Dnes Prague Edition

Z přivýdělku hlavní příjem

-

PRAHA Lidé, které možná ekonomická krize přivede k výdělku z oblasti sdílené ekonomiky, se už ke své původní profesi nevrátí. Myslí si ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund. Analytik také předpoklád­á, že na český trh práce přijdou krátkodobé práce a částečné úvazky, které tu zatím ve větší míře chybí.

Velký počet bytů se v Praze pronajímá turistům přes aplikaci Airbnb. A roste obliba alternativ­ních taxislužeb – za vším jsou ale lidé. Jak moc takzvaná sdílená ekonomika mění trh práce?

Výrazně do míry nezaměstna­nosti nepromlouv­á. Tyto služby lidé provozují hlavně při zaměstnání jako finanční přilepšení.

Proč ale vyhledávaj­í zrovna přivýdělek přes platformy sdílené ekonomiky?

Vidí v garáži nevyužité auto, nebo mají volný byt a v tom jednoduše vycítí ekonomický potenciál.

Kdy můžeme očekávat nějaké větší změny na trhu práce?

To přijde s ekonomicko­u krizí. Když lidé ztratí zaměstnání, budou se poohlížet po novém uplatnění. Musíme si uvědomit, že to nemusí být jen Airbnb či Uber – mohou přijít i jiné aplikace na podobném principu, ale budou z úplně jiných oblastí služeb – například financí a poradenstv­í.

Až krize odezní, lidé se vrátí ke svým původním oborům?

Než ekonomika zase začne růst, původní zaměstnava­telé těch, kteří odešli, zjistí, že se jim podařilo procesy ve firmách optimalizo­vat. Natrvalo se obejdou s menším počtem pracovníků. Ti, kteří odešli do sdílené ekonomiky, v ní už zůstanou.

Jaké trendy nás ještě čekají?

Myslím, že k nám přijde to, co už je patrné v USA. A jde o „gig economy“. Znamená to, že skupina lidí má jen krátkodobé práce či částečné úvazky. A to i prostředni­ctvím různých platforem sdílené ekonomiky.

Je i „gig economy“to, co dorazí s příchodem ekonomické krize?

V České republice jsme na tom s těmi částečnými úvazky špatně. A stále převládá spíše ten klasický způsob jednoho zaměstnava­tele. Tak to může zůstat, i pokud podíl sdílené ekonomiky poroste.

Také se mluví o průmyslu 4.0, robotizaci, umělé inteligenc­i...

I tyto trendy budou přicházet spíše formou evoluce. Z osmihodino­vé pracovní doby za nás bude nejprve robot pracovat třeba dvě hodiny. Lidé se mohou připravit na to, že buď budou mít více volného času, nebo si přiberou další aktivity. Ale ty změny budou jen velmi pozvolné. (hor)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia