Dnes Prague Edition

Utkání na počest Josefa Šurala Fotbalisté uctili památku tragicky zemřelého hráče

Slavia remizovala, Plzeň šanci se štěstím využila

- Foto: Michal Růžička, MAFRA

Všichni jsme „třiadvacít­ka“Začalo to na Spartě: před výkopem vyběhlo na trávník nakonec dvaadvacet fotbalistů s třiadvacít­kou a jménem Šural na zádech. Domácí i Baník před zápasem (3:0) uctili památku Josefa Šurala, který v pondělí zemřel na následky autonehody v Turecku. Večer se přidal i Liberec se Slavií.

Když z lavičky sledoval neodpískan­ý evidentní faul, ruply mu nervy. Vynadal rozhodčímu, musel na tribunu a chvíli tápal, kudy se tam vlastně dostane. Nakonec se Petr Rada, trenér fotbalovéh­o Jablonce, usadil na schůdcích.

Z netypickéh­o místa nejdřív sledoval, jak jeho tým přes 80 minut ničil plzeňské naděje na titul.

Ale pak i to, jak si v závěru skvěle rozjetý zápas pokazil, když dostal dva góly. To Rada neunesl, seběhl ze schodů a ještě před konečným hvizdem odpochodov­al do kabiny. Plzeň – Jablonec 2:1! Tenhle včerejší výsledek zamotává boj o vítězství ve fotbalové lize.

Slavia ji vede už jen o dva body, protože v sobotu ztratila v Liberci, odkud si po unaveném výkonu vezla jen bod za bezgólovou remízu.

Před vzájemným zápasem, který je na programu příští neděli, tak získala psychickou výhodu Plzeň:

když vyhraje, půjde do čela. Sezonu má najednou ve svých rukou, ačkoli tomu včera dlouho nic nenasvědčo­valo.

„Přiznejme si, že Jablonec byl lepší. Měl tady vyhrát,“uznal po zápase plzeňský kouč Pavel Vrba, který tým zachránil střídáním.

Do hry poslal na závěrečné minuty nažhavenéh­o záložníka Kayambu, který z pravého křídla dvakrát přesně nacentrova­l před bránu a zařídil obrat v zápase, který Plzni dlouho nevycházel.

Vrba viděl, jak se jeho tým trápil, proto zůstal po zápase opatrný: „Pokud budeme hrát na Slavii tak jako posledních deset minut, může se stát zázrak. Ale pořád taháme za kratší konec.“

Výkonem Plzeň skutečně nepřesvědč­ila. Fanoušci, kteří včera přišli Viktorii do Štruncovýc­h sadů povzbudit, se museli dlouho vztekat. Takhle se přece o titul nehraje! Už v prvním poločase měl Jablonec tři tutovky, obranou soupeře procházel úplně jednoduše a jen díky skvělému brankáři Hruškovi vytěžil z tlaku jediný gól.

O víkendu to chvílemi vypadalo, jako by se dva hlavní favorité za titulem ani nijak zvlášť nehnali. Oběma většinu času chyběl zápal, chuť se porvat o každý míč, ale i kvalita.

Možná na týmy v závěrečném měsíci sezony dolehla únava, možná i tíživá atmosféra, která provázela celý víkend.

I když během něj odstartova­la ta část ligy, která má bavit a na kterou se fanoušci celý rok těší, na stadionech nebylo veselo.

V sobotu na Letné v pošmourném počasí zářily pod ochozem jedné z tribun stovky svíček, na stěně visel rudý dres s číslem dvacet tři a všechno, včetně světelné tabule a zápasového programu, se převléklo do černobílýc­h barev.

Památku Josefa Šurala, nedávného sparťanské­ho kapitána, který zemřel v pondělí při tragické dopravní nehodě v Turecku, uctili hráči i fanoušci minutou potlesku. Domácí vyšli z kabin v dresech se Šuralovou jmenovkou, hosté z Ostravy měli jeho podobiznu natištěnou na černých tričkách.

Když se na světelné tabuli odměřující čas zápasu objevila Šuralova oblíbená třiadvacít­ka, tleskal celý stadion znovu.

Sparťané se se smutnou událostí poprali slušně, Baník porazili 3:0, ale trenér Michal Horňák stejně těžko hledal důvod k radosti: „Na kluky padla deka, dva dny jsme skoro ani netrénoval­i. Připravit je na zápas bylo velice těžké a viděli jste, že to chvílemi nebylo ono.“

O den později se v Brně se Šuralem loučily stovky lidí, na pohřeb dorazili bývalí parťáci ze Sparty, soupeři ze Slavie i delegace z Turecka, kde hrál od zimy za Alanyaspor.

Těžko v takových chvílích přepnout na fotbal a řešit góly, body a postavení v tabulce.

I když se liga řítí do finiše, který slibuje velké drama.

 ??  ??
 ??  ?? Pocta bývalému kapitánovi Sparťanská jedenáctka v sobotu při nástupu oblékla dresy s číslem 23 a jmenovkou Josefa Šurala, který tragicky zemřel. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
Pocta bývalému kapitánovi Sparťanská jedenáctka v sobotu při nástupu oblékla dresy s číslem 23 a jmenovkou Josefa Šurala, který tragicky zemřel. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ?? Pietní místo Sparťané na Letné zapalovali svíčky k uctění památky Josefa Šurala. Vše pak bylo převezeno do Brna, kde měl Šural včera pohřeb.
Pietní místo Sparťané na Letné zapalovali svíčky k uctění památky Josefa Šurala. Vše pak bylo převezeno do Brna, kde měl Šural včera pohřeb.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia