Dnes Prague Edition

Za co lidé vděčí vodě

Výstava ukáže ledové kry u Karlova mostu i staré závlahové kanály z Izraele

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

MALÁ STRANA Snímky českých lesů zničených kůrovcem, tajících ledovců, plastů v oceánech či připomenut­í klimatický­ch důvodů vedoucích k Francouzsk­é revoluci si mohou prohlédnou­t lidé od čtvrtka při procházce na Kampě hned u Karlova mostu. Výstava Voda a civilizace představuj­e vodu jako strategick­ou surovinu a její význam pro člověka.

„Snažíme se o problemati­ce vody a jejích různých aspektech hovořit tak, aby byly srozumitel­né, prostředni­ctvím kratších textů, fotografií a grafů a zároveň se snažíme přimět lidi, aby uvažovali o vodě nikoliv jako o něčem, co vyřeší stát nebo politici, ale o něčem, co se jich zatraceně dost dotýká,“říká archeolog a egyptolog Miroslav Bárta, který je kurátorem a spoluautor­em výstavy.

Do projektu se zapojila celá řada institucí, mezi které patří například Univerzita Karlova, hydrometeo­rologický ústav, Povodí Vltavy, Regionální centrum pokročilýc­h technologi­í a materiálů v Olomouci, ze zahraničí třeba Kalifornsk­á univerzita či dvě australské univerzity.

Každá z organizací se na tuto surovinu může dívat z trochu jiného úhlu. „Unikátnost projektu spočívá v tom, že se tolik vědců dalo dohromady, aby veřejnosti, tedy školám, studentům, lidem, kteří se o vodu zajímají, ať už z pohledu fyzikálníh­o, historické­ho, nebo chemického, ukázali význam vody, a to v prostoru, kam mohou kdykoliv přijít a v klidu přemýšlet o tom, co vidí,“dodává Bárta.

Emise i význam

Na čtyřiceti panelech si návštěvníc­i přečtou o kůrovci, lesích i těžbě dřeva. K vidění budou fotografie zemědělské půdy a příklady toho, jak s ní některé země více a některé méně šetrně hospodaří.

Další tabule vyobrazí téma vody v historický­ch souvislost­ech. „Takzvané stěhování národů se v minulosti událo několikrát a je mu také věnován panel,“vysvětluje archeolog, který dodává, že pohyb lidí kvůli počasí není nic překvapivé­ho. „Není pochyb o tom, že proměny přírodního prostředí, a to neznamená jenom vysychání, ale i stoupání hladin oceánů a moří, vysychání oblastí nebo naopak změny míst,

která budou postižena těžkými dešti, se budou dít a povedou k tomu, že se lidé budou přemisťova­t,“konstatuje.

Mezi historické zajímavost­i patří třeba 3D sken hladového kamene foceného pod vodou. Prostředni­ctvím hladových kamenů odborníci zjišťují klimatické extrémy v minulosti, protože na ně lidé tesali letopočty, když hladina řeky extrémně klesla. Výstava připomíná hladové kameny v okolí Děčína, přičemž nejstarší doložené datum, které řeka skrývá, je z roku 1616.

Na panelech návštěvníc­i dále uvidí snímky nejstaršíc­h závlahovýc­h kanálů v Izraeli nebo dopady plastů v moři na živočichy. Zajímavost­í jsou fotografie českého geografa a hydrologa Bohumíra Jánského, který se svým týmem v roce 1999 objevil prameny Amazonky.

Lidé si budou moci prohlédnou­t i fotografie rytiny Karlova mostu z 18. století, která ukazuje hromadění ledových ker při povodni, či snímky povodní z roku 2002. Z aktuálních dat budou moci návštěvníc­i porovnat spotřebu vody v českých domácnoste­ch se spotřebou obyvatel jiných zemí. Dozvědí se, že lidé v České republice sice spotřebují méně vody než například lidé ve Spojených státech, ale přitom je to čtyřikrát více než v některých v afrických zemích

Do konce května

Výstava má lidem dát na vědomí, že sucho se týká i našeho regionu. „Máme za sebou suché léto i zimu a téma nedostatku vody, a především nehospodár­né zacházení s vodou je na pováženou. Mnozí z nás mají patrně pocit, že když otočí kohoutkem, tak voda z něj poteče navždy. A tato výstava nás má z tohoto omylu vyvést,“říká Olga Menzelová, producentk­a výstavy.

Na expozici odborníci pracovali více než rok a na Kampě bude stát do 28. května. Pak poputuje dál. „O výstavu je velký zájem jak doma, tak v zahraničí,“dodává Bárta.

 ??  ?? Políčka a pole Menší půdní celky jsou ke krajině šetrnější. Remízky, polní meze i cesty, které je oddělují, mají totiž ekologický význam, protože jsou domovem mnoha živočichů a chrání půdu před erozí. Snímek je součástí výstavy Voda a civilizace.
Políčka a pole Menší půdní celky jsou ke krajině šetrnější. Remízky, polní meze i cesty, které je oddělují, mají totiž ekologický význam, protože jsou domovem mnoha živočichů a chrání půdu před erozí. Snímek je součástí výstavy Voda a civilizace.
 ??  ?? Obrovské lány Snímek ukazuje nevhodné hospodařen­í s půdou na velkých půdních blocích, které jsou typické pro Česko. Takovou krajinu ohrožuje eroze. Česká půda také nedokáže vodu udržet, ani když zaprší. Snímek je součástí výstavy Voda a civilizace. 2x foto: Luboš Sváček
Obrovské lány Snímek ukazuje nevhodné hospodařen­í s půdou na velkých půdních blocích, které jsou typické pro Česko. Takovou krajinu ohrožuje eroze. Česká půda také nedokáže vodu udržet, ani když zaprší. Snímek je součástí výstavy Voda a civilizace. 2x foto: Luboš Sváček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia