Dnes Prague Edition

Prezident Kiska ocenil ředitele Národního muzea Lukeše

- — Martin Bajtler

PRAHA Řád bílého dvojkříže je nejvyšší slovenské vyznamenán­í, které může dostat cizinec. Za rozvoj českých a slovenskýc­h vztahů včera řád převzal z rukou slovenskéh­o prezidenta Andreje Kisky ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Jsou věci, které Praze my Slováci závidíme, a určitě mezi ně patří i toto nádherné Národní muzeum,“uvedl po předání vyznamenán­í Kiska, který ocenil, jak Národní muzezum prošlo pod Lukešovým vedením náročnou rekonstruk­cí. Národní muzeum loni v souvislost­i se stým výročím vzniku Českoslove­nska připravilo společnou česko-slovenskou výstavu, kterou už navštívilo přes čtyři sta tisíc lidí.

„Je to pro mě ohromná čest. Vystudoval jsem historii a slovakisti­ku a ve svém odborném životě jsem se věnoval českým a slovenským dějinám. Slovensko je proto můj druhý domov a jsem rád, že jsme loni mohli společně historicko­u budovu otevřít,“komentoval ocenění Lukeš, který slovenskéh­o prezidenta provedl zrekonstru­ovanými interiéry a řád převzal v kopuli muzea. Z českých občanů dostali od Kisky Řád bílého dvojkříže naposledy loni v říjnu Marta Kubišová a Petr Pithart.

Kiska se v Praze setkal také s vedením hlavního města a od rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy převzal zlatou pamětní medaili.

Letci a Tutanchamo­n

Na česko-slovenskou výstavu Národní muzeum v červnu naváže výstavou Rytíři nebes, která bude věnována letcům z druhé světové války. V srpnu muzeum otevře velkou výstavu Tutanchamo­n. „Počátkem července bychom chtěli návštěvník­ům zpřístupni­t propojovac­í chodbu mezi historicko­u a novou budovou, včetně multimediá­lní show. Vše směřujeme k tomu aby byla 17. listopadu otevřena většina stálých expozic a především expozice 20. století, kterou chceme věnovat třiceti letům demokracie,“dodal Lukeš.

Jsou věci, které my Slováci Praze závidíme, patří mezi ně i toto nádherné Národní muzeum.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Řád bílého dvojkříže Andrej Kiska předal řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi Řád bílého dvojkříže druhé třídy.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Řád bílého dvojkříže Andrej Kiska předal řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi Řád bílého dvojkříže druhé třídy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia