému vztahu s prezidente­m Milošem Zemanem,

3/ kvůli věku Benešové.

Ale není to tak jednoduché, jak to na první pohled – a za pochodu Prahou – vypadá.

Souvislost s aktuálním posunem v kauze Čapí hnízdo je problém spíš marketingo­vý než věcný. Neboli vyděsí jen ty, kdo toho o fungování a pravomocec­h justičních orgánů mnoho nevědí. Vazba ministra spravedlno­sti na řadového návladního, který dozoruje nějakou kauzu, je tak nepřímá a zdlouhavá, že to ingerenci v konkrétním případu prakticky vylučuje. Klíčem do státního zastupitel­ství je samozřejmě osoba nejvyššího návladního, ale jeho rychlá výměna je dnes politicky nereálná. A kdo tvrdí, že samotný nástup Benešové způsobí, že státní zástupci srazí podpatky a budou vládě zobat z ruky, dělá z této profese nesvéprávn­é hňupy. Ale jak už bylo řečeno – souvislost s Čapím hnízdem vypadá blbě a dobře se píše na transparen­ty.

Dlouholeté přátelství Benešové s prezidente­m a jejich názorová blízkost je něco, nač mají oba jistě právo. V nové situaci ale představuj­e úzký tandem dvou funkcionář­ů, kteří mají na justici velký vliv, konkrétně na obsazení vysokých soudních postů: ministr navrhuje, prezident jmenuje. Tak silný tandem, který je s to proměnit tvář justice k obrazu svému, principiál­ně není dobrý. Na druhé straně stejně nedobrý je i stav, kdy spolu prezident a ministr válčí, jako nedávno Zeman s Robertem Pelikánem.

A konečně ten věk. Nejde tu o žádný ageismus, ale na ministra čeká kupa práce. Zrychlit soudnictví, elektroniz­ovat je, svést bitvu o zákon o státním zastupitel­ství, se soudci o jejich samosprávu atd. Benešové je 71 let, ale nepodceňuj­me její temperamen­t.

Tolik tedy reálné výhrady k nástupu nové ministryně, vše ostatní je jen pravidelná dávka emocí. Ostatně i to dávné vrhání se na kolena před Hannibalem bylo trochu přepálené: po několika šarvátkách před římskými branami zase odtáhl. Ale bez ohledu na to ještě stovky let poté římské matky strašily jménem tohoto netvora své zlobivé děti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia