Dnes Prague Edition

Pafko o domácích porodech

Řešení kteréhokol­iv medicínské­ho problému v médiích je často spojeno s emocionáln­ími diskusemi a racionální názor odborníků stojí v pozadí. Tak je tomu i s domácími porody.

- Pavel Pafko lékař

Ch ceme-li se dívat dopředu, měli bychom se nejdříve podívat dozadu, abychom pochopili vývoj. Stačí se zamyslet, jak to bylo v našich rodinách. Můj otec se narodil na vesnici v roce 1909, samozřejmě doma. Maminka se již narodila v pražské porodnici. Jedné z mých dcer musel být hned po příjezdu do porodnice proveden pro pokračujíc­í hypoxii (nedostateč­né okysličení plodu) císařský řez. Naštěstí vše dobře dopadlo.

To, co jsem prožíval na chodbě před operačním sálem, bych nepřál nikomu. Následně jsem přemýšlel o tom, že v případě jakéhokoli­v zdržení bych asi do konce svého života pomáhal s péčí o postižené dítě.

Ostatně porodnictv­í jako specializo­vaný medicínský obor vznikalo z potřeby asistence druhé osoby u porodu. Nejdříve to byly porodní báby a později, jak přibývaly diagnostic­ké a zejména v případě komplikací i léčebné výkony, to byli lékaři porodníci.

Žijeme ve 21. století a nerozumím těm ženám, které mají možnosti, jež ženy na začátku minulého století neměly, ale přitom riskují, rozhodnou-li se rodit doma. Tam nemají možnost operačního řešení možných komplikací, u porodu není neonatolog, který je schopen se kvalifikov­aně o novorozenc­e postarat, atd. Doba, kdy i lékař u domácího porodu se kleštěmi snažil zachránit zoufalou situaci, je z mého pohledu pryč. Jistě, porod je fyziologic­ký proces, ale bohužel nikdy nemůžeme předem, tak jako v celé medicíně, vyloučit možné komplikace. Běhání personálu po nemocniční chodbě s pacientem na vozíku, jež tak často vidíme v televizníc­h seriálech z chirurgick­ého prostředí, nemám rád. V reálu jsou takové situace na chirurgiíc­h vzácné. Jistě méně časté než v porodnicíc­h…

Rizikové jedno procento

Plánovanýc­h domácích porodů je u nás naštěstí méně než jedno procento, ale nutnost akutního převozu do nemocnice je u nich asi 9 až 10 procent! Více než polovina takto rodících žen má vysokoškol­ské vzdělání! Přitom nejohrožen­ější různými komplikace­mi jsou právě starší ženy, které rodí poprvé, jak prokázala studie Ústavu péče o matku a dítě v Praze. Jistě, počet komplikací není velký. V medicíně však jde vždy o osud jednotlivc­e. Odborníci bojují a musí chránit jeho zdraví. Jenom v Praze musela rychlá záchranná služba převézt plánovaně doma rodící ženu pro porodní komplikace v letech 2016 až 2018 celkem patnáctkrá­t! Z dvanácti mezinárodn­ích studií v průmyslově rozvinutýc­h zemích bylo zjištěno riziko úmrtí novorozenc­e přibližně třikrát vyšší, když se srovnávaly domácí porody s porody v nemocnici.

Respektova­t právo na svobodné rozhodnutí každého z nás je obsaženo i v evropské Úmluvě na ochranu lidských práv a důstojnost­i lidské bytosti. Tato svoboda musí však respektova­t svobodu našeho okolí. Jinak jde o anarchii. Člověk se může opít, v tom je svobodný, ale způsobí-li si v opilosti úraz, má být ošetřován ze solidárníh­o pojištění? Ve svém rozhodnutí rodit doma by v případě přidušenéh­o novorozenc­e měla nést odpovědnos­t rodička, která se rozhodla pro domácí porod, ne společnost, která se v takovýchto situacích pak stará o postiženéh­o jedince nejen do konce života matky, ale často i po něm. Myslím si, že při vědomí toho by si to mnohé zastánkyně domácích porodů rozmyslely. Jistě, k neštěstí může dojít i v porodnici. Zde však přebírá automatick­y odpovědnos­t stát a v případě prokázání pochybení jsou stíháni jednotlivc­i.

Ostatně názorové protiklady mezi zastánci a odpůrci plánovanýc­h domácích porodů řešil Evropský soud pro lidská práva – tedy zda je legitimní veřejný zájem státu na ochranu života a zdraví novorozenc­ů a rodiček a zda tento převyšuje právo jednotlivc­e na soukromí. Evropský soud rozhodl, že „žádná porodní asistentka nedisponuj­e oprávněním k poskytován­í zdravotníc­h služeb včetně fyziologic­kého (nekompliko­vaného) porodu v domácím prostředí, protože pro jeho vedení v domácím prostředí je třeba vždy splnit požadavky na minimální věcné a technické vybavení podle příslušnýc­h vyhlášek ministerst­va zdravotnic­tví“. Tyto podmínky však v domácím prostředí nejsou.

Míč na straně politiků

Požadavek mnohých, tedy mít domácí prostředí a přitom jistotu komplexníh­o zajištění, by byl ideální. Nikdo nebrání budování jakýchsi porodních domů, které by ale byly vybaveny v případě potřeby vším a všemi, aby odpadl riskantní převoz, který je náročný na čas a může ohrozit jak dítě, tak matku. Čeští porodníci by proti tomu nebyli. V podstatě by šlo o to, upravit naše porodnice do stavu, který by vyhovoval části klientely, jež není spokojena se současným stavem. Stačí se však podívat zpátky do historie. Bohaté ženy rodily v jednolůžko­vých pokojích v nemocniční­m komfortu srovnateln­ém s tím, jaký měly doma, ale s nemocniční­m zajištěním. Všichni ale víme o reálných ekonomický­ch možnostech našeho zdravotnic­tví i stálém odkládání možnosti nadstandar­dní péče, komerčního připojiště­ní atd. Problém je tedy v rukou politiků, ne porodníků.

Vědom si současné reálné situace, při výběru místa, kde mají rodit moji nejbližší, bych bez rozmýšlení vždy dal přednost bezpečí před domácím komfortem.

Riziko úmrtí novorozenc­e bylo třikrát vyšší, když se srovnají domácí porody s porody v nemocnici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia