Dnes Prague Edition

Už ve čtvrtek v Magazínu DNESČTV

Radí psychiatr Jiří Raboch

-

Ve vlasech měl zlaté konfety, na krku mu visela zlatá medaile. Na dioptrický­ch brýlích zase zasychaly kapičky šampaňskéh­o, kterým se kousek od něj kropili třinečtí hokejisté. „Dá se říct, že jsem sedm let abstinent, ale asi i já teď něco vypiju,“vyhlížel Ján Moder.

Na oslavu byl v neděli večer ideální čas!

Prezident klubu, který také spoluřídí tamní železárny, přímo na ledě slavil po triumfu nad Libercem extraligov­ý titul. „Železárny mají 180 let, třinecký hokej 90. Získali jsme double – zlato má áčko i juniorka! Jsem na klub, hráče a realizační tým strašně pyšný, že udělali fanouškům radost,“rozplýval se šedesátník ze Slovenska pro MF DNES, když se davy nadšených fandů hrnuly na led.

Nevyhlásít­e v železárnác­h na pár dní celozávodn­í dovolenou?

Ale ne! (usměje se) Práce musí jít dál. I já mám na ráno nasmlouvan­é schůzky, nedá se nic dělat.

Čekal jste takový konec sezony, když byl Třinec na konci září v extralize předposled­ní a v Lize mistrů schytával debakly?

Tehdy se na mě obrátil náš sportovní manažer Honza Peterek, že je s tím třeba něco dělat. Já na něj: Honzo, netřeba panikařit, je jen začátek sezony! V podstatě se ani velké změny neděly, podařilo se nám získat Martina Gernáta, Ethana Wereka a Guntise Galvinše. Nebyli velkými hvězdami, ale dobře zapadli.

Trochu nezvyk, ne? Pro Třinec bylo pravidlem, že při nezdarech přiváděl velká jména.

S panem Czudkem (viceprezid­ent klubu) jsme razili cestu přes naše odchovance. Už v minulosti tu byli dobří, třeba na začátku milénia jsme měli v juniorce velmi dobré výsledky. Byl v ní třeba David Krejčí. Ale trenéři, kteří sem chodili, to moc neakceptov­ali a raději brali starší, ale ne vždy úspěšné hráče. A my jako vedení jsme jim do toho moc nekecali.

Proč se to změnilo?

Jedno z největších neštěstí bylo, když jsme angažovali pana Kýhose. To byl zlom. Ani jsem nevěděl, že nemá áčkovou licenci. To jsme se naštvali, Václav Varaďa měl zrovna po oddechu, navíc stejně jako Peterek je náš bývalý hráč. Domluvili jsme se, že když Venca u nás dělal i juniorku, bude mladší kluky stavět. A dodržel to. Také pevně věřím, že dobrých mladých hráčů na farmě máme pořád dost.

Všichni znají trenéra Varaďu

 ?? Foto: ČTK ?? Prezident s pohárem Ján Moder, šéf třineckého klubu, s Prezidents­kým pohárem pro mistra.
Foto: ČTK Prezident s pohárem Ján Moder, šéf třineckého klubu, s Prezidents­kým pohárem pro mistra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia