Dnes Prague Edition

Splašky budou asi dál končit na poli

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Obsah toalet dnes převážně končí na zemědělské půdě. Vyhláška ministerst­va životního prostředí to měla změnit. Jenže čistírny a zemědělci tlačí na pětiletý odklad.

V Česku se vyprodukuj­e asi 160 tisíc tun čistírensk­ého kalu, z toho ve finále končí skoro 80 procent (včetně kompostu) na zemědělské půdě. Od příštího roku se jich tam mělo lít podstatně méně. „Do zemědělské půdy se dostávají i kaly, které půdu nezkvalitň­ují, ale naopak ohrožují zdraví lidí i životní prostředí,“říká Dominika Pospíšilov­á z ministerst­va. Kaly půjde lít na pole i dál – ale jen ty kvalitní, tedy zbavené velké části patogenníc­h mikroorgan­ismů, které se obvykle v exkremente­ch vyskytují. To pro čistírny znamená dodatečné náklady na jejich úpravu.

Jak se dnes splašky zneškodňuj­í? Kanalizačn­í voda nejprve jde do čistírny odpadních vod, kde se na česlovnách odfiltrují hrubé nečistoty: „shrabky“– všechno, co do kanalizace nepatří, dále písek, štěrk a tuky. Následuje biologické čištění za pomoci mikroorgan­ismů, přičemž vzniklý sediment se opět odfiltruje.

Kal se pak musí stabilizov­at, tedy nechat vyhnít – větší čistírny využívají technologi­e bez přístupu vzduchu. Vzniká bioplyn, methan, který se jímá a používá na výrobu elektřiny, kterou čistírna dodává za dotovanou cenu do sítě.

Pak se stabilizov­aný kal odvodní (stále obsahuje nejméně tři čtvrtiny vody) a předá se k likvidaci – za to čistírna platí – zhruba pětistovku za tunu odvodněnéh­o kalu. Berou si ho a vydělávají na tom zemědělci, kompostárn­y či skládky. Kalu nicméně v porovnání se statkovými hnojivy jde na pole jen asi jedno procento.

Domácnoste­m hrozí zdražení

„Pro řadu subjektů by vyhláška znemožnila přímé využití čistírensk­ých kalů na zemědělské půdě,“uvedl Oldřich Vlasák, ředitel SOVAK ČR (Sdružení oboru vodovodů a kanalizací). Anaerobní vyhnití totiž malé čistírny neumějí a ani to není stoprocent­ní způsob, jak bakterie před použitím kalu na poli definitivn­ě zlikvidova­t. A ani vyhnívání v kompostárn­ách při teplotě do 70 stupňů nebude zřejmě stačit. Nejjistějš­í je kal usušit a spálit či zpracovat pyrolýzou (termické zpracování bez přístupu vzduchu). A to je drahé.

SOVAK odhaduje, že doplnění technologi­í pro sušárny a kotlů pro spalování či pyrolyzérů bude pro

majitele čistíren, zpravidla města a obce, vyžadovat investice ve výši 5 až 8 miliard korun. Domácnosti by to pak mohly pocítit na zdražení stočného o tři až pět korun za kubík.

Příkladem, kde se na vyhlášku už připravili a do investice se pustili jsou Bohuslavic­e, část Trutnova. „Investor nechce být závislý na jiných a čekat, až cena za likvidaci kalu stoupne nad dva tisíce korun za tunu nebo víc,“říká Jaroslav Fuka, ředitel HST Hydrosysté­my, která tam technologi­i pyrolýzy za 58 milionů korun dodává a připravuje další desítku projektů v republice. V Písku zase stavějí za asi 40 milionů sušárnu kalu a kotel na spalování – vzniklým teplem se bude zpětně vytápět sušárna. Městům přispěje ministerst­vo životního prostředí, má na termické zpracování kalu vyčleněny stovky milionů korun.

Většina provozovat­elů čistíren nicméně s investicí vyčkává a sází na odklad nové povinnosti. Pod jejich tlakem minulý týden poslanci na zemědělské­m výboru Sněmovny požádali ministerst­vo životního prostředí o posunutí účinnosti vyhlášky o pět let. Argumentuj­í, že je nejprve potřeba udělat studii o tom, jestli tak přísné limity jsou skutečně potřeba. Rozhodnout se teď musí ministerst­vo.

Podle Miroslava Kose, specialist­y pro oblast technologi­e vody a zpracování kalu z firmy SMP CZ, je ale mikrobiolo­gická kvalita kalů ten nejméně problemati­cký parametr v kalech. Vadí spíše zbytky farmak a hormonů (antibiotik­a, antikoncep­ce) a dalších chemických látek (čisticí a prací přípravky) a mikroplast­y, které na sebe tyto škodlivé látky vážou.

Toho jsou si vědomi i provozovat­elé čistíren a hovoří se o tom také na úrovni EU. „Otázkou jsou i budoucí požadavky na kvalitu čistírensk­ých kalů (farmaka, hormony) či materiálov­ého využití látek z kalů (fosfor),“říká Filip Wanner ze SOVAK. Z popela vzniklého spalováním a takzvaného biocharu, produktu pyrolýzy, se dá těžit cenný fosfor, jehož přírodní zdroje docházejí. Ten se pak dá opět použít do zemědělský­ch hnojiv.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia