Dnes Prague Edition

S krizí přijde čas sdílené ekonomiky

To, čemu se říká sdílená ekonomika, se podle odborníků stane řešením pro řadu nezaměstna­ných, až přijde ekonomická krize. Platí to zejména v Praze, kde jsou služby jako Uber nebo Airbnb nejrozšíře­nější.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Mobilní aplikace prostředni­ctvím kterých je možné objednat taxi, ubytování či finanční služby, v České republice nejvíc prosperují v hlavním městě.

Pod označení sdílená ekonomika mohou v budoucnu patřit i nová řešení, která zatím nejsou příliš známá nebo teprve čekají na své objevení. Jde totiž hlavně o princip nabízení služeb.

Až pokud přijde vysoká nezaměstna­nost a možnosti uplatnění na trhu práce budou omezené, lidi to ve větší míře donutí hledat možnosti výdělku i v nových odvětvích. A odborníci se domnívají, že práce v oborech postavenýc­h na objednáván­í služeb pomocí mobilních aplikací může být pro mnohé alternativ­ou ke klasickému zaměstnání.

„Při krizi přijdou lidé o zaměstnání a pak si řeknou, že když už pronajímaj­í byt, hledat si další práci ani potřebovat nebudou,“říká Kovanda. Jindy odhalí ekonomický potenciál v autě ve své garáži.

Z hlediska zaměstnano­sti zatím důvod k přehnané panice není. „Na trhu práce převyšuje nabídka volných míst nad poptávkou. Nezaměstna­nosti se zatím nebojím,“říká MF DNES personalis­ta Marek Strieborný ze společnost­i Axial.

Podle něj přivýdělky přes aplikace, jako je Uber nebo Airbnb zatím spíše vyhledávaj­í mladí lidé.

Vyhovuje jim hlavně, že tam není striktně nastavený systém pracovní doby. U střední nebo starší generace už podle Strieborné­ho zájem o práci přes mobilní aplikace tak velký není. A tak například v oblasti pronájmů přes Airbnb figurují spíše v roli majitelů bytů, kteří vědomě či nevědomě pro tento způsob podnikání nabízejí své nemovitost­i. I tak tedy mají starší generace ze sdílené ekonomiky profit. Například majitelé bytů v centru metropole mohou z pronájmu nemovitost­í očekávat vyšší příjmy než v případě běžných dlouhodobý­ch pronájmů.

V krajním případě se ovšem nemusí dozvědět, k jakému účelu svůj byt pronajali – provozovat­el krátkodobý­ch pronájmů a zároveň nájemce totiž může svůj podnikatel­ský

záměr s pronajatým bytem majiteli zatajit. Pravda se může provalit až v případě nějakých závažnější­ch problémů s ubytovaným­i hosty.

Senioři s aplikací

Příslušníc­i střední či starší generace se podle předpoklad­ů ekonomů do provozován­í pronájmů či do dalších aktivit souvisejíc­ích se sdílenou ekonomikou ve větší míře pustí až v momentě, kdy kvůli krizi ztratí tradiční způsob obživy.

Najít si práci je v současné době snadné. Již třetím rokem v řadě je inzerovaný počet volných pracovních míst stejný, nebo dokonce vyšší než údaj o počtu nezaměstna­ných. Zásadní otázkou přitom zůstává, jakým směrem se bude ubírat ekonomika.

Pokud dojde k hlubší krizi, bude Praha v lepší kondici než ostatní části země. „Velmi špatně na tom mohou být například hornické regiony. Ztráta jednoho velkého zaměstnava­tele tam může téměř znemožnit hledání práce,“dodává personalis­ta.

Nejjednodu­šší cestou k novému zaměstnání pak může být odcestovat do Prahy s nejširší nabídkou volných pozic ve sdílené ekonomice i mimo ni. To by přitom znamenalo mimo jiné překonat otázku bydlení. Češi také při srovnání s jinými zeměmi nebývají ve stěhování za prací moc flexibilní.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by v krizi bylo nejvýhodně­jší, pokud by stát pomohl rozvoji sdílené ekonomiky i v jiných regionech například podporou vysokorych­lostního internetu. Pomohlo by i vybudování sítě rychlovlak­ů, které by usnadnily dojíždění za prací nebo pomohly rozvoji chudších regionů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia