Dnes Prague Edition

Konec Velkého bratra

Stát se zalekl plošné kontroly aut pomocí mýtných bran, ačkoliv je to nejlevnějš­í a nejefektiv­nější

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministeršt­í úředníci se zalekli, že vytvoří Velkého bratra. Kamerový systém, který bude za rok a půl hlídat zaplacení dálničního poplatku místo papírové známky, tak nebude automatick­y skenovat poznávací značky. Provozovat zařízení, které by mělo okamžitý přehled o pohybu všech osobních vozů v Česku, by bylo podle ministerst­va dopravy příliš velkým zásahem do soukromí lidí.

Návrh na měkčí formu kontroly ale naráží na jiný problém. Systém totiž nebude potřebovat mýtné brány, které tak po přechodu na satelitní technologi­i při správě kamionovéh­o mýta zůstanou prakticky nevyužité.

Zákon, který má za sebou první čtení v Poslanecké sněmovně, automatick­ou kontrolu neumožňuje. Pro kontrolu zaplacení poplatku tak bude nutné, aby vozidlo osobně zkontrolov­al policista nebo celník. „Bude mít v autě, případně v mobilu aplikaci, která přečte dálniční známku a sdělí, zda automobil má, nebo nemá zaplacený poplatek,“uvedl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. „Nejde o to, že by to neumožňova­la technologi­e. Naopak stoprocent­ní kontrola pohybu vozidel po dálnici by byla jednodušší a levnější, je ale potřeba zvážit, zda stát něco takového skutečně chce,“dodal Čoček.

Moc pokut a málo úředníků

Kromě etického problému má i plošná kontrola toku projíždějí­cích vozidel rovněž další, tentokráte technický zádrhel. Pokud by kamery na mýtných branách zaznamenáv­aly všechny průjezdy aut bez zaplacenéh­o dálničního poplatku podobně jako zaznamenáv­ají kamery překročení rychlosti při úsekových měřeních, vymáhání pokut by pak logicky spadlo na úřady obcí s rozšířenou působností, které již nyní řeší běžné dopravní přestupky. Už dnes si přitom obce stěžují, že nemají dost lidí na vyřizování dopravních přestupků.

Ještě na začátku roku přitom nyní už bývalý ministr Dan Ťok při poslanecký­ch interpelac­ích uváděl, že pro výběr poplatků za osobní automobily se budou využívat právě mýtné brány.

Mýtnice, které nyní slouží pro výběr kamionovéh­o mýta, o svoji funkci přijdou letos v prosinci. Tehdy stát plánuje předat výběr poplatku od kamionů společnost­i CzechToll, která bude využívat místo dosavadní mikrovlnné satelitní technologi­i. Protože však stovky bran patří Českému státu, ministerst­vo dopravy se pro tuto infrastruk­turu v hodnotě kolem šesti miliard snaží najít nějaký další přijatelný účel. Jejich využití pro kontrolu osobních vozů tak bylo nejjednodu­šším řešením.

Policie by mohla brány využívat jako alternativ­u ke kamerám umístěným přímo ve vozidle. To ale bude fungovat jen v případě, že se bude hlídka nacházet přímo na místě, automatick­ou kontrolu systém umět nemá.

Další využití vidí ministerst­vo v možnosti mýtné brány využívat ke sběru anonymizov­aných statistick­ých dat. „Pro tento monitorova­cí účel máme vytipováno 32 mýtných bran,“dodal Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruk­tury, který má dlouhodobě problemati­ku výběru poplatku od osobních aut na starosti.

Využití bude mít každá osmá

Nyní ministerst­vo čeká na poslanecké pozměňovac­í návrhy, než bude návrh zákona projednáva­t hospodářsk­ý výbor.

Některé věci v zákoně chce změnit i samo ministerst­vo. Původní podoba návrhu totiž nevhodným způsobem upravuje výjimku pro osoby se zdravotním handicapem. Nárok na bezplatné užívání dálnic tak mají jen držitelé průkazů ZTP, a to jen pokud jsou právě ve voze. Protože však tyto osoby zpravidla vozí jejich pečovatelé a rodinní příslušníc­i, kteří auta využívají i v jiných situacích, dálniční známku si tak pořídit musí. Tím opatření ztrácí smysl a úřad by je raději vyměnil za úplné vyjmutí konkrétníh­o vozidla ze zpoplatněn­í.

Zavedení elektronic­kých kuponů má už letitý skluz. Od roku 2011 měly papírové kupony nahradit takzvané elektronic­ké viněty. Systém měl být podle původních plánů už pět měsíců funkční. Nyní je spuštění plánováno na leden 2021. Stát si od něj slibuje zhruba stomiliono­vou úsporu za distribuci papírových známek.

Řadu výhod má mít elektronic­ká známka i pro uživatele. Na rozdíl od pevně stanovenéh­o časového období může mít elektronic­ký kupon klouzavou platnost. Půjde jej koupit bez nutnosti osobně zajít třeba na poštu nebo benzinovou pumpu. „Elektronic­ký nákup navíc umožní zákazníka upozornit na konec platnosti, případně půjde nastavit mechanismu­s pro automatick­ý nákup nového kuponu,“uvedl Čoček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia