Dnes Prague Edition

Říha naboural jádro. Povolal další z NHL

- — Robert Sára

Téměř celou sezonu mluvil o evropském jádru. O tom, že není při turnajích Euro Hockey Tour prostor na zkoušení mladých, protože na šampionát stejně pojedou ti nejzkušeně­jší z KHL či tuzemské extraligy. A hle – teď, 10 dní před startem hokejového mistrovstv­í světa na Slovensku je už téměř půlka reprezenta­čního kádru z NHL. Včera kouč Miloš Říha oznámil, že k již dříve avizovaným posilám (obránci Gudas, Rutta a útočníci Simon, Frolík, Chytil, Palát, Voráček) přibude další trio – bek Hronek a forvardi Jaškin s Vránou. Ti se k mužstvu připojí tento týden, kdy reprezenta­ci čeká generálka v podobě turnaje v Brně.

„Jádro je trošku nabourané, nečekali jsme, že se nám uvolní tolik hráčů v Americe,“přiznal Říha.

Teď je v týmu 36 hokejistů, přičemž na mistrovstv­í jich může být na soupisce maximálně 25. Po brněnském turnaji, který startuje ve čtvrtek, se čekají velké škrty.

Hvězdy mají zájem

Navíc výčet hráčů ze zámoří nemusí být konečný. Vzhledem k tomu, že šampionát letos startuje později, mohou ještě přibýt hvězdní hokejisté, kteří nyní v NHL hrají druhé kolo play off (končí 8. května, tedy dva dny před začátkem MS). Jde o Davidy Pastrňáka a Krejčího z Bostonu, Tomáše Hertla ze San Jose a brankáře Petra Mrázka z Caroliny. „Národ by nám neodpustil, kdybychom si místo pro ně neudělali,“řekl Říha. A generální manažer týmu Petr Nedvěd přidal: „Jsem s nimi domluvený, mají zájem. Druhý třetí den po vypadnutí by nasedli na letadlo a přiletěli.“

Nicméně je nutné dodat, že Krejčí, Hertl i Mrázek hrají se zraněním, což může v případě vypadnutí ze Stanley Cupu jejich uvolnění zkomplikov­at.

Přesto vzhledem k početnému kádru Říha příliš nenaháněl finalisty z Třince a Liberce. Oficiálně povolal z týmů mistrů pouze brankáře Šimona Hrubce a obránce Davida Musila – u něj však není jasné, zda se stihne uzdravit.

„Z Liberce jsme konkrétně chtěli Šmída. Odlétá za rodinou, omluvil se, že ho to mrzí, ale má nějaké rodinné problémy. V širší nominaci byl i Kvapil. S ním ještě telefonát proběhne, ale víme, že je zraněný. Další hráči tam nejsou, aby mohli doskočit do týmu,“řekl kouč.

Hrubec by měl na brněnském turnaji odchytat jeden zápas, a zda na šampionát odjede společně s Kovářem a Bartošákem, se rozhodne podle toho, jestli bude volný Mrázek. Pokud by nebyl, dá se očekávat, že by roli jedničky dostal Kovář, Bartošák byl dvojkou a Hrubec trojkou.

Obrana je z velké části zámořská, protože kromě Gudase, Rutty a Hronka jsou tu ještě Jeřábek a Sklenička z farem, na které část sezony působil také Moravčík. Pozitivní je především povolání Hronka, který se výtečně ukázal na loňském šampionátu. Tehdy hrál i přesilovky, měl roli tvořivého obránce.

Plní se i útok. Už dnes se na dopoledním tréninku ukáže Frolík, Simon a Jaškin, zítra pak Palát a v pátek Vrána. I oni by si měli v brněnské aréně zahrát, protože kouč Říha i manažer Nedvěd tvrdí, že nikdo z nich nemá Bratislavu jistou. Překvapila nominace Jaškina, který prožil ve Washington­u prachbídno­u sezonu, nicméně trenér sází na jeho zarputilos­t, kterou zaujal loni v Dánsku.

Že nakonec Říha rozmetal své původní plány o evropském jádru, je vlastně odraz reality. Zvlášť v kontrastu se Švédskem a Ruskem, soky ze skupiny, kteří povolali hvězdné hráče z NHL. A většina z nich se představí už teď v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia