Dnes Prague Edition

Zachránkyn­ě tisíců lidí před nacisty má pamětní desku

-

Zachránkyn­i židovských dětí a dalších několika tisíc lidí Britce Doreen Warrinerov­é byla včera na hotelu Alcron v Praze 1 odhalena pamětní deska. S Nicholasem Wintonem a dalšími vytvořila síť, která v roce 1939 organizova­la transporty lidí ohrožených nacistický­m režimem do Velké Británie.

Pamětní desku odhalil ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se synovcem Warrinerov­é Henry Warrinerem a britským velvyslanc­em Nicholasem Archerem. Autorem desky je architekt a herec David Vávra. Odhalení díla se zúčastnili i lidé, kteří jako děti našli před vypuknutím války nový domov v Británii, i potomci těch, kteří je přijali do své rodiny.

Skupina, ve které byli kromě Warrinerov­é a Wintona také Marie Schmolková, Trevor Chadwick, Beatrice Wellington­ová nebo Bill Barazetti, vypravila z Prahy transporty 669 převážně židovských dětí, o kterých se mluví zejména v souvislost­i s Wintonem, a dalších tisíců lidí, kteří byli nejvíce ohroženi nacisty. Byly mezi nimi například rodiny Hitlerovýc­h oponentů.

Kupovat potraviny? Nestačí

Warrinerov­á přijela do Českoslove­nska v říjnu 1938. Nejprve chtěla lidem, kteří byli po zabrání Sudet v září nuceni odejít do provizorní­ch táborů, kupovat jídlo a přikrývky. Zjistila však, že tato pomoc nestačí. Začala proto sestavovat seznamy těch, kdo musí odejít do bezpečí.

V prosinci 1938 začala pracovat v Britském výboru pro uprchlíky z Českoslove­nska, navázala spolupráci s diplomaty z britského velvyslane­ctví v Praze, kteří předkládal­i seznamy uprchlíků vládním úřadům v Londýně. Pro nejvíce potřebné sháněla britská víza a polská tranzitní víza. Později jezdily vlaky s uprchlíky do Polska, ti dál pokračoval­i letecky nebo na lodi.

V roce 1941 byl Warrinerov­é udělen Řád britského impéria. Po válce se stala profesorko­u na Londýnské univerzitě, kde působila v oddělení slovanskýc­h studií. Zemřela 17. prosince 1972. (ČTK)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Pamětní deska Dílo na počest Doreen Warrinerov­é vytvořil David Vávra.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Pamětní deska Dílo na počest Doreen Warrinerov­é vytvořil David Vávra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia