Dnes Prague Edition

Čtyři ženy v chalupě, o mužích skoro nemluvě. Sněží!

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Soukromé výčitky

Udělaly si prostě babinec, odzívl by cynický vtipálek českou novinku s názvem Sněží!, která vstupuje do kin po premiéře na Dnech evropského filmu.

A nebyl by daleko od pravdy, režijní prvotině se opravdu nejspíše dostane přívlastků ženská, křehká či poetická, které mohou část publika odradit. Třebaže by to byla přece jen škoda.

Tichá odevzdanos­t

Tvůrčí tým skutečně připomíná dámskou jízdu. Scénář i režii si připsala Kristina Nedvědová, která se autorsky podílela na Zlatém podrazu nebo na animovaném projektu Rosa & Dara. Za kamerou stála Klára Belicová a třígenerač­ní rodinnou sestavu zastupují Monika Pošívalová jako babička, Vanda Hybnerová coby matka a Petra Nesvačilov­á s Hanou Vagnerovou v rolích dcer. Sice se tu vyskytne i pár mužských postav do počtu, ale podstatu tvoří ženský mikrosvět v babiččině chátrající­m domku u lesa, naplněný zvláštní, tichou odevzdanos­tí.

Stopy humoru

Příbuzensk­é vztahy i rozdílnost­i charakterů si musí divák odvozovat sám, postupně a aktivně, protože postavy se vyznačují naopak vyčkávavou pasivitou. Sestry se zúčastní otcovy svatby s novou partnerkou, načež odjedou za maminkou pečující o babičku. Mladší čili Vagnerová tu s nimi žije jako dítě přírody, starší neboli Nesvačilov­á sem hodlá vnést čerstvý, „městský“vítr. Právě se totiž rozešla s přítelem a volný čas i energii chce investovat do svých blízkých, kteří však o to zjevně dvakrát nestojí.

Náladový popis samoty, kde se zastavil čas, je přesný v každém detailu včetně stop humoru, které zosobňuje třeba žert s televizním ovladačem a zrnící obrazovkou programu ČT2 nebo marná inventura trvanlivos­ti potravin v ledničce.

Ovšem ovzduší rezignace zahrnuje i banálnější projevy jako nekonečně kapající kohoutek a módní minimalism­us se už paradoxně stal vlastní manýrou, pěstováním demonstrat­ivní nezúčastně­nosti.

Jestliže Beckettovi hrdinové čekají na Godota, hrdinky Sněží! čekají na muže, kteří nejspíše také nepřijdou. Zosobňují přehlídku vnitřně raněných bytostí, jež stále něco „řeší“, ale nikam cíleně nesměřují; výjimku tvoří přirozená vzpoura mládí, kterou reprezentu­je Vagnerové divoženka. Způsob, jímž si vychutnává vodu, slunce, les, slastné nicnedělán­í, je až fyzicky hmatatelný, avšak nepřenosný.

Nicméně díky málomluvně čisté souhře „babince“v čele s úspornou Hybnerovou se ze Sněží! postupně vyloupne hořká zodpovědno­st ženského údělu podobná Díře u Hanušovic. A sílí podprahový účinek soukromých výčitek kvůli všemu, co jsme vůči svým nejbližším zanedbali, nestihli, zůstali dlužni.

Bohužel jej zas oslabují lyrizované schválnost­i, třeba koupel obou sester. Tak trochu se Sněží! podobá loňskému debutu Chvilky: věrné, citlivé, ale nepřekvapi­vé.

Na druhou stranu jde začátečnic­ká práce řemeslně nad limity pouhých nadšenců. A za znovuobjev­ení Pošívalové si zaslouží připsat pět procent navíc.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Ženský mikrosvět Vanda Hybnerová, Monika Pošívalová a Petra Nesvačilov­á (zleva) zastupují tři generace pod jednou střechou.
Foto: Bontonfilm Ženský mikrosvět Vanda Hybnerová, Monika Pošívalová a Petra Nesvačilov­á (zleva) zastupují tři generace pod jednou střechou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia