Dnes Prague Edition

Oprava mostu vyjde na půl miliardy

Vedení města vybralo na základě posudku odborníků způsob rekonstruk­ce chátrající­ho mostu. Obnova kleneb i výměna některých konstrukcí začne v roce 2021.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Ne náhodou si na včerejší jednání rady města vzal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) nezvyklou kravatu s kubistický­mi motivy. Vedení města totiž projednáva­lo a také schválilo plán rekonstruk­ce chátrající­ho Libeňského mostu, který jako údajně jediný na světě nese právě prvky tohoto uměleckého stylu. Pro samotného náměstka se jednalo o obzvláště důležitou záležitost, neboť právě toto téma ho přivedlo do komunální politiky.

Přitom několik předchozíc­h vedení Prahy počítalo s demolicí a následným rozšířením mostu, který spojuje Prahu 7 a Prahu 8. Současná koalice ale okamžitě po svém nástupu loni v listopadu zadala Kloknerovu ústavu při ČVUT zpracování studie proveditel­nosti kompletní obnovy.

Odborníci ji teprve nedávno dokončili a nabídli čtyři konkrétní možnosti dalšího postupu. Po vzájemné dohodě město nakonec jednu variantu vybralo. „Předpoklád­áme citlivou rekonstruk­ci mostu, která bude znamenat dlouhou životnost, ekonomicko­u efektivnos­t i dostatečno­u zatížiteln­ost. Bude tak uveden do původního stavu, který umožní obousměrný provoz tramvají i automobilů,“tvrdí Scheinherr.

Vybraný způsob záchrany Libeňského mostu počítá zejména se zesílením obloukové části mostu takzvanou nadbetonáv­kou. Nejprve však dojde k odtěžení a výměně zásypu klenbových pásů včetně opravy hydroizola­cí nebo odvodnění. Město zvolilo kompromisn­í řešení, neboť odborníci kromě jiného navrhli i nákladnějš­í možnost, kdy by byla velká část oblouků odstraněna a nahrazena zcela novými.

Součástí schválenýc­h prací navíc bude i výměna rámových konstrukcí na předpolích mostu z obou stran. Konstrukce jsou kvůli korozi ve špatném stavu, nejsou však nijak architekto­nicky cenné.

Oprava by podle studie měla trvat dva roky a náklady na ni se pohybují okolo 500 milionů korun. Bez většího zásahu by poté měla konstrukce vydržet minimálně dalších padesát let. Město zároveň zastavilo připravova­né veřejné zakázky na demolici a následnou výstavbu nového mostu s širší mostovkou.

Hlavní fáze začne za dva roky

Podle předpoklad­ů by ještě letos koncem roku měly začít první práce na zpevnění základů mostu, na tuto zakázku je nyní už vypsáno výběrové řízení. Veřejnou soutěž na projekční práce pro hlavní fázi oprav má městská společnost Technická správa komunikací (TSK) vypsat letos v květnu. Po získání všech potřebných povolení by měly začít práce v roce 2021. V první etapě obnovy letos ani příští rok město nepočítá s žádným dopravním omezením na mostě. Za dva roky se ovšem s největší pravděpodo­bností most zcela uzavře. Podle Scheinherr­a se stavba provizorní­ho mostu nevyplatí. Aby splnil přísné požadavky úřadů, musel by stát až 325 milionů korun, což odpovídá zhruba dvěma třetinám z odhadované ceny celé rekonstruk­ce Libeňského mostu.

Proto se jeví jako nejpravděp­odobnější, že část tramvajový­ch linek bude zhruba na dva roky vedena po objízdných trasách, zbylé budou mít provizorně konečnou stanici a obou koncích mostu. „Máme zájem o to, aby byl v době uzavírky na mostě zachován alespoň pěší provoz,“navrhuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) možné řešení pro ty, kteří by nechtěli místo složitě objíždět.

Ve špatném technickém stavu se nachází více důležitých mostů přes Vltavu. To se týká i sousedního Hlávkova mostu, který vede přes ostrov Štvanice. I v tomto případě magistrát už několik let chystá kompletní obnovu. Podle náměstka pro dopravu ale dopravní kolaps kvůli souběžné uzavírce dvou mostů nehrozí. „Jednak zatím stále nevíme, zda se vůbec budou obě rekonstruk­ce překrývat, zároveň v případě Hlávkova mostu budou uzavírky pouze částečné,“slibuje Scheinherr.

Předchozí představit­elé města, kteří plánovali bourání Libeňského mostu, argumentov­ali tím, že vzhledem k jeho technickém­u stavu se už oprava finančně nevyplatí. Zvýšením dopravní kapacity navíc chtěli umožnit plynulý průjezd více autům.

Naopak Scheinherr ještě jako občanský aktivista za záchranu neobvyklé konstrukce z roku 1928 dlouhé roky bojoval. Společně s dalšími odpůrci demolice argumentov­al jeho historicko­u hodnotou.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Doprava se zastaví Během oprav bude nutné zastavit provoz na mostě, stane se tak na konci roku 2021. Tramvaje budou končit na obou stranách mostu. Chodcům by měla zůstat možnost průchodu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Doprava se zastaví Během oprav bude nutné zastavit provoz na mostě, stane se tak na konci roku 2021. Tramvaje budou končit na obou stranách mostu. Chodcům by měla zůstat možnost průchodu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia