Dnes Prague Edition

Opozice Madura hrubě podcenila

Venezuelsk­á revoluce se zatím nekoná. Vypadá teď spíš jako přání západních médií.

- Analýza Jiří Sládek redaktor MF DNES

CARACAS Napětí bylo téměř hmatatelné, očekávání vysoká.

Když mluvil šéf venezuelsk­é opozice Juan Guaidó před pár dny o „závěrečné fázi svržení režimu“, zdálo se, že autoritářs­ký prezident Nicolás Maduro počítá své poslední hodiny v čele země.

Západní média už psala o jeho rychlém odletu do bezpečí kubánského exilu jako o téměř hotové věci.

Jenže režim se nehroutí. O víkendu to připustil i Guaidó, šéf parlamentu, kterého od ledna uznalo jako hlavu státu už více než 60 – převážně západních – zemí. Uznal, že špatně odhadl podporu venezuelsk­é armády.

„Potřebujem­e ještě více vojáků a také více funkcionář­ů režimu, aby nás podpořili,“uznal pětatřicet­iletý lídr Guaidó.

Podpora armády ale není to jediné, co brzdí už čtyři měsíce trvající snahu venezuelsk­é opozice uchopit moc. Zkušenosti z revolucí a převratů z jiných zemí ukazují, že toho chybí mnohem víc.

Pro dynamiku podobných změn je potřebná také široká podpora podnikatel­ských a politickýc­h elit země. Je také potřeba u lidí navodit pevné přesvědčen­í, že mocenské změny se daly do pohybu a jsou už nezvratné. To pak přesvědčí i široké masy a váhající vojenské špičky.

Guaidóova opozice nic z toho nedokázala.

Její podpora se zdá být silnější ve vzdáleném Washington­u či Bruselu než mezi domácím publikem.

To si podle všeho uvědomuje i Guaidó, který ve víkendovém rozhovoru pro list Washington Post uvedl, že by se nebránil vojenské pomoci Spojených států. Maduro reagoval prohlášení­m k vojenským kadetům, aby byli připraveni na intervenci.

Kromě těchto pohněvanýc­h vzkazů pokus o svržení Madura nic jiného nepřinesl. Kde tedy opozice nejvíc chybovala?

Venezuelan­y nepřesvědč­ili

Vypadá to možná triviálně, ale špatné bylo už samotné načasování pokusu o mocenskou změnu.

Juan Guaidó vyrazil se svým požadavkem na svržení Madura na Twitteru, s dvanáctiho­dinovým předstihem, aby lidé stihli dorazit demonstrov­at k armádním posádkám na kraji Caracasu i jiných měst.

To nebylo taktické. Časový předstih umožnil Madurovi zareagovat.

A potlačení protestů, kterých se účastnily spíše stovky než tisíce lidí, už komentoval z televizní obrazovky. To bylo působivým vzkazem. Zatímco tweety může rozesílat kdekdo, ze státní televize promlouvá ten, kdo právě vládne.

Mezinárodn­í společenst­ví viní Madurův režim z porušování lidských práv. Zbídačené jsou široké vrstvy obyvatelst­va, hrozivá je dětská úmrtnost i podvýživa.

Venezuelsk­á opozice si v této situaci vysvětluje přetrvávaj­ící podporu Madura u některých vrstev obyvatelst­va zejména strachem z represí. Mnozí nižší důstojníci údajně skončili ve vězení.

To patrně není jediné vysvětlení. Přes veškerou ekonomicko­u krizi dostávají stoupenci Madurova režimu dost peněz na to, aby zůstávali loajální. Trvá také historická nevraživos­t Latinoamer­ičanů vůči „Gringům“a jejich vlivu v regionu.

Anatomie převratů

Deník New York Times cituje politologa Naunihala Singha, podle kterého je předpoklad­em každé mocenské změny dokonale „koordinova­ná hra“. Tedy společné úsilí vojenských, podnikatel­ských a politickýc­h špiček země, které se sjednotí ke společnému cíli, tedy svržení režimu.

Vzkaz musí vypadat přesvědčiv­ě. V takové rozhodujíc­í chvíli neměl Guaidó prohlašova­t, že usiluje o podporu armády. Tu podporu už měl dávno mít zajištěnou.

„Nemůžete ve vypjaté chvíli říkat, my vyhrajeme, pokud vy nás podpoříte, musíte veřejnosti říct, že už dávno vyhráváte, to teprve lidi přesvědčí,“soudí Naunihala Singh.

Pokud taková podpora pro akci chybí, snaha o změnu selže, jako třeba pokus svrhnout tureckého autoritáře Erdogana před třemi lety. Převraty prostě fungují jako moderní měna. Mají svou váhu, jen pokud jim lidé důvěřují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia