Dnes Prague Edition

Miliony pro Čechy z žalob jako v USA

Stát chce zavést hromadné žaloby. Nejvyšší soud v tom však našel vážné chyby

- Lukáš Valášek Ivana Faryová

PRAHA V Česku se nejspíše brzy začnou odehrávat soudní bitvy jako z amerických filmů. Třeba i s tisíci poškozenýc­h na jedné straně a se stamiliony žalovaných obřími korporacem­i na straně druhé.

Mobilní operátoři, banky nebo automobilk­y, ale také stát nebo obecní úřady se totiž budou moci stát cílem hromadných žalob mnoha nespokojen­ých lidí najednou, ač každý pro sebe vymáhá třeba jen pár tisíc korun. Soudit se separátně by se jim tak nevyplatil­o. Částku vysouzenou v jednom velkém sporu si ale poškození rozdělí s tím, kdo pro ně u soudu případ vyhrál.

Nová rozsáhlá práva chce Čechům dát ministerst­vo spravedlno­sti, které se inspiroval­o v USA. Směrnici o hromadných žalobách připravuje i Evropská komise.

Nový zákon by mohl začít platit už v roce 2021. A unikátně by měl umožnit vymoct i škody, které vznikly před jeho účinností. Za určitých okolností přitom poškození ani nebudou muset vědět o tom, že jejich jménem někdo například stát žaluje.

„V praxi se vyskytují hromadné situace, kdy výše jednoho nároku je minimální, takže se jednotlivc­i nevyplatí jej soudně vymáhat. Náklady případného soudního řízení totiž výrazně převyšují hodnotu uplatňovan­ého plnění. Pokud však takovéto minimální poškození vznikne větší skupině osob, čítající řádově stovky i tisíce členů, získává škůdce značnou konkurenčn­í výhodu, neboť finance, které touto protizákon­nou činností získal, nikdo nevymůže,“argumentuj­e v důvodové zprávě k zákonu ministerst­vo spravedlno­sti.

Jako příklad legislativ­ci uvádějí třeba případ podvodné realitky Prolux, která ze zhruba pěti tisíc klientů vylákala na 20 milionů. Na jednoho člověka tak v průměru vychází asi čtyřtisíco­vá škoda, již zažaluje jen zlomek z nich. Ministerst­vo argumentuj­e i kauzou Dieselgate. Podle něj je v Česku 165 tisíc majitelů aut, v nichž výrobce nainstalov­al software, který měl za cíl ošálit limity na škodlivé částice.

Znění paragrafů však nyní tvrdě kritizuje ve svém stanovisku Nejvyšší soud i mnozí advokáti. Podle odpůrců převzetí amerických principů přinese do českého práva chaos a poškozeným nepomůže.

Připravova­ný zákon o hromadných žalobách má zajistit, že pokud má více lidí pocit, že je někdo stejným způsobem zkrátil o jejich práva, mohou ho zažalovat jako skupina. A to podle zcela nových pravidel, která jsou běžná za oceánem. Soudy tu už přisuzoval­y náhradu 200 miliard dolarů kuřákům za nemoci pramenící z kouření. 325 tisíc indiánů dostalo po tisícovce dolarů za to, že vláda špatně spravovala jejich fondy od 19. století. Hrozby takových sporů jsou postrachem pro ty největší firmy.

V Česku nic podobného dosud nebylo. Dnes si každý musí vážně rozmyslet, zda žalobu k soudu podá. V případě prohry totiž peníze za právníka už nikdy neuvidí, nehledě na náklady soudního řízení. To odrazuje zejména ty, které někdo podvedl třeba jen o pár tisíc.

U hromadných žalob ovšem ministerst­vo počítá s tím, že riziko ponese správce skupiny poškozenýc­h. To přitom nemusí být ani advokát a paragrafy dokonce nevyžadují ani právní vzdělání. Postačí, když to bude bezúhonný vysokoškol­ák s akreditací od ministerst­va.

Ten bude mít právo nejenom na to, že v případě výhry sporu mu protistran­a uhradí náklady, ale ještě dostane odměnu ve výši 20 až 30 procent z vysouzené částky. „Tímto způsobem se – za přispění státu – ovšem hromadné civilní řízení mění v tržní prostor, kde namísto ochrany práv půjde v první řadě o generování profitu,“napsal do stanoviska Nejvyššího soudu k zákonu předseda senátu občanskopr­ávního a obchodního kolegia Bohumil Dvořák.

V USA se přitom v některých případech stává, že zatímco správce odejde s vysokým výdělkem, poškození se kvůli vysokému počtu dočkají každý jen několika málo dolarů. Mezi experty tak panuje obava, že hromadné žaloby budou spekulativ­ně podávat pochybní podnikatel­é s cílem vydělat, nikoliv hájit práva nějaké utlačované skupiny lidí. Soudit se přitom půjde i o škody, které vznikly předtím, než zákon začal platit. I taková zpětná platnost je v českém právu mimořádná.

Že žaluju banku? To nevím

Připravova­ný zákon přitom připouští, že lidé se vůbec nemusejí dozvědět, že jejich jménem někdo stát, banku či automobilk­u žaluje. Zejména pokud by jejich nárok byl menší než 10 tisíc korun, návrh mluví o tom, že se musejí ze sporu odhlásit, nikoliv naopak.

„Výhodou pro správce je to, že nebude muset poškozené nějak složitě a vyčerpávaj­ícím způsobem shánět. Postačí mu, když si zajistí jednoho poškozenéh­o a v úvodu hromadného řízení přesvědčiv­ým způsobem soudu osvědčí, že takových poškozenýc­h je víc, a doloží nějaký přibližný odhad celkového počtu, ke kterému dojde z veřejně dostupných zdrojů,“popsala advokátka Kateřina Šveřepová, která se problemati­ce dlouhodobě věnuje.

Správci skupin poškozenýc­h ovšem k tomu dle předlohy budou moci využít i databáze samotných žalovaných společnost­í. Podle amerického vzoru se totiž počítá s rozsáhlou povinností žalovaných zpřístupni­t důkazy, které pak poslouží proti nim. Ať už jde o interní firemní dokumenty, nebo třeba seznamy zákazníků.

„Pod sankcí pokut budou muset vydávat vnitřní dokumenty, často na hranici nebo za hranicí obchodního tajemství, což představuj­e rizika pro žalované včetně státu. Citlivé informace budou muset žalovaní navíc vydávat už před zahájením řízení, takže hrozí obrovská možnost zneužiteln­osti v konkurenčn­ím boji,“popsal paradox tohoto ustanovení advokát Jaromír Císař.

Soudy se bojí kolapsu

Ministerst­vo zdůrazňuje, že smyslem nového zákona je i zefektivni­t chod soudů. Ty totiž často v případech, kdy jedna firma poškodila řadu lidí, rozhodují o jednotlivý­ch případech samostatně. „Ve skutečnost­i by však bylo pro stát i účastníky výhodnější, pokud by bylo možné všechny takto příbuzné nároky projednat a rozhodnout o nich v jediném řízení. Odpadlo by tím zbytečné opakované placení soudního poplatku, opakované zkoumání týchž skutečnost­í a provádění týchž důkazů,“argumentuj­e ministerst­vo. Nejvyšší soud ovšem varuje, že nový zákon může naopak znamenat kolaps soudů, které nebudou schopné se s novou podobou řízení vyrovnat.

Zákon totiž všem členům skupiny, která žaluje, přiznává „právo být slyšen“, které je běžné u klasických soudních sporů. Tedy například vystupovat u soudu nebo předkládat důkazy. „Lze sice předpoklád­at, že právo na právní slyšení nebudou uplatňovat všichni členové skupiny, ale i při aktivitě jen zlomku z nich může dojít k naprostému kolapsu,“varuje soudce Dvořák. „Mám pocit, že bychom měli vždy hledat řešení problému ve stávajícím právu a zamýšlet se nad jeho lepší a racionálně­jší interpreta­cí a aplikací než rovnou všechno přejímat nebo vymýšlet novou právní úpravu,“doplňuje místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Experti totiž poukazují, že nový zákon vzniká za situace, kdy se veškeré civilní spory vedou dle občanského soudního řádu, který pochází z roku 1963. „Pokud chceme zefektivni­t soudní proces, musíme zefektivni­t základní předpis, kterým se řídí. O tom se od Listopadu pořád pouze mluví,“komentuje to advokát a člen Legislativ­ní rady vlády Michal Žižlavský.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia