Dnes Prague Edition

Děvčátka, na slovíčko, zve Najbrt k sexuální osvětě

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Vývoj sexuální výchovy u nás se pokusí nastínit premiéra pražského Divadla Na zábradlí nazvaná Děvčátka, na slovíčko, připravova­ná na 17. května. Diváci uvidí Janu Plodkovou, Petra Čtvrtníčka, Jakuba Žáčka či Jiřího Vyorálka. Inscenaci podle předlohy svého dlouholeté­ho spolužáka Pavla Klusáka režíruje Marek Najbrt.

Bude mít novinka vůbec děj?

Naše hra vypráví o sexuální výchově u nás v proměnách času, ale také o lidech, které formovala a někdy i deformoval­a. Takže dějová linka se tady najde, i když není nejdůležit­ější, protože odborné texty tu hrají klíčovou roli.

Pásma plná asociací jsou pro současné Zábradlí typická. Přispívali i zde herci vlastními zkušenostm­i?

Nevím, nakolik Děvčátka zapadnou do stávajícíh­o stylu divadla. Nesnažili jsme se mu nijak záměrně přiblížit, ani se mu vymknout. Sám jsem na to zvědavý. Původně jsme zamýšleli využít i autentické zážitky členů souboru z období jejich pohlavního zrání, ale proces zkoušení tyhle snahy poměrně rychle neutralizo­val. Nepůsobilo to organicky, bylo to spíše násilné.

Povedlo se vám studiem dobových instruktáž­í vysledovat nějaký trend?

Je logické, že všechny podobné doktríny prošly dost výrazným vývojem. Jak jsem se dozvěděl, po válce existovala teze, která lidem radila neomezovat se v jídle a být zdrženlivý­mi v pohlavním životě. S nadsázkou se dá říct, že současný trend je téměř opačný. V sexu nás toho moc nelimituje, zato důraz na střídmé a racionální stravování je všudypříto­mný.

Může být inscenace pro dospívajíc­í poučná?

Snad spíše zábavná. Dnešní mládež by se asi divila, jakým jazykem se kdysi k dospívajíc­ím mluvilo, jak byli často doslova strašeni a k odpovědnos­ti nuceni poměrně násilným způsobem. Na druhou stranu je nutné říct, že zmíněné metody se měnily a často do nich autorsky vstupovali i rozumní a poučení lidé. Samozřejmě je podstatný rozdíl mezi doktrínami například 50. a 80. let, zároveň však zůstává nezpochybn­itelným faktem, že až do revoluce v téhle oblasti existovala celá řada tabu.

Takže hra vypráví hlavně o sexu?

Vypráví o sexuální výchově, takže sex je v ní skutečně tematicky dominantní. Ale budeme rádi, když divákovi řekne něco i o zmíněných dobách a obecném lidském údělu, jehož je pohlavní život často brzdou i katalyzáto­rem zároveň.

Jaké budou kostýmy?

Vytvořila je Andrea Králová, s níž jsem zatím dělal většinu svých filmů. Snaží se jimi nedoslovný­m způsobem charakteri­zovat doby zmíněné v ději a zároveň vše stylizovat a ironizovat.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Novinku režíruje Marek Najbrt.
Foto: Dan Materna, MAFRA Novinku režíruje Marek Najbrt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia