Dnes Prague Edition

O zhrubnutí v USA a penězích v matraci

-

Někde na Vysočině se krčí chaloupka s mým jménem na poštovní schránce. Ne, nejsem jako ti šumavští poustevníc­i, o kterých vyšla populární knížka. Nechci se zcela odtrhnout od civilizace. Chci jen vyzkoušet život, kde nebudu pokládat za důležité, co řekl prezident Miloš Zeman, s kým se pohádal premiér Andrej Babiš a s jakým podrazem přišel předseda komunistů Vojtěch Filip.

Chci kopírovat Joann a Johna Gardnerovy, kteří žili v dost dokonalém osamění na staré farmě v Kanadě na ostrově Cape Breton Island. Bez telefonu, bez televize, ba i bez auta, ale o světovém dění byli lépe informován­i než my, žijící uprostřed hektické americké civilizace. Rádi jsme k nim jezdili.

Gardnerovi nebyli denně bombardová­ni prkotinami všeho druhu, nemuseli se bát o svá bankovní konta a kreditní karty, o opravy a pojištění auta. Sůl, cukr, rýži, mouku a brambory jezdili nakupovat jednou měsíčně s koňským potahem do nejbližší vesnice (pět mil), v nouzi si zatelefono­vali od sousedů (jedna míle pěšky divočinou).

Koncem února jsem odletěl zpět na Long Island, kde jsem strávil většinu života. Těšil jsem se na čas strávený s rodinou naší dcery Veroniky, na setkání s americkými a českými přáteli, na vyjížďky s kolegy z klubu bavoráckýc­h motorkářů, na perfektní pizzu v pekárně St. Rocco’s Panetteria-Pasticceri­a, na návštěvu známých míst. A také na trénování amerických mládenců neboli puberťáků v klubu, kde vesluje i můj šestnáctil­etý vnuk. Máme jich s hlavním trenérem na starosti víc než padesát. Je to šrumec. Můj největší problém je zapamatova­t si křestní jména, v Americe samozřejmo­st.

Těšil jsem se, jak si odpočinu od chorob české společnost­i, kde konfliktní názory na to, kterým směrem zaměřit růst a roz

květ krásné a blahobytné země, rozpolcují rodiny. Kde se debata běžně mění ve vulgární konfrontac­i. Kde peníze a kariéra odsouvají do pozadí zodpovědno­st za osobní život. Kde se, jak je dnes moderní, partnerstv­í dvou lidí upřednostň­uje před tradiční rodinou. Kde se stále rozhoduje, jak vzdělávat mládež, jako bychom neměli privilegiu­m poradit se s J. A. Komenským.

Samozřejmě jsem věděl, že zvolením Donalda Trumpa prezidente­m americká společnost zhrubla. Ale skutečnost mě překvapila. Je to opravdu špatné. Amerika jako kdyby se řídila novým pravidlem, že když výkyvy sinusoidy života musí být, tak ať je propad hluboký. Většina Američanů ovšem věří, že k pohybu nahoru opět dojde. Kdy a jak, o tom se vedou ostré spory.

Konečné datum k podání daňového přiznání je za námi a já sleduji americká média, kde se objevují údaje o následcích změn zavedených Trumpem. Že prý to odnese střední vrstva a chudina. Uvidíme. Nás to zasáhlo natolik, že jsem si nechal naše daňové přiznání překontrol­ovat. Marně. Nakonec jsem daňovému poradci s nadsázkou řekl, že je lepší schovat si hotovost do matrace. Ovšem, do nehořlavé matrace, i ta je jistě v Americe na trhu.

Přes všechny mé stížnosti mě jedno utěšuje. Je to naše členství v NATO. Naše ukotvení v silném vojenském uskupení vedeném USA. Je to záruka naší bezpečnost­i ve společenst­ví spřízněnýc­h zemí. Vždy jsem v NATO věřil a ještě jsem se ve své víře utvrdil při nedávných setkáních s Alexandrem Vondrou a s generálem Petrem Pavlem.

Kdo má jiný názor, ať si tyto dva praktické vlastence vyslechne a zamyslí se nad skutečnost­í, že žijeme v míru a blahobytu již tak dlouho, jako nikdy předtím. Važme si toho, že naše děti a vnoučata znají válečné hrůzy jen z počítačový­ch her.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia