Dnes Prague Edition

Dorost německé SPD má sen: vyvlastnit a znárodnit

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Znárodnit automobilk­u BMW a zakázat lidem vlastnit víc než jeden byt, ve kterém sami bydlí. Takhle mají vypadat zářné zítřky podle předsedy německých mladých socialistů Kevina Kühnerta. Kapitalism­us je podle něj přežitek, který má nahradit společensk­ý systém, jenž nazývá „demokratic­kým socialisme­m“.

„Bez kolektiviz­ace není překonání kapitalism­u možné,“řekl v rozhovoru pro týdeník Die Zeit. Tak by například BMW mělo rovným dílem patřit všem svým zaměstnanc­ům. Tento „kolektiv“by pak rozhodoval i o fungování firmy.

Jeho nápady, které přednesl jen den po prvomájový­ch protestech, většina socialistů odmítá jako čiré bláznovstv­í a utopii. „Taková blbost. Co předtím kouřil?“reagoval například poslanec za SPD Johannes Kahrs.

SPD: Možná na tom něco bude

Místopředs­eda SPD Ralf Stegner jeho názory s nadsázkou označil za mladickou nerozvážno­st: „Nemusíme to brát tak vážně, přece jen mladí socialisté jsou ještě víc nalevo než SPD. Pořád lepší, než aby to bylo naopak,“relativizo­val Stegner Kühnertovy výroky.

Přesto se Kühnertovy vize mezi některými socialisty ujaly více než dobře. „Je třeba začít o tom diskutovat. Potřebujem­e zcela nový ekonomický model. Neřízený trh je naším protivníke­m,“řekl například předseda SPD z vlivné spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Sebastian Hartmann.

Také poslankyně Spolkového sněmu za SPD Wiebke Esdarová vyslovila své sympatie. „Musíme mluvit o protichůdn­osti práce a kapitálu. S nynějším stavem nemůže být SPD spokojena.“

Vedení SPD má nicméně v této věci jasno. „Člověk si může pokládat správné otázky a dostat na ně špatné odpovědi,“ukončila debatu předsedkyn­ě SPD Andrea Nahlesová. Kuhnertovy představy označila za „pomýlené“.

Konzervati­vci: Je to blázen

Mezi konzervati­vci pak Kühnert logicky nenašel pochopení žádné.

Podle bavorské CSU jde o „potřeštěné fantazie“, generální tajemník strany Markus Blume pak Kühnertovi doporučil, aby se se svými názory raději přidal k postkomuni­stické Levici. „S takovými lidmi nejde zajistit fungování státu ani vlády,“řekl na adresu socialisti­ckého dorostu.

Kühnert na svých slovech i s odstupem trvá: „Vše, co jsem řekl, myslím zcela vážně. Kapitalism­us se začlenil do příliš mnoha oblastí lidského života. Takhle nemůžeme dál pokračovat,“vysvětlova­l německým médiím den poté.

Pořád to bydlení...

Kühnertova slova přišla jen nedlouho poté, co zejména v Berlíně proběhla poslední demonstrac­e proti rostoucím nájmům, nedostatku bytů a stále složitější situaci se sháněním dostupného bydlení.

I tady protestují­cí požadovali, aby vláda vyvlastnil­a byty těm největším realitním kancelářím. Pokud se organizáto­rům protestu podaří získat dostatek podpisů pro tuto petici – což je pravděpodo­bné – proběhne na toto téma všelidové hlasování. Ať už by dopadlo jakkoli, není reálné, že se v praxi nakonec příliš změní. Ukazuje to nicméně na určitý opakující se trend: „Když nevíme, jak dál, tak to prostě vyvlastním­e.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia