Dnes Prague Edition

KAUZY A AFÉRY

Jak za sebou StB po revoluci zametala stopy

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Byla to poslední tajná akce komunistic­ké tajné služby. Desítky tun spisů Státní bezpečnost­i, které by mimo jiné mohly kompromito­vat členy KSČ i StB, zmizely v nenávratnu. Na počátku prosince 1990 se třeba ztratila většina spisu prezidenta Václava Havla nebo spis dnešního premiéra Andreje Babiše. A o tom, co se s tajnými složkami stalo, jak a zda vůbec byly skartovány, kolují dodnes divoké legendy.

Na veřejnosti a v médiích se zprávy o likvidaci dokumentů objevovaly od počátku prosince 1989. Místní organizace Občanského fóra či studenti informoval­i média o pálení písemností na řadě míst. To, co příslušníc­i nestíhali ničit standardní cestou pomocí skartovače­k, odvezli na nepřístupn­á místa a zapálili. Ministerst­vo vnitra reagovalo vždy stejně: jde o standardní skartaci materiálů podle směrnic o spisové službě. Lidově se o jejich likvidaci začalo mluvit jako o „rudé záři nad Kladnem“, historici o ní však mluví

jinak, jako o tzv. „Lorencově skartaci“. Tehdejší 1. náměstek ministra vnitra a šéf StB generál Alojz Lorenc však vinu odmítá, naposledy loni při debatě na půdě Karlovy univerzity. Historici o ní však nepochybuj­í.

Události po sametové revoluci nabraly rychlý spád. Za deset dní, 27. listopadu se konala generální stávka, po níž už leckdo tušil, že komunisté definitivn­ě ztrácejí moc. Už

23. prosince začal Lorenc řešit další postup. 29. listopadu, kdy parlament zrušil vedoucí úlohu komunistic­ké strany, už nebylo na co čekat. Shodou okolností ten samý den zkolaboval poslední komunistic­ký ministr vnitra gen. Kincl a Lorenc převzal odpovědnos­t za řízení resortu.

1. prosince vydal tajný pokyn, kterým nařídil „vytřídění“, tedy likvidaci živých svazků StB, faktické zametení stop.

Likvidace dokumentů se po tlaku Občanského fóra zastavila až 8. prosince. Během této doby došlo podle historiků ke skartování devadesáti procent takzvaných živých spisů vedených proti vnitřnímu nepříteli, tedy třeba disidentům.

Paradoxně i pozdější prezident Václav Havel musel vysvětlova­t, proč došlo ke zničení takového množství svazků. „Ta organizace (StB) měla po republice bezpočet budov známých i neznámých. Neměli jsme k ruce žádnou vlastní věrnou a zároveň dokonale informovan­ou armádu či policejní gardu. Spisy jsme samozřejmě nikomu nedovolili pálit, jen jsme asi nevěděli, kde jsou,“vysvětlova­l Havel v knize Prosím stručně. Obávaná StB byla zrušena až 15. února 1990 rozhodnutí­m ministra vnitra Richarda Sachera. Řada jejích pracovníků zůstala ve službách ministerst­va vnitra. Strach z jejích agentů ale zůstal.

Po sametové revoluci se na veřejnosti objevila řada jejich seznamů, nejznámějš­í byly tzv. „Cibulkovy seznamy“. Dobu divokých lustrací a podezříván­í ukončily až dva lustrační zákony z roku 1991, které deklaroval­y, že vedoucí funkce ve veřejné správě, justici, armádě, policii a veřejnoprá­vních médiích mohou vykonávat jen ti, kteří nebyli příslušník­y nebo spolupraco­vníky StB, funkcionář­i KSČ od okresního tajemníka výše nebo příslušníc­i Lidových milicí.

Záhadný fond Z

Hektické revoluční dny vytvářely prostředí pro vznik různých legend a konspirací. Když ministr vnitra Sacher oznámil, že počátkem jara 1990 nechal přesunout svazky některých disidentů do fondu Z, vytvořil u veřejnosti představu vzniku jakéhosi supertajné­ho archivu se spisy StB, kterou se dodnes nepodařilo úplně vyvrátit.

Tento zvláštní fond přitom existoval od poloviny padesátých let 20. století. Tehdy si vedení komunistic­ké strany a šéfové Státní bezpečnost­i uvědomili, že při procesech se zrádci ve straně se v protokolec­h sepsaných s vyslýchaný­mi objevuje množství kompromitu­jících informací. Poté, co se objevily první pokusy o rehabilita­ce nejkřiklav­ějších případů, bylo třeba zabránit tomu, aby k citlivým informacím měl přístup běžný pracovník StB. Vznikl tedy fond Z, který byl uložen na „centrále“Státní bezpečnost­i. Prvním materiálem, který se ocitl v trezoru fondu, byl vyšetřovac­í spis z případu Slánský a spol., další byly spisy cizinců, diplomatů a důležitých spolupraco­vníků StB.

Ministr Sacher v dubnu 1990 využil existující a fungující systém k omezení přístupu k materiálům nově kooptovaný­ch členů Federálníh­o shromážděn­í, členů vlád a dalších ústavních činitelů. Ve fondu se ocitly jejich vyšetřovac­í spisy, operativní svazky. „Není pravda, že ve fondu Z nechal Sacher soustředit svazky vysoce postavenýc­h agentů StB, kteří po listopadu 1989 zaujali místa ústavních činitelů a státních úředníků,“vysvětlova­l bývalý ředitel Archivní a spisové služby ministerst­va vnitra Jan Frolík.

Podle něj ale Sacher udělal jeden nesystémov­ý krok, do evidence nechal založit i karty se jmény politiků a úředníků, k nimž žádné materiály neexistova­ly. „Chtěl tím docílit toho, aby mu byl ohlášen pokus o lustraci jakéhokoli­v ústavního činitele bez výjimky,“uvedl Frolík. Dosáhl ale jediného, že na jakýkoliv dotaz na minulost toho či onoho politika, přišla automatick­á odpověď, že jeho materiály jsou přístupné jen se souhlasem ministra, což logicky vzbuzovalo podezření.

V roce 1998 byl přijat nový zákon o utajovanýc­h skutečnost­ech. Ten umožňuje Národnímu bezpečnost­nímu úřadu a BIS přístup ke všem informacím. Fond je dnes uložen v Archivu bezpečnost­ních složek. Tajemná aureola fondu Z se tak rozplynula.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Proces Václav Havel během procesu s StB. Za ním uprostřed sedí její šéf generál Alojz Lorenc.
Foto: ČTK Proces Václav Havel během procesu s StB. Za ním uprostřed sedí její šéf generál Alojz Lorenc.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia