Dnes Prague Edition

Netřeba panikařit!

Šéf Moder vypráví, proč extralize vládne Třinec

- Jako důsledného kouče. Jak byste ho popsal vy?

Nejsem žena, ale dovedu si představit, že nejen na ně umí být něžný. (usměje se) V civilu je strašně jemný člověk. Kdybych Vencu neznal, nepochopil bych, jak se může člověk změnit na ledě. A platí to, i když trénuje. Je rázný, dobře to vede. A musím ho ocenit i za jinou věc.

Jakou?

Vždycky jsem chtěl, aby za nás hrál někdo z Polska, abychom sem přitáhli polské diváky. Už teď jich sem na nás jezdilo kolem pětistovky. Pan Kýhos tvrdil, že Chmielewsk­i nemůže hrát ani okresní přebor a Aron teď v play off patřil mezi důležité hráče a Špirko, kterého trenér tehdy protežoval, ten okresní přebor hraje (slovenskou ligu za Zvolen). Tehdy jsme si řekli, že si už nic nenecháme diktovat, jdeme naší cestou a hotovo. Věřím, že se toho budeme držet i nadále. Jsem totiž člověk, který uznává anglický fotbal.

Jak to myslíte?

Vezměte si, jak dlouho Wenger trénoval Arsenal. Myslím, že je to správná cesta, a i Vencovi jsme říkali, že jediný směr, kam se může posunout, je, pokud ho zavolají k reprezenta­ci. To bychom mu nedělali překážky. Zároveň platí, že když se nebude dařit, nebudeme se ho zbavovat. Liberec je pro nás příkladem. Když v roce 2016 získal titul, v následujíc­í sezoně chvíli bojoval, aby se vyhnul baráži. Trenér Pešán tam zůstal a teď proti nám hráli finále.

Už dávno před ním bylo zřejmé, že do ciziny odchází brankář Hrubec. Jak dál se změní třinecký mančaft po titulu?

Vím, že většinu máme podchyceno­u pro další sezonu. Je tam nějaký odchod (útočník Cienciala do Mladé Boleslavi) a ne všechny hráče máme podepsané. Trochu se handrkujem­e s agenty, ale pevně věřím, že základní osa zůstane stejná.

Jak moc bude reálná obhajoba titulu, což se loni povedlo Brnu?

To zase nemůžeme říct, protože je to těžké. Budeme se snažit hrát dál pěkný hokej, aby byli diváci spokojení. A říkal jsem i hráčům, že jim děkuju, že z Třince udělali Galacticos, jak je novináři nazývali. Jsme tým, který je respektova­ný za jména, ale i za jejich práci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia